Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fotbollens brist på öppenhet är ett ständigt självmål

Lundhs Krönika

Att det förekommer underliga affärer inom fotboll är ingen hemlighet.
Inte heller att det kan ske gång på gång när öppenhet är ett skällsord.
Just det är fotbollens ständiga självmål.

I en tid när pengarna inom fotbollen bara blir större och större och klubbar, spelare och agenter omsätter miljarder är det bara en sak som förblir som vanligt. Den totala bristen på insyn, vilket gör det lättare för alla inblandade att göra vad de känner för.

Oavsett var man tittar i fotbollens värld är gardinerna nerdragna. Hos Fifa. Hos Uefa. I stora klubbar. I små klubbar. Hos agenter. Spelare. Det är så även i Sverige. Försök att få insyn i vad Friends Arena kostat SvFF och vem som tjänat pengar.

Eller ta en sådan sak som vad folkrörelsen svensk fotboll i olika organisationer betalar och har betalat agenten Rune Hauge för att han ska skriva dess tv-avtal. Eller be om att få reda på vad ett svenskt EM-guld för herrar och damer är värt om man spelar i landslaget.

Annons

Inte är det lättare att få insyn hos klubbarna. Försök kartlägga miljonströmmarna i transfern när Alexander Isak gick från AIK till Borussia Dortmund. Vilka fick betalt och hur mycket? Vilka avbränningar fanns det?

Ska naturligtvis inte peka ut AIK mer än någon annan svensk klubb. Det är likadant över hela linjen i svensk fotboll. Ta bara Åsebro som kämpade i fem år för att få sina pengar av IFK Göteborg för försäljningen av Sebastian Eriksson, men inte fick någon hjälp av SvFF.

Åsebro lärde sig läxan och motionerade till SvFF om det via Dalslands FF för att man som förening ska ha rätt att få se avtal där man har en del av intäkterna. Vad som hände? SvFF tog inte ens upp motionen till behandling.

Det är just bristen på öppenhet som gör det möjligt att ta genvägar. Man blir aldrig ifrågasatt. Om ingen vet att Rune Hauge har fått 100 miljoner kronor för att sälja allsvenskan så kommer ingen att skrika särskilt högt.

Annons

Kulturen finns i hela fotbollsvärlden och börjar i toppen med Fifa och valsar sedan neråt i systemet. Ingen bidrar med att berätta vad som sker eller kräver öppenhet, och då blir det också omöjligt att förändra systemet.

Antagligen finns motståndet för att en del skulle förlora på öppenheten. Om medlemmarna fick full insyn skulle de inte bara kunna reagera, de skulle antagligen försöka stoppa en del affärer som inte bara har plustecken för ens förening.

I veckan följde mina kollegor på Fotbollskanalen upp sommarens nyhet om att tre personer som driver i agentbolaget VMC Group även var involverade i den tidigare allsvenska klubben Västra Frölunda. Något som skulle kunna strida mot fotbollens regelverk.

För det står tydligt i Fifa:s och SvFF:s regelverk för förmedlare, som är den nya termen för agent, att en styrelseledamot i en förening inte får vara förmedlare. Inte heller att man får vara annan person med ansvar tekniska, medicinska eller administrativa frågor i en förening.

Annons

När Fotbollskanalen i somras beskrev det hela framkom via klubbens hemsida att trion bakom VMC, Arash Bayat, Mentor Zhubi och Erkan Saglik alla stod listade på positioner i klubben. Bayat var Ledamot/Senior/Sportsligt ansvarig, Zhubi var ordförande och Saglik  klubbchef.

Arash Bayat bekräftade att han var förmedlare men att han stod uppsatt som styrelseledamot på hemsidan, vilket även årsmötesprotokollet visade där han var vald till 2018, kände han inte till. Han talade snarare om hur han brann för sin moderklubb som han ville hjälpa på fötter.

Ändå är det rätt uppenbart att han och kollegorna från VMC har eller åtminstone haft roller i Västra Frölunda. Samtidigt kunde man på VMC-agenturens instagram se hur unga spelare i klubbens U17-lag skrev på för VMC Group.

I den första artikeln från i somras var SvFF:s nye chefsjurist Anders Hübinette åtminstone halvtydlig kring det hela: ”Rent generellt kan jag säga att om man är en seriös förmedlare så förväntas man känna till vårt regelverk – inklusive förbudet mot att ha en funktion i en förening.”

Annons

När Fotbollskanalen i veckan följde upp det hela fick VMC Group och även Västra Frölunda klartecken av SvFF-juristen Anders Hübinette. Vad han grundade det hela på kunde han inte svara på. Insynen var som vanligt noll.

Läs gärna denna artikel med Hübinettes svar. Det är lätt Kafka-likt och det är uppenbart att detta bara är något för familjen fotboll som vi andra inte har med att göra. Allt är grönt.

En sak är att SvFF:s chefsjurist kommer fram till att allt är lugnt, det var ett missförstånd att förmedlaren Arash Bayat var vald som ledamot i Frölundas styrelse fram till 2018. Då borde man ändå kunna lägga ut texten och förklara vad som blivit fel, inte minst för VMC Groups skull.

För mig är det svårt att förstå fotbollens sätt att hemlighålla och fria alla inblandade utan att det går att bedöma vad som skett. Det är verkligen inte första gången SvFF väljer den vägen. Tyvärr alldeles för vanligt även i svensk fotboll.

Annons

Att ingen inom reagerar? Det är för sorgligt att det är okej för SvFF, Sef, klubbar och andra att dra ner gardinen gång på gång. Allt för att inte bjuda på insyn. Frågan är bara vad som sker där bakom? Vem som vinner och vem som förlorar?

Helgens...

Helgens måste
En söndag med fokus på allsvenskan i C Mores studio. Ett 08-derby i form av Hammarby-AIK och en kamp mellan två lag som vacklar i form av Jönköpings Södra och IFK Norrköping. Givetvis blir det till att följa Leeds mot Burton på ett eller annat sätt under lördagen och numera går det att köpa matcherna via hemsidan när inte Viaplay sänder.

Helgens avstå
Nöjen.

Veckans moderna fotboll
Att taxan för att få Barcelona, Real Madrid, Manchester United eller annat storlag att komma och spela träningsmatch ligger på drygt 50 miljoner kronor, enligt twittraren Kieran Macguire som är forskare på Liverpool University.

Veckans filmkritik
Är väldigt sugen på att se filmen om Björn Borg och John McEnroe, men hoppade till när jag läste Jonas Arnesens reflektioner om filmen. Svenska Dagbladets förre tennisskribent är utan tvekan en av Sveriges kunnigaste om den sporten och det är uppenbart att han har mer än en poäng.

Veckans bakslag
Inte nog med att Sveriges förlust i Sofia innebar att man fortfarande kan tvingas ta poäng i Amsterdam för att nå playoff och tappar på världsrankingen. Har rett ut alla turer och vad som krävs för olika scenarier i detta blogginlägg. Ovanpå det innebar förlusten att Sverige trillade ner i grupp två i det kommande Nations League, och istället för matcher mot Europas största nationer så väntar Slovakien, Ryssland, Ungern, Irland och en del andra mindre heta landslag. Här kan ni läsa allt om den nya turneringen som ska gå parallellt med EM-kvalet till 2020 och ersätta träningsmatcher.

Veckans satsning
Även om fotboll inte tillhör de dyraste idrotterna för barn och ungdomar så kostar det pengar som en del inte har. I Malmö har IFK Malmö tillsammans med Rädda Barnens Anders Jakobsson dragit i gång en satsning så att det blir gratis att spela fotboll, och med en utbildning i värderingar som öppnar för alla. Man behöver hjälp för att kunna få fart på det och det är väl värt att hjälpa till.

Veckans comeback
Lars-Olof Mattsson
tar över Ljungskile. Igen. Han var mannen som tog klubben till allsvenskan och blev årets tränare i Sverige, och här är en SvenskaFans-intervju med honom.

Veckans riggare
Suttons
förre målvakt Wayne Shaw käkade en paj på bänken när klubben mötte Arsenal i FA-cupen. Nu får han böta nästan 4000 kronor för att ha påverkat spelmarknaden…och fick sparken från klubben redan i våras.

Veckans öppenhet
När mediarättigheterna till den indiska cricketligan såldes häromveckan var det en helt öppen process och intresserade kunde följa alla budgivare och vad de erbjöd sig att betala för att visa cricketligan i fem år. Murdoch-ägda Star vann rubbet med ett bud på 2,55 miljarder dollar (drygt 20 miljarder kronor). Tänk då att varje säsong är kring 45 dagar lång…

Veckans försök till att skapa debatt
La Ligas
president Javier Tebas gick loss i veckan och slaktade både Paris SG, Neymar och även Manchester City och Chelsea. Med uttalande som att ”vi fångade PSG när de pissade i poolen och Neymar pissar från trampolinen”. Tebas gick hårt åt Premier League-klubbarna för att man konstruerat intäkter med ägarnas rikedomar.

Veckans signal om nya tider
Även om Facebook inte vann rättigheterna att sända indiska cricketligan i fem år så var man villig att betala mest för att ta hand om de digitala sändningarna i landet, men TV-bolaget Star tog världsrättigheterna. Facebook som tidigare mest tagit andrahandsrättigheter på olika marknader var villigt att betala nästan fem miljarder kronor för cricket. Fem. Miljarder. Kronor.

Veckans mejl
Du måste ju måste ju MINST retweeeta bilden på Mjällby AIFs tifo i div 1 södra. /Joakim.

Kan inte bara RT:a en bild, men bjuder på Mjällbys tifo från derbyt mot Karlskrona i filmad form. Mjällby vann matchen med 3-0, vilket var en revansch från i våras då lillebror vann med 4-1.

Veckans signering
Malmö FF
förlängde kontraktet med Anders Christiansen. Utan tvekan en av allsvenskan bästa spelare och det måste vara bättre att lägga pengarna på beprövad kvalitet även om det naturligtvis kostar fruktansvärt mycket att förlänga med dansken till och med 2022. Rapporterna om Bonke Innocent i Malmö FF gör att jag inser att jag hade fel som trodde på honom som en vass värvning. Verkar snarare vara ett dyrt köp som har långt till spel.

Veckans hårdaste
Fifa
stoppade Leicesters värvning av Adrien Silva från Sporting. Skäl? Han registrerades 14 sekunder för sent. Den 28-årige mittfältaren som kostade 250 miljoner kronor verkar hamna i limbo och får inte spela förrän i januari.

Veckans Leeds United
Klubben har för första gången på mycket länge sålt över 20 000 säsongskort och man räknar med över 30 000 på läktarna när man möter Burton. Det är ett otroligt positivt drag kring klubben som inte liknar något sedan våren 2001 då man spelade semifinal i Champions League.

Veckans skenheligaste
FC Barcelonas
pressade president Josep Maria Bartomeu gick till attack mot både Qatar och Abu Dhabi som äger Paris SG och Manchester City och anklagade dem för att förstöra marknaden gällande spelarköp. Obegripligt att det kommer från Barcelona som genom åren tagit emot hundratals miljoner från just Qatar.

Veckans signering II
Malmö FF och Markus Rosenberg verkar vara nära att presentera en möjlig förlängning, om man ska läsa in vad anfallaren säger till Kvällspostens Mattias Larsson som brukar ha järnkoll på MFF. Helt rätt sett till att klubben behöver en kulturbärare kvar i omklädningsrummet och på planen, men håller han ytterligare en säsong? Sägs att MFF även snackar med Jo Inge Berget om att stanna och avsaknaden av vassa bud öppnar för att norrmannen stannar.

Veckans låt
”Ont som jag” – Hurula. Helt frälst av Robert Hurula Pettersson.

Veckans podd
Eintracht Frankfurts Branimir Hrgota
är gäst 162 i podden Lundh som är ute i gryningen på måndag. Anfallaren berättar om kontakterna med Janne Andersson, om varför han älskar Bundesliga och varför allsvenskan aldrig ens varit nära. Sedan tidigare finns över 160 andra poddintervjuer med olika fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
Where is it? Proof? Now [clubs have made] approaches, for sure. I’ve had them for almost the whole squad. West Ham supporters call Mr. David Sullivan and his brother the Dildo Brothers. These messengers, these offended virgins, the president of West Ham…we must tell the truth."

Sportings president Bruno de Carvalho gick hårt åt West Hams ägare efter ett bråk huruvida klubben ville värva William Carvalho och högg på Sullivans förflutna från sexindustrin. Dessutom såg Sporting-höjdaren till att Sky News fick se mejl från West Ham med erbjudanden.

Publicerad 2017-09-08 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto