Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Publiksiffran för allsvenskan imponerar

Allsvenskan

Allsvenskan har tappat publik efter rekordåret 2015.
Runt 1000 personer per match.
Ändå imponerar siffrorna – men utmaningen blir att hålla i dem.

En omgång återstår av allsvenskan och det är ett tillfälle att tittat tillbaka till säsongen som passerat. Att den högsta serien tappat publik efter rekordåret 2015 var kanske ingen skräll, men för mig imponerar siffran.

Ännu återstår åtta matcher och därför är snittet 9 161 preliminärt och Malmö FF lär dra mycket folk till pokalhissandet mot Hammarby och AIK och Norrköping bör få hyfsade siffror i årets sista hemmamatcher.

Visst, det finns några sänken som Häcken-Falkenberg och Sundsvall-Djurgården som drar ner snittet. Men Helsingborg sluter väl upp inför HIF:s ödesmatch mot Jönköping, eller? På söndag vet vi det exakta publiksnittet.

Annons

Under 2015 så hade allsvenskan ett snitt på 9 967 och då drog Hammarby 25 507 och AIK snittade 20 938. Bägge klubbarna har tappat under 2016, och mest märkbart är det för AIK som inför sista hemmamatchen dragit 16 742 per match.

Vill man kan man givetvis måla upp tappet negativt och fläska på med kris, men jag är antagligen för färgad av 1980-talet och 1990-talet innan boomen. Då man kunde se Malmö FF tillsammans med 4-5000 på Malmö Stadion och få brydde sig.

Även om jag inte själv börjat jobba som journalist vet jag att Expressen inför säsongen 1992 på allvar diskuterade att dra ner på bevakningen av allsvenskan. Då hade man reportrar på varje match men tanken var att sluta med det.

Skälet? Ja, fotboll engagerade inte folk på den tiden. När Tommy Svensson ledde Sverige i sin första landskamp på hemmaplan våren 1991 kom 3 689 personer till Råsunda för att följa Sverige som då spelat VM 1990 och hade ett hemma-EM att se fram emot.

Annons

Allsvenskan snittade mellan 4000 och 5000 från mitten av 1980-talet till en bra bit in på 1990-talet. Derbyfesterna i Stockholm, en framväxande ultraskultur, splittrade omgångar som gav mer mediautrymme bröt trenden och 2002 och 2003 var man över 10 000 i snitt precis som 2007.

Under 2000-talet har man pendlat från tre år över 10 000 åskådare till 6 500 säsongen 2010. Förklaringen till tappet då var en rekordtidig allsvensk premiär i mitten av mars och en bister vinter vilket slog mot publikintresset.

Att 2007 är det bästa året på 2000-talet är inte konstigt då Blåvitt vann SM-guldet på hemmaplan och man valde att spela på Ullevi och tog in 41 471 hemma mot Trelleborg, och dessutom hade derbyn mot Gais. Lägg på tre Stockholms-lag och ett gäng derbyn.

Under 2016 har allsvenskan varit avgjord hyfsat tidigt och få lag var inblandade på allvar när serien gick in på upploppet. Ska man få drag på publikfesterna och därmed siffrorna så underlättar det om stora klubbar är med i slutskedet. 

Annons

I det perspektivet är över 9000 i snitt ett riktigt bra snitt och det är bara fem, sex säsonger som är bättre om man går 45 år tillbaka i tiden. För det var tidigt 1970-tal som svensk fotboll började tappa publik och vändningen dröjde till slutet av 1990-talet.

Vill inte på något sätt påskina att svensk klubbfotboll saknar utmaningar, men ibland är det bra att sätta in siffror i sitt sammanhang. Fotbollen är fortfarande het i Sverige, även om det svalnat på en hel del ställen.

Malmö FF, Norrköping och Kalmar har ökat under 2016 och både Östersund och Jönköping har haft starka år. Så givetvis påverkar sportsliga resultat. Naturligtvis oroar stora tapp för Blåvitt, AIK, Dif, Elfsborg men Hammarbys föll från en rejäl höjd.

Tyvärr har även säsongen 2016 haft deppiga inslag av oroligheter, knallskott och två avbrutna matcher. Lägg till slagsmål på läktarna när Hammarby och Djurgården möttes i våras till när Dif-anhängare hoppade in på planen på Tele2 nu i höstas.

Annons

Själv tycker jag att bengaler i rätt tid är en stämningshöjare och vill att man ska hitta fram till en väg där det fungerar på ett lagligt vis. I dagsläget verkar det i det närmaste omöjligt och då handlar det om att se till att inte bengalbrännarna har makten.

Om sedan polisen väljer att inte ingripa mot dem som eldar så är det svårt att kräva att andra åskådare eller klubbarna och deras vakter och värdar ska göra det. Ett bötessystem vore på sin plats för att lättare straffa de som begår brotten.

Klimatet kring de allsvenska arenorna är oftast gott men de här inslagen är negativa för fotbollen. Är uppgiven kring den polarisering som man lätt hamnar i när det här ska diskuteras, att det inte går att peka på dårskapen som sker ibland och vilja ha bort den.

Vilket inte betyder att jag jämställer bengalbrännande med huliganism, men ibland är det samma sak. Som när man antingen kastar brinnande bengaler på polisen eller det kastas på andra grupperingar.

Annons

På lång sikt är den här typen av händelser ett hot mot den svenska klubbfotbollen. Allt från sponsorer (Elfsborgs i veckan) till en del åskådare riskerar att tröttna. Man behöver inte vara ekonom för att fatta hur det skulle slå mot klubbarna.

Här måste parterna – klubbar och fans – fortsätta att närma sig varandra, och de som inte vill följa vad som gäller måste klubbarna få hjälp att hålla borta. För publiken är Allsvenskans viktigaste tillgång, och då menar jag hela publiken.

Helgens...

Helgens måste
Superettan avslutas på lördag och vi följer sista omgången i TV4 Sport med start 15:45 och sammanfattar säsongen i ett magasin i TV12 18:00-19:00. Allsvenskans sista omgång följer på söndag och vi har fokus på Helsingborg-Jönköping i C Mores Sport med start 14:30 och kör till 17:00. Sedan sammanfattar vi säsongen i ett magasin i TV12 17:00-18:00.

Helgens avstå
Helg. 

Veckans humor
Borussia Mönchengladbach visar bra form utanför planen efter att en skotsk pub skrivit ”A German Team” på en griffeltavla inför förra mötet i Champions League. Nu har Mönchengladbach tryckt halsdukar och dessutom skämtade klubben via sitt twitterkonto.

Veckans äss
Uefa placerade Köpenhamn i Sverige i en skrytrulle om EM 2020. 

Veckans förklaring I
Om ni undrar varför spanska, italienska och tyska klubbar vill få mer pengar från Champions League via skifte i fördelning och fler garanterade platser så ger bloggaren och twittraren Swiss Ramble ett bra svar i en tweet. Tv-pengarna är så mycket större i England även för Champions League – står för en fjärdedel av Uefa:s intäkter för CL - att inte ens en seger för Real Madrid innebär att man drar in mest pengar.

Veckans nyordning
Athletic FC tog klivet upp i Allsvenskan och som Kristof Vogel eller Osynliga Handen, påpekar är det inga jättesummor som Alex Ryssholm pumpat in.  Även bra reportage av Erik Niva om Ryssholm. 

Veckans ångest
Mjällby AIF ramlade ur allsvenskan 2014 och Superettan 2015. På lördag spelar man borta mot Prespa Birlik och Blekinge-klubben riskerar att rasa ur även division 1. Vilket skulle vara nytt och osmickrande svenskt redkord.

Veckans läsning
Simon Kuper träffar Zlatans agent Mino Raiola för Financial Times och det är ett strålande reportage med mycket kringfakta.  Expressen har värvat Torbjörn Nilsson och även om texten om Jan O Karlsson är ett par veckor gammal så läs den. Briljant. Fotbollskanalens Jonas Hansson skriver initierat om Kalmar FF och det maktskifte som skett i klubben. 

Veckans doldis
Förre Dif-talangen Axel Sjöberg har blivit en succé i Colorado Rapids efter en collegekarriär, och nu kan han bli årets försvarare i MLS.  Om han vänder hemåt har Djurgården nog en fördel, pappa Lars-Erik Sjöberg är ordförande i klubben. 

Veckans förklaring
”Hej! Mitt namn är Glenn Holvik, jag är 24-årig ordförande i IF Elfsborgs supporterförening Guliganerna. Vissa av er som får mailet har säkert hört mitt namn förut. Jag har jobbat ideellt inom fotbollen sedan 2008, då jag som 16-åring tog steget in i fotbollsföreningen Hestrafors IFs styrelse. Jag har sedan dess lyckats vara ordförande i både Hestrafors IF och nu Guliganerna. Det har varit en ynnest att ha fått chansen att bidra till svensk fotboll under hela mitt vuxna liv.

Jag har nu meddelat både medlemmar och valberedning att vid nästa årsmöte lämnar jag in ordförandeklubban i Guliganerna. Det går helt enkelt inte att fortsätta. Det är för krävande att jobba ideellt som supporterrepresentant i Sverige, speciellt i en mellanstor stad som Borås som har ett relativt stort fotbollslag i IF Elfsborg.

Ofta kan det sägas att “supportrarna bör ta mer ansvar”, “rensa ut rötäggen” och “klacken måste göra något”. Ansvar i bengal- och våldsfrågor läggs på oskyldiga supportrar och som i vårt fall på supporterföreningen Guliganerna, där jag många gånger har fått stå till svars eller fått försöka nyansera någon slags bild av supporterkulturen. Ofta får jag stå till svars efter att en klubbrepresentant i IF Elfsborg har tagit avstånd ifrån något inom supporterkulturen. Just i Borås så blir det ofta debatt när MFF, AIK eller andra lag har bråkat eller har tänt pyroteknik i Borås, men ändå har man fått stå där som representant och fått svara på frågor jag själv har svårt att ta ansvar i eller för.

Jag har ingen som helst mediavana och jobbar till vardags som IT-tekniker. Ändå så får jag stå som syndabock i frågor, där också klubbrepresentanter ifrån Elfsborg uttalar sig. Blir ofta konstigt när jag jämförs med Bosse Bank som är VD för en bank. Uttalar jag mig inte, så står det att man sökt mig, som om jag vore USAs president.

I lokalmedia har jag och föreningen jag företräder blivit utpekade orimligt ansvar i ledartexter, krönikor och insändarsidor. Det skadar min person oerhört mycket. Jag har fått höra och läsa glåpord på sociala medier, mail och i verkliga livet. Bara för att jag har valt att göra det som jag tycker är roligast i hela världen.

Jag har i flera år försökt ställa upp för medier och jag har alltid försökt svara så gott jag kan, för att kunna ge någon slags nyanserad bild. Det har enbart resulterat i mer rubriker och mer utdelat ansvar. I början när jag tyckte att Borås Tidning skrev onyanserat så hade jag möten med redaktionen. Jag har haft personliga möten med både sportchef och ledarredaktion, utan förändrat mediaklimat. Snarare har resultatet blivit värre.

I Guliganerna har jag fått vara med om att driva integrationsarbete i LikaOlika. Jag har fått vara med och samla in närmare 400.000:- till Cancerfonden. Det känns som att jag har fått vara med och göra något med supporterskapet. Det är så mycket mer än att bara heja på sitt lag. Men situationen jag beskriver ovan tar lite udden av det.

Jag vill inte att ni ser detta mail som ett “öppet brev” eller pressmeddelande. Jag ser er som en viktig part i svensk fotboll och beundrar ert arbete. Därför ville jag meddela en bild om hur det kan se ut att vara supporterrepresentant i Borås 2016. Jag älskar den svenska supporterkulturen och den har gett mig så oerhört mycket. Men det är en stor uppförsbacke att försöka agera och vara en positiv kraft i det klimat som råder i Borås. I mitt fall har uppförsbacken blivit för stor.”

Nyttigt och tänkvärt brev från Guliganernas ordförande som kliver av sitt uppdrag. Fansen är en viktig del av svensk fotboll men det går att inse att det är svårt att representera dem eftersom det knappast är en homogen samling människor.

Veckans podd I
Gästade Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher i Tutto Balutto och vi pratade landslaget, Leeds, bältesspännen och hur man reser sig igen efter att ha gjort fel. Fick även svara på en faktaruta. Lyssna gärna. 

Veckans galenskap
Att Donald Trump fortfarande kan bli USA:s president.

Veckans tålamod
Chicago Cubs fans som väntat och väntat på triumfen i World Series. Det tog 108 år innan man vann baseballens mästerskap återigen. Kan inte se mig mätt på firandet på olika vis som här och här och här. Eller läsa om det i fina skildringar som här och här.

Veckans gåta
Frank de Boer fick bara 85 dagar på sig i Inter. Förstår inte den typen av agerande.

Veckans Leeds United
Om två veckor tar Leeds United emot Newcastle och redan är matchen utsåld. Utsåld! Första gången på fem år som Elland Road är utsålt (då i cupen mot Arsenal) och första gången på sex år som en ligamatch är utsåld (då avgörande match mot Bristol Rovers om att gå upp från League 1).

Veckans låt
”Black Beatles” – Rae Sremmurd – SremmLife 2 (Deluxe).

Veckans podd II
Förre förbundskaptenen Tommy Söderberg är gäst i Lundh på måndag. Om mästerskapsförlusten som sved mest, om hur han kunde göra den förbjudna flytten från Djurgården till AIK, om tron på svensk fotbolls framtid och om glädjen när Lasse Lagerbäcks Island gick starkt och överraskningen när gamle parhästen blev tv-expert. Nya avsnittet är ute i gryningen på måndag, sedan tidigare hittar ni alla 122 avsnitt via länken. 

Veckans citat
"Det är den största jävla lögnen! Jag blir så jävla irriterad och jag fattar inte hur de kan skylla på oss.”

Blåvitts sportchef Mats Gren i G-P efter bråket om presentationen av Sebastian Ohlsson. Håller med kollega Andreas Sundberg om att Ljungskile förlorar på att Öis stänger av Ohlsson.

Publicerad 2016-11-04 kl 13:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto