Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Med på fotbollsfesten eller festförstörare – om rollen som journalist

Sverige (herr)

Idel högtider för svensk fotboll i helgen.
Hur gör vi journalister?
Deltar vi i hyllningarna eller pekar vi på dammtussarna i hörnet – som att Sef-basen sitter på dubbla stolar?

VM-kvalet mot Vitryssland lördag kväll är kröningen på ett par dagar av årsmöten, sammankomster och hyllningar med alla som bestämmer i svensk fotboll. Räkna med att det blir ryggdunkar i massor och få frågor till Karl-Erik o Co.

Det räckte att ta del av vad SvFF-basen Karl-Erik Nilsson och Sef-basen Lars-Christer Olsson mässade om på den allsvenska upptaktsträffen. Allt är kanon i svensk fotboll och att pengarna för att täcka förlusterna för Friends Arena tar slut i år får inte ens en bisats.

Under fredagen ska Svensk Elitfotbolls ledning med Lars-Christer Olsson och Mats Enquist i spetsen samla representanter för de 32 elitklubbarna. Högst på agendan står det nya mediaavtalet med Discovery som ger klubbarna 550 miljoner kronor om året med start 2020.

Annons

Även om jag kan ha invändningar kring informationen till klubbarna, norske agenten Rune Hauge och vad hans bolag får betalt för att sälja rättigheterna eller att man säljer något långt fram i tiden utan att veta mediautvecklingen så är det en del av verkligheten att man vinner och förlorar rättigheter.

Bara att gratulera det jänkeägda tv-bolaget (äger Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport) till en rolig rättighet att jobba med även om v i på C More har tre år kvar. Förstår givetvis att klubbarnas ledning går efter stålarna eftersom de flesta elitklubbar sliter med ekonomin och man behöver varenda krona för att driva verksamheten.

På lördag väntar sedan svensk fotbolls årsmöte med tidig avspark. Redan 10:00 samlas man för att utan några frågor gå igenom en årsredovisning som knappast är ett under av öppenhet. Klart är att SvFF borgat för lån på 800 miljoner kronor för ett 33 procentigt ägande i Friends Arena.

Annons

Men det är så att föreningar är svåra att få insyn i som journalist till skillnad mot offentliga myndigheter och bolag. Till och med medlemmar har svårt att få insyn och ställer man fel frågor så får man inte vara med längre. Det vet alla.

Det går inte ens att klarlägga vad som händer i konflikten om Friends Arena där Lagardère står på ena sidan och både ägarna (Fabege och SvFF) och brukarna står på andra sidan. Lagardére har sagt upp hyresavtalet med Arenabolaget för att man fått nej på hybridgräs, och dessutom kräver det franska bolaget fortsatt hyresfritt.

Dessutom sysslar SvFF med eftersökande av källor vilket inte myndigheter inte får. Som när en från förbundet vill veta namnet på den vaktmästare som berättade för DN att landslaget inte kunde värma upp på Friends gräs för att vaktmästarna inte får tala med oss journalister om det.

Annons

Eller som när en av SvFF-höjdaren Håkan Sjöstrands närmaste frågar runt för att hitta källorna till min bok ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll.” Det har varit en jakt på personer vilket gjort att en del blivit rädda för att tala med mig.

Under veckan har jag funderat på rollen som journalist. På ett sätt är jag rätt trött på att mest känna av ilska och irritation. Ska vi sluta gnälla på det som inte är bra och inte peka på brister? Vad är vår uppgift?

Ta bara hur IFK Göteborgs representanter reagerade efter allsvenskans upptaktsträff i måndags? De var förbannade – och ville ha positiva rubriker. Jörgen Lennartsson ringde mig dagen efter och vi hade en lång diskussion om det.

Eller ska vi journalister bara fokusera på att lyfta det som är bra? Att Sef nu presenterar ett rekordavtal och likt Aftonbladet skriva om miljonregnet? Eller bara om hemvändarna i allsvenskan? Eller att SvFF ser ut att få över 30 000 på lördag kväll? Samt att både damlandslaget och U21-landslaget spelar EM i sommar.

Annons

Anledningen till att jag funderade – och faktiskt hade svårt att sova - var att jag fick reda på att Svensk Elitfotboll var nära ett avtal med Uppsala-företaget 123on om videoklipp. Har fått mig berättat hur det från Sef-håll matats på mot marknadsavdelningar i klubbarna att detta är kanon.

För en koll av bolaget visade att Sef-basen Lars-Christer Olsson inte bara är styrelseordförande för 123on. Han är dessutom delägare i bolaget som Sef är nära att sluta avtal. Med tanke på att både Olsson och generalsekreteraren Mats Enquist i tid och otid mässat om ”good governance” så skaver det.

Kollade givetvis med några allsvenska ledare om de varit informerade om att Sef-basen är delägare. Svaret var nej eller att de var osäkra. Sef håller parallellt på med ett stort IT-projekt (som är försenat) och många kan inte hålla isär de olika sakerna. Ingen sa direkt, det där vet vi.

Annons

Ringde givetvis både Olsson och Enquist i ärendet och även om de medgav känsligheten så sa duon att det var full transparens kring det här gentemot klubbarna. Dessutom var Olsson inte överhuvudtaget involverad i Sef:s styrelsebeslut gällande 123on.

Lars-Christer Olsson sa dessutom att han engagerat sig i 123on innan han blev Sef-bas. När jag påpekade att bolaget är bildat 2012, samma år som han blev Sef-bas, så förklarade Olsson att han jobbat med bolagets grundare i många år och med olika affärer innan det.

Lars-Christer Olsson öppnade till och med för att avveckla sitt engagemang i bolaget om det blev en affär med Sef. Måste vara rätt unikt att sitta som ägare i fem år och när det sedan blir en svensk affär och ett eventuellt lyft då kliver man av. Varför sitta som ägare då?

Under det minst sagt ansträngda telefonsamtalet med Enquist så ville Sef:s generalsekreterare tona ner avtalets storlek och att det var långt ifrån säkert att det blev av. Snarare var det hårda tongångar mellan Sef och bolaget och Enquist läste högt ur mejl för mig.

Annons

Vilket var långt från den bild jag fick av Sef:s Niclas Jansson och 123on:s Mikael Jansson i måndags då jag sprang på dem på upptaktsträffen. Då berättade de glatt om projektet och sa att de satt med det sista kring avtalet. I grunden gäller samarbetet hur klubbarna ska kunna kapitalisera på videovisningar.

Det måste vara vår uppgift som journalister att skildra om en hög fotbollsledare som gjort sig en förespråkare för ”good governance” sitter på två stolar. För mig är det tveksamt, och alla som följt mig vet att jag har den erfarenheten över att det är fel.

Hur är det möjligt att man tappar bollkänslan så? Jag förstår det inte och för mig är det obegripligt att Sef-basen ens vill hålla kvar sitt ägande när han sätter sig som oberoende ordförande för svensk elitfotboll. Vilket borde diska 123on från att göra affärer med svenska klubbar.

Annons

Kan själv tycka det är konstigt att när Mats Enquist blev anställd av Sef så redovisade han sina sidointressen, och då bland annat att han delägde ett hotell i Cascais. Då blev Lars-Christer Olsson så intresserad att han köpte in sig och på nätet går det att hitta prospekt om att köpa in sig i deras hotell.

I min värld är styrelseordföranden chef för vd eller generalsekreterare och då bör man inte ha affärer ihop. Nej, det har inte begåtts något formellt fel. Nej, det är inte emot lagen. Fast för mig är det inte ”good governance” som Sef ska stå för och har propagerat.

Ju mer jag funderat under veckan så är det givetvis så att det är vår uppgift att vara kritiska och peka på brister. Vem ska annars göra det? Interngranskningen är knappast på topp och i rörelsen så är det inte tillåtet med alternativa åsikter.

Annons

Hoppade själv till när Hallands FF:s ordförande Johan Johqvist, enligt ett protokoll från SvFF-styrelsen, blivit utsedd till en av tre matchdelegater åt Uefa. Vilket är både ett ärofyllt och lukrativt uppdrag och som ofta ges som belöningar.

Varför jag hoppade till? Jo, för Johqvist har varit en av få i Sverige som vågat vara kritisk till SvFF:s lama inställning mot Uefa och Fifa. Är han tystad nu? Johan Johqvist skrattar när jag frågar om det: ”Klart jag funderat på det, men jag bortser från den konspirationsteorin”.

Johan Johqvist fick frågan av Karl-Erik Nilsson men är ännu inte godkänd av Uefa, men Hallands distriksordförande lovar att inte ändra på hur han är. ”Jag tänker fortsätta att vara kritisk om det behövs”.

Återstår att se om det blir så. Med tanke på hur få Johan Johqvist det finns i svensk fotboll är det än viktigare att vi journalister gör vårt jobb – och är kritiska. Vi ska inte vara en hejarklack till Karl-Erik och Lars-Christer utan ställa frågor.

Annons

Fakta

Veckans...

Helgens måste

Årsmöte i SvFF lördag förmiddag. VM-kvalet mot Vitryssland lördag kväll. Planet till Madeira söndag för tisdagens träningsmatch mot Portugal.

Helgens avstå

Det mesta annat.

Veckans diskussion om vilket fusk som är värst

DN:s Johan Croneman vill inte låta mig stå oemotsagd efter min krönika om Luis Suarez  och att vi får leva med filmningar, och därför bröt Croneman en lans i en krönika om att jag och många med mig har fel. Det är väl bara att konstatera att vi ser olika på det och att jag gått från att vara i hans ringhörna till en annan. Jag gillar inte fusk, oavsett om det är dopning, filmning eller att skada en motspelare men konstaterar att vi får leva med det för idrotten är som samhället i övrigt. Det handlar om att utrusta fotbollen med möjligheter att straffa en Suarez oavsett om han biter någon, filmar eller rasistiskt smädar någon. Helst ska det ske under matchen, men i värsta fall får det ske i efterhand. För mig kan Diego Maradona vara den störste, trots ”Guds hand”.

Veckans 08-satsning

AIK-fansen som inte hade tid nog att åka bil till Karlskoga utan istället kom i två helikoptrar till kvalmatchen i hockey. Även om det blev sen dramatik efter två AIK-mål så kan inte slutet ha varit värt resan. Eller?

Veckans avskedsskott
Lukas Podolski stängde landslagskarriären med ett mäktigt mål. Det är ju så man vill sluta.

Veckans författare

Häckens Crespo Kamara släpper boken ”En resa i fotbollens tecken”.

som handlar om pojken som växer upp i krigets Sierra Leone och med fotbollens hjälp tar sig till Sverige där han spelat för Boden, AIK och Örebro SK.

Veckans värvning

Ingen har väl missat att Djurgården lockat till sig Jonas Olsson från West Bromwich Albion. Efter över 200 matcher i Premier League och sammanlagt tolv år utomlands efter flytten till NEC Nijmegen väntar spel i allsvenskan för mittbacken. Han slog igenom som en lätt övertänd mittfältare i Landskrona Bois men har skolats om under åren utomlands. Ska bli spännande att se vad han kan bidra till i Djurgården, inget snack om att de får en ledare längst bak. Sedan kan man undra om konstgräs och högt stående backlinje passar Jonas Olsson 2017? Det återstår att se, och om man känner Olsson rätt så kommer det inte brista på grund av hans inställning. Det gnälls om att Djurgården, eller ”Djurkyrkogården”, bara tar hem gamlingar, men det är spelare som fortfarande vill göra avtryck och dessutom ger medialt tryck. I fallet Olsson är det dessutom en ”billig” värvning då han knappast jagade pengar utan snarare en sportslig utmaning som passade socialt. Lite speltid i WBA innebär att det knappast var en lång kö av klubbar som ville värva en 34-årig mittback. För en svensk klubb är det dessutom kanon att värva från England då en signeringsbonus är skattefri för spelaren om han får det innan hemflytten.

Veckans Rysslands-ångest

Det bara händer i Ryssland på ett sätt som är skrämmande. En advokat som hjälpte en ”visselblåsare” föll från fjärde våningen precis innan en rättegång. VM i Ryssland nästa år…

Veckans tankeställare

Den nya tekniken som håller på att revolutionera vår värld har många fördelar, men det är bra att läsa om baksidorna. Ta bara att ett nytt app-proletariat vuxit fram. Reportaget i ETC om Foodora, Uber Eats och Wolt är värt att läsa.

Veckans tack

Måste ju bara älska Jonas Olssons avskedsbrev till West Bromwich Albion och alla runt klubben. All heder efter ett sådant avskedAtt Olsson betytt mycket för klubben gick att se på sociala medier via #ThanksJonas  och managern Tony Pulis tack på hemsidan  Lägg till hyllningen i lokaltidningen Birmingham Mail med passningen till Zlatan i början av texten. 

Veckans sponsor

Åbro kunde inte fortsätta som sponsor för AIK på samma sätt efter att Carlsberg tagit över på Friends Arena. Då avslutar Åbro vackert med att sponsra ett sista år och låter AIK använda sin tröja till annat.

Veckans insikt

C Mores sammanställning av vilka lag vars matcher streamades mest var lite kul. Förvånar inte att Hammarby drar trots svaga resultat, däremot Kalmar i botten. Och Häcken? Är det ingen på Hisingen som bryr sig? Tabellen bredvid är hur serien slutade.

Veckans tumme upp

Nej, Landskrona Bois var inte aktuellt för Jonas Olsson även om klubbledningen drömde om det. Gillade dock att Bois på Twitter gratulerade Djurgården till värvningen.  Vi behöver mer sådant.

Veckans påminnelse

Även om FC Köpenhamn drog in 240 miljoner danska kronor efter Champions League-spel så kostade den mångåriga satsningen på en gymkedja 120 miljoner i avskrivning. Visar sig att det är svårt för fotbollsklubbar att driva alternativa rörelser, vilket är ett problem som FCK:s ägare Parken A/S som dras med sedan tidigare.  Tidigare storägaren och starke mannen Flemming Östergaard dömdes i veckan till ett halvårs fängelse för kursmanipulation.

Veckans ”åh fan”

Fascinerande text om varför NBA-lagen inte är lika starka på hemmaplan som tidigare.  Svaret är tinder och därmed mindre besök på nattklubbar när spelarna är på resa.

Veckans författare II

Min tidigare kollega på Göteborgs-Posten, Mats Härd, har skrivit en roman om kärlek som finns på nätet.  Författaren heter förvisso Hanna Glimmer men Härd har sedermera gjort en intervju i Ystads Allehanda.  Historien är inte så munter men det är välskrivet och gripande.

Veckans dokumentär
Filmen ”Fotboll i nöd och lust” om Therese Sjögran och FC Rosengård ger nyttiga inblickar i damfotbollens värld.

Veckans Leeds United
Efterspelet till petningen av Pontus Jansson har slutat med att inget kommit ut. I lokaltidningen hyllas Garry Monk av Leeds-reportern Phil Hay för beslutet att låta principer styra för lagets bästa.

Veckans låt
”Olof, kära Olof” – Solen.

Veckans podd

Tobias Sana är gäst och berättar om känslorna inför IFK Göteborg-Malmö FF i premiären, om hatet på läktarna, om berg-och-dal-banan i Malmö FF och om när Nils Wiberg bad om ursäkt. Sedan tidigare finns över 140 poddintervjuer här.

Veckans citat
”Om inte vi, fotbollens ledare, föregår med gott exempel så kommer supportrarna en dag få nog och i avsky vända sig från fotbollen.”

Nye Uefa-basen Alexander Ceferin talade i veckan på en konferens och pekade på att all korruption och skandaler bland politiker hade lett fram till dagens polariserade och populistiska klimat. Men att fotbollens ledare skulle visa vägen… Man undrar ju om han var nykter när han sa det? Eller har han missat vad som skett? Har också svårt att ta hans hot mot storklubbarna på allvar. Att Uefa med lyxskatter eller nya regelverk ska stoppa Real Madrid o Co. 

Publicerad 2017-03-24 kl 11:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto