Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: OS-festen sätter familjesämjan på prov

Lundhs Krönika

ABU DHABI. OS i Rio de Janiero kan bli en svensk fotbollsfest.
Zlatan och U21-landslaget på medaljjakt. Fast deltagandet sätter familjesämjan på hårda prov.

Håkan Ericson och U21-landslaget överträffade alla förväntningar när man vann EM-guld i Tjeckien i somras. På vägen till EM-titeln fixade man ytterligare en svensk fotbollsfest att se fram emot, en plats i OS-fotbollen i Rio de Janeiro i augusti 2016.

Även om många utan insyn i svensk fotboll garanterat jublade över tanken på att det populära U21-landslaget - som verkligen gick hem i stugorna den magiska sommaren 2015 – skulle få representera Sverige i OS, och dessutom kryddat med några äss där Zlatan kan vara ett, så är verkligheten bistrare.

Sverige spelar som är välkänt även EM i Frankrike med start 10 juni och det pågår till 10 juli. Oavsett om Zlatan o Co går hela vägen till finalen så brukar den inhemska fotbollen stänga ner för att inte konkurrera eller bli utkonkurrerad, och som deltagande land får man inte heller spela på för Uefa.

Annons

Med hotet om en rekordlång säsong tog Sef beslutet att Allsvenskan och Superettan rullar på som vanligt under OS-turneringen som pågår 3-20 augusti. Vilka allsvenska klubbar vill då släppa sina spelare? Det är knappast så att Ericson o Co samlas på kvällen 2 augusti för att sedan åka till Rio.

Nej, det är naturligtvis så att Sverige måste ladda upp någon dryg vecka och åka till Brasilien – OS-turneringen spelas över hela landet – i tid för att trimma ihop laget, anpassa sig till tidsomställningen och bekanta sig med omgivningen. Så räkna med samling för OS-landslaget i slutet av juli.

Det i en tid när IFK Norrköping ska kvala till Champions League och Blåvitt, AIK och de kommande cupsegrarns ska kvala till Europa League. Dessutom är det inlagt fem, sex allsvenska omgångar under perioden. Vill man då avstå en nyckelspelare? Eller två?

Annons

Det är givetvis troligare att svenska klubbar släpper sina aktuella spelare till Ericson än att Celta Vigo låter John Guidetti åka Eller att Feyenoord släpper Simon Gustafson, Groningen Simon Tibbling, Hellas Verona Filip Helander och så vidare.

Inte sedan OS i Barcelona 1992 har Sverige haft ett herrlag på plats i de olympiska sommarspelen. Då var det Tomas Brolin och Patrik Andersson som dubblerade och både spelade hemma-EM tidigare på sommaren och sedan åkte till Katalonien och deltog i OS utan större framgång.

Minns egentligen inte några större diskussioner från 1992 men det är klart att det hela tiden funnits en stor känslighet på herrsidan där Fifa och IOK strider om fotbollen, och Fifa inte vill riskera populariteten och lönsamheten för VM och hela tiden sett till att enbart U-lag spelar OS på herrsidan.

Annons

Så kompromissen för att ändå få in några av storstjärnorna är att spela med ett U23-landslag och sedan får varje land krydda med tre överåriga spelare. Alltför att få till några affischnamn till OS. Något som aldrig förekommit på damsidan då kampen om fotbollens turneringar inte varit lika stor där.

Vi får inte glömma att det stora skiftet inom internationell fotboll sedan 1992 är att klubbarna fått större inflytande. Det blir allt färre träningsmatcher för landslagen eftersom klubbarna inte vill släppa sina löntagare utan tvång. Man får nu rejälare ersättning för att släppa spelare till stora turneringar, men det gäller inte OS.

OS i Rio de Janeiro spelas inte på officiella Fifa-datum. Alltså behöver inte klubbarna släppa sina spelare till mästerskapet. Det lär bli jobbiga dragkamper när Håkan Ericson ska ta ut sin trupp på 18 spelare varav 15 måste vara födda 1 januari 1993 eller efter det.

Annons

Som Elfsborgs manager Magnus Haglund konstaterade när vi pratade om att hans klubb har ett par aktuella spelare: ”Vem vill stoppa en spelare från något som kanske är hans livs upplevelse”? Och följdfrågan, hur motiverad blir spelaren av att tvingas kvar i landet och laget när ett OS lockar?

Det är här familjesämjan i klubben och i den svenska fotbollsfamiljens sätts på prov. Hur förklarar man för fans, sponsorer och lagkamrater att man vill släppa i väg en viktig spelare under en avgörande månad? Hur står man emot att släppa en spelare? För hur man än gör så gör det ont för någon.

Lionel Messi spelade OS i Peking 2008 och Neymar och Hulk representerade Brasilien i London 2012, men annars brukar det vara rätt stjärntunt i de olympiska mästerskapen. Brassarna jagar ett OS-guld och Dunga säger att han vill se Neymar i Rio, men vad säger FC Barcelona?

Annons

Det är svårt att se att klubbarna vill släppa spelare i den här perioden; när spelare byter klubbar, nya tränare och nytt och gammalt manskap ska ska mejslas ihop till ett lag och man dessutom varvar upp både spelet i Europa och i ligan. Och det efter en sommar med ett stort mästerskap där många deltagit.

Om Zlatan Ibrahimovic verkligen vill dubblera sommaren 2016 så har han triumf på hand i och med att hans kontrakt går ut i sommar. Han kan ställa krav på en eventuell ny klubb om att få spela OS. Det gör det lättare för honom att få till dubbleringen om han vill. Dessutom har han en annan status.

En ytterligare spänning kring det svenska OS-deltagandet är den kamp mellan SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, och SvFF om vilka kläder som gäller. Ja, där vill SvFF och dess sponsorer naturligtvis synas men SOK har sina avtal. Ja, det är verkligen härligt med Sverige i OS, men det sätter många familjeband inom idrotten på prov.

Annons

Här kan du läsa vad de svenska spelarna tycker om den olyckliga OS-krocken.

Helgens..

Helgens..

Helgens måste
Sverige-Finland på Armed Forces Stadium i Abu Dhabi. Avrundningen på vinterturnén som går i TV4 med start 15:45 på söndag.

Helgens avstå
Svensk vinter.

Veckans Leeds United
Klubben fortsätter att sälja gamla akademispelare, och nu säger ägaren Massimo Cellino att man ska sälja Sam Byram i januari men behålla Lewis Cook. Alltid något.

Veckans journalistik I
Vet inte om ni minns bråken på Karolinska kring kirurgen Paolo Macchiarini som först anklagades för att ha fuskat i sin forskning om syntestiska luftstruparoch sedan blev friad. Nu har Vanity Fair gjort en kartläggning och Macchiarini har genomgående ljugit om sina professorstitlar och duperade även en kvinna som jobbade på NBC med en dokumentär om honom med de mest osannolika lögner.
Bland annat skulle Påven viga dem och Clintons, Barack Obama och Putin skulle komma på bröllopet. Visar sig även att SVT parallellt gjort tre program om honom med start i nästa vecka.

Veckans Instagram-konto
Inte barnvänligt men Tindernightmares är både brutalt och underhållande.

Veckans ”åh fan”
SvFF prioriterar att få trafik till sin hemsida svenskfotboll.se framför att låta landslagsläkaren Anders Valentin svara på frågor om Kerim Mrabti. Ovanpå det släpper man pressmeddelandet om korsbandsskadan i exakt samma sekund som man har pressträff med spelare.

Veckans spaning
Engelska Premier League fortsätter att slå pengarekord. När man lanserade ligan 1992-93 så inbringade de utländska tv-rättigheterna för hela ligan 100 miljoner kronor. Från om med 2016-17 så drar ligan in 14,5 miljarder kronor per år från utlandet.

Veckans journalistik II
Enkel men briljant genomgång av Sam Wallace i Daily Telegraph om hur Adidas klagade på Manchester Uniteds fotboll efter några månader av ett avtal värt närmare tio miljarder, men låg lägre än lågt gällande Fifas korruption.

Veckans formulering
“I know better. They drive you to drink.”

En man som bor i Philadelphia vägrar att följa de lokala lagen för att inte börja kröka. Storyn i New York Times om hur risigt det går alla lag i Philadelphia gör ont för mig som blev knuten till staden och dess lag när jag bodde där som liten.

Veckans rekommendation
Gillar sajten BREAKIT som Di-avhopparna Stefan Lundell och Olle Aronsson grundat. Nyheter om teknik och ekonomi. Lärorikt.

Veckans ”åh fan”  II
Michel Platini drar tillbaka sin kandidatur om att bli Fifa-president. Lite svårt att bli vald när man är avstängd i åtta år.

Veckans låt
”Lazarus” – David Bowie. Den växer.

Veckans citat
"Jag tycker nog att det är ett bra besked. Sen det här uppdagades i oktober månad har hans kandidatur komplicerat mycket. Men nu har vi fått ett tydligt besked och vet vilka som är aktuella". 

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson till SVT efter att Michael Platini hoppat av, och fransmannen var ju tidigare Sveriges kandidat men det är väldigt försiktigt kring en man som är avstängd i ÅTTA år.

Publicerad 2016-01-08 kl 16:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto