Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Idrott integrerar – men inte alltid på Idrottsgalan

Sverige (herr)

Idrottens organ vill gärna ha pengar för att man är bra på att integrera.
Givetvis rätt – men Idrottsgalan då?
Där finns en del att göra kring upplägget – det är viktiga signaler.

Idrottsgalan har onekligen blivit en snackis i veckan efter att Zlatan Ibrahimovic blev helt utan pris. En av få svenska världsstjärnor som under 2015 vann tre titlar, gjorde mängder av mål och sköt Sverige till EM.

Å andra sidan har Zlatan fått pris flera andra år. Det finns inte heller någon exakt vetenskap i att den sporten är finare än någon annan, eller att det guldet väger mer än avgörande mål i fotboll och hockey eller poäng i F1. Det är lätt att anse sig felbehandlad i konkurrensen.

En del undrar varför man ens ska bry sig om en gala? Förstår invändningen men galan är en viktig signal och något som miljoner samlas kring. Engagemanget kring rätt och fel vinnare speglar också att det har betydelse för många. 

Annons

Att Sarah Sjöström fick Jerring-priset av svenska folket är inget att diskutera för mig. Det är ett pris där alla har möjlighet att rösta på sin vinnare och det hon gjorde under 2015 står sig väl mot alla konkurrenter. Dessutom kan man knappast byta ut folket för att en del anser att de röstar fel. 

Om man brinner för en vinnare får man sms:a och ringa allt vad man orkar. Går inte att göra på annat vis. Att sedan tv-tittare är mestadels äldre och att det kanske inte engagerar alla är en annan sak. Kanske får man se på just det för att nå än större rättvisa. 

Blev intresserad av hur man tar fram resten av priserna och vem som utser dem. Grunden till Årets lag, Årets prestation, Årets ledare, Årets manlige idrottare och Årets kvinnliga idrottare är Idrottsakademin, där knappt 300 personer röstar fram vinnarna utifrån fyra förslag. 

Annons

De fyra förslagen i sin tur har Nomineringsjuryn med 15 ledamöter från idrottsvärlden och mediavärlden tagit fram. Under ledning av Lasse Granqvist, som är ordförande för juryn, träffas man i början av november och diskuterar sig fram till fyra nominerade i olika kategorier. Inte alltid lätt. 

Man kan givetvis undra om man behöver ta fram fyra kandidater redan i november för en gala som är i slutet av januari? Vilket innebär att Zlatans mål mot Danmark – som SVT pumpade under galan - inte kan premieras förrän på Idrottsgalan 2017, då en bra bit efter EM. Fel i min värld, men ingen skugga på de röstande som följt reglerna. 

När man studerar Idrottsakademin så ger det en viss bild. Knappt 300 personer som alla har en koppling till idrottens värld är med i den skaran. En hel del ädel idrottsadel som vunnit allt som går att ta hem i en rad olika sporter. VM, EM, Champions League, Majors, OS och så vidare. 

Annons

Ingemar Stenmark, Björn Borg, Ulrika Knape-Lindberg, Patrick Sjöberg, Tommy Svensson, Lennart Johansson, Magdalena Forsberg, Mats Wilander, Therese Alshammar och så vidare i en lång rad till mediaprofiler som Granqvist, Ingvar Oldsbergoch Arne Hegerfors.  

Klicka på länken för att se alla som är med. 

Det räcker att rätt snabbt gå över namnen för att inse att det är en kanske aningen ålderstigen skara människor. Inget fel i det, men om den ska vara riktigt representativ för svensk idrott så hade man behövt jobba med balansen i ålder. Kanske flika in en del yngre förmågor.

Tiderna förändras och det innebär att det exempelvis tillkommer nya sporter och de har knappast någon stark position. Lägg till att en ålderstigen skara människor ser annorlunda på kampen mellan individen och kollektivet samt i striden mellan längdskidor och snowboard.

Annons

Det är alltid lärorikt att räkna. Idrottsakademin består av knappt 80 kvinnor och runt 215 män. Rätt eller fel balans? Ja, det finns inget facit men det är givet att en gala, som förvisso är privatägd, men har RF och SOK som delavsändare borde bara könsbalanserad.

RF har sedan 2008 målet att till 2017 ska 40 procent av förbundens styrelser bestå av kvinnor. När det handlar om en gala där de bästa idrottarna ska hyllas är det ett tamt mål och det borde handla om hälften kvinnor och hälften män. Det är inte heller så att den är skapad på forntiden utan 1999 inför premiärgalan i januari 2000.

Om man då ska se hur Idrottsakademin speglar Sverige 2015 så är det bara att konstatera att medlemmar med någon form av utländsk härkomst är få. Långt ifrån ett Sverige där 16 procent i dag är födda i utlandet och ytterligare är födda här men har rötter i en annan kultur.

Annons

Det är trubbiga instrument att gå efter, att se på namn och ta sådana jag vet är födda i andra länder, men jag får fram några stycken: George Scott, Toinio Rönnlund, Hans Chrunak, Ara Abrahamian, Miro Zalar, Yannick Tregaro och Xiaoqing Kihlström.

I Idrottsakademin är det fler som heter Nilsson (tio stycken) eller Andersson (nio stycken). Det är säkert någon jag missat, men oavsett så räcker det att plöja listan på knappa 300 namn för att fatta att det är långt från någon integration. 

Det ser även illa ut att RF och SOK är avsändare för en Idrottsgala som inte är representativ för samhället av i dag och hur det ser ut på planen, i backen eller på isen. Man hade behövt göra om upplägget, helt enkelt. 

Särskilt eftersom idrotten med rätta ofta skryter om att man är duktig på integration. I omklädningsrummet spelar bakgrunden ingen roll. Fast då måste det vara så hela vägen upp, och just galapriser och hyllningar är en viktig signal och det bör synas även där.

Annons

Detta betyder inte att någon som är medlem i Idrottsakademin gjort fel, misskött sig eller har fel åsikter. De har inte tagit ut sig själva. Snarare misstänker jag att det stora flertalet tar uppdraget ytterst seriöst, men det handlar om helheten.  

Är inte ute efter några syndabockar. Vi vet nog alla att det är lätt att välja sådant man känner till och att man vänder sig till vänner och ett redan etablerat nätverk. Vilket gör att det svenska samhället emellanåt kan vara stängt för dem som inte har rätt bakgrund. 

Idrottsgalans bakgrund är att några mediaföretag ihop med RF och SOK satte ihop upplägget för att lyfta svensk idrott och man har gjort och gör naturligtvis mycket bra. Som att i år prisa domaren Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie som flytt Syrien och Dan Bergh som hjälpt honom komma i gång i Sverige

Annons

När man drog i gång jobbet med Idrottsgalan satte man gemensamt ihop Idrottsakademin som skulle ta fram vinnarna år efter år. En stor skara individer och som nu fylls på med fem, sex nya personer varje år. 

Senast var det Henrik Stenson, Therese Sjögran, Olof Mellberg, Thomas Enqvist, Heide Andersson och Josefin Lillhage som blev invalda. Vilket en styrelse med representanter för RF, SOK och en del av företagen klubbade igenom. 

När jag ringer RF-basen Björn Eriksson så är han tydlig med att även om RF vill ändra något så kan man inte göra det själv då det är fler inblandade. Idrottsgalan är numera helt enkelt privatägd av Leroy Media som gör den ihop med SVT varje år. 

Eriksson påpekar också att det är ett stiftelseupplägg bakom Idrottsgalan och Idrottsakademin vilket innebär att man inte riskerar att agera likt en vindflöjel eller att bli kuppade, men att stiftelsen samtidigt blir trögrörlig och förnyar sig själv. 

Annons

Just det sistnämnda talar väl för att Idrottsakademin aldrig kommer i kapp samhället utan alltid kommer att ligga rätt långt efter. Om det är rätt väg för att spegla årets idrottsprestationer?  

Vore nog bättre om RF och SOK gemensamt ser till att Idrottsgalan som går i licensfinansierade SVT verkligen gör ett försök att spegla verkligheten. Som det är nu så sätter RF och SOK sina namn på en Idrottsgala som till viss del går tvärtemot vad man står för. 

Hur man gör det? Ja, antingen så skissar man på en Idrottsakademi från grunden som bättre speglar verkligheten men ännu bättre att man under några år gör större intag för att rätta till olika skeva balanser som är rätt givna för den som orkar räkna. 

Kanske som i år då, när man visar att man visst kan ta in aktiva som Stenson exempelvis. Sedan ska man ta hjälp av förbund och idrotter för att se till att jobba på samma sätt som i omklädningsrummet där alla kan ta plats.

Annons

Helgens ...

Helgens måste
FA-cupen dominerar helgen men den har tappat glans. Tyvärr. Så det blir till att zappa mellan matcher och sporter.

Helgens avstå
Stockholm. 

Veckans Leeds United
FA-cupmatch väntar mot Bolton och man har med sig över 6000 fans. Det finns onekligen kraft kring klubben även om just cupen är enda hoppet som återstår.

Veckans journalistik
Imponerad av SVT:s Bosse Lindquist och Dokument Inifrån som i tre delar skildrat ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini. Se de tre avsnitten och fundera sedan på hur Karolinska Institutet kan ha friat den invärvade kirurgen och forskaren för fusk trots att utredaren slog fast att han fuskat. Läs sedan Vanity Fairs genomgång av Macchiarini.

Veckans Instagram-konto
Tobias Hysén som tackar fansen i Kina på ett bra sätt och även gladde alla Blåvitt-fans genom att komma hem och avstå signeringsbonus och lägga sig relativt lågt lönemässigt.

Veckans ”åh fan”
Fifa-valet 26 februari sker i det dolda, det vill säga det är hemligt vem man röstar på. Så det är fritt fram för förbund världen över att utlova sin röst i utbyte mot tjänster i fin gammal Fifa-tradition.

Veckans spaning
John Guidetti jobbar på sin spanska, men ännu så länge skjuter han bättre. Ändå, så uppfriskande.

Veckans kompispass
Robin Olsen som talade om att FC Köpenhamn är hans favoritklubb. Landar inte bra hos MFF-fansen som har ett ansträngt förhållande till FCK efter Parken-skandalen.

Veckans rekommendation

P1-dokumentären om Alexander Larsson som sålde kokain på Stureplan och vars pappa är narkotikapolis.

Veckans låt
”Me, Myself & I” – G-Eazy.

Veckans citat
This is the third time I have been sacked and I am still sitting here. I'm doing it because I am obliged.”

Manchester Uniteds tränare Louis van Gaal är trött på den engelska pressen som hela tiden skriver att han fått sparken och holländaren hade helst sluppit men är tvungen.

Publicerad 2016-01-29 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto