Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Viktigt att sportjournalistiken vågar ta plats

Lundhs Krönika

Kanske strider det mot Jantelagen att lyfta sin egen bransch.
Struntar i det.
Sportjournalistiken fyller en viktig funktion – då måste den också ta plats.

Var inbjuden på Stora Journalistprisets utdelning på Grand Hotel häromveckan. Där prisade man de främsta journalisterna i Sverige 2016 och det var onekligen värdiga vinnare, Precis som att de nominerade hade gjort starka journalistiska insatser.

Ändå var det slående för mig att ingen sportjournalist fanns med bland de nominerade som trots allt var 17 stycken. Erik Niva och Simon Bank hade definitivt kunnat finnas med för både berättande och i den nya kategorin Årets röst. Det finns även fler som kunde tagit plats.

Nu finns det naturligtvis ingen exakt rättvisa, den namnkunniga juryn ska sortera bland mängder av nomineringar och alla kan inte få plats när man väljer ut tolv nominerade arbeten. Ta bara Dagens Industri som fick se sin Swedbank-granskning bli utan nominering.

Annons

Samtidigt är det tydligt när man kollar igenom pristagare historiskt att det är rätt ont om sportjournalister. Mats Olsson och Lasse Granqvist har fått Lukas Bonniers pris på 2000-talet och Offside fick priset som förnyare 2002. Ännu längre tillbaka har Åke Stolt (1990) och Radiosporten (1984) fått pris.

Vet att Anders Bengtsson varit nominerad ett par gånger för sina texter i Offside, men annars har det varit få sportjournalister. Likadant är det när det gäller priser som Kristallen, Guldspaden och det finns säkert fler exempel.

I tv-priset Kristallen handlar det om folkets nominering av en sportprofil och det finns ingen del som rör inslag eller sportsändningar. Varför är det så? Vet faktiskt inte vad det beror på. Är det bilden av forna tiders sportjournalistik som lever kvar? Mycket möjligt.

Annons

Är då priser viktiga? Det handlar om trovärdighet för sportjournalistiken att när den bästa journalistiken i Sverige ska koras bör även den som rör idrott finnas med. Inte sällan finns det en känsla att man inte tar den på allvar och några tidigare ordföranden för Publicistklubben har visat stor okunnighet och nonchalans.

På något sätt är det som om myten om att sportjournalistik är dålig, okritisk, onyanserad och ytlig får leva vidare. På ledarsidor och kultursidor skriver man emellanåt om sport på ett sätt som man aldrig hade närmat sig andra ämnen, men när det handlar om idrott är det på något sätt okej.

Oavsett så är sportjournalistik viktig av flera skäl. Framför allt för att den engagerar många och bevakar det som är en av Sveriges största folkrörelser. Idrott berör många och skildring av den är inte sällan en spegel av samhället och det går att dra lärdomar.

Annons

Precis som all journalistik har sportjournalistiken givetvis utmaningar och avigsidor men den som missat utvecklingen som skett på området de senaste 15 åren har en del att ta igen. Man bevakar en massa andra sidor av idrotten och ger perspektiv som är viktiga.

I en tid när tidningarna går på knäna ekonomiskt och tv-bolag får se kostnader för tv-rättigheter sluka allt mer av budgeterna är journalistiken också under tryck. Det är lätt att välja enklare satsningar som går att räkna hem, vilket också gäller sportens värld.

Ovanpå det har det varit stökigheter kring både reportrar och fotografer på matcher under 2016. Hot och hat är vanligt förkommande och värst är det för kvinnor som bara vill jobba med idrott och skildra den.

Därför är det extra viktigt att branschen ser till att kliva upp på barrikaderna. Vi ska inte be om ursäkt utan snarare försöka ta plats. Då handlar det om att göra det lättare att bli en motpart till allt från förbund och klubbar till arbetsgivare och andra i idrottens närhet.

Annons

På måndag väntar ett viktigt val. Då röstar medlemmarna i Sportjournalisternas Klubb Stockholm om att gå samman med Svenska Sportjournalistförbundet. Dess respektive ordföranden Jenny Modin och Lisa Edwinsson har insett vikten av att samla kraften i en organisation.

För egen del har jag röstat ja via fullmakt för det är givet att det är enda vägen. All journalistik är satt under tryck av strukturomvandlingen som sker och därför gäller det att följa med i tiden och se till att man kan möta de utmaningar som väntar på bästa sätt.

När jag någon gång skrev om att vi måste stå upp för vår rätt att göra vårt jobb och ställa de frågor vi vill var det en läsare som hörde av sig. ”Tro inte att du är något, det är inte direkt Syrien du jobbar med, det är underhållningsindustrin.”

Hen hade naturligtvis en poäng med det, men det betyder inte att sportjournalistik inte är viktig. Ibland handlar skildringarna från idrottens värld om följder av kriget i Syrien som tvingat folk på flykt och då kan idrotten vara vägen in i ett nytt samhälle.

Annons

Helgens...

Helgens måste
Ta in New York och en hel del amerikansk sport via tv, tidning och bok. Samt fånga upp Leeds-Aston Villa på någon bar lördag förmiddag.

Helgens avstå
Sunt leverne. 

Veckans tränare I
Har länge propagerat för att Özcan Melkemichel skulle få chansen i en större klubb och redan i april 2013 föreslog jag att Djurgården skulle anställa honom. Nu sker det och det är en oerhört intressant kombination och ingen kan ta ifrån Melkemichel att han gjort resultat i både Syrianska och i AFC. Tror dessutom att han pallar om det blåser till, vilket det lätt gör i 08-klubbarna. Intressant att Melkemichel talar om kopplingen till sin kriminelle bror och att det kan ha fått klubbar att tvivla

Veckans citat I
”Jag har fortfarande ingen aning om varför jag fick sparken.”

När Malmö FF:s vd Niclas Carlnén talar om att man är nöjd med Allan Kuhn så var åtminstone den danske tränaren ärlig om sin syn på det hela.

Veckans tränare II
Dansken Jakob Michelsen tar över Hammarby efter att ha gjort ett starkt resultat med Sönderjyske som han tog till en andraplats efter FC Köpenhamn och dessförinnan tagit upp Skive i seriesystemet. Tyvärr har danska tränare haft svårt att lyckas i Sverige, men kanske kan ”Mini-Mourinho” vända på det. Lite osäker på om han mäktar med trycket om resultaten uteblir, han är oerfaren på högsta nivå men har varit väldigt målmedveten från unga år och ger intrycket av att vara kunnig.  

Veckans rörighet
Hela AIK FF:s styrelse ställer sina platser till förfogande med omedelbar verkan och det är kallat till extra medlemsmöte 15 december. Det föregicks även av ett avhopp i valberedningen. Ingen hemlighet att det pågår en dragkamp om makten i klubben. Återstår att se om medlemmarna sluter upp och vad man kan skaka fram för styrelseförslag på två veckor, och vilka i den avgående styrelsen som finns kvar när den presenteras.

Veckans tränare III
Pia Sundhages
ersättare blev varken Calle Barrling eller Martin Sjögren utan Peter Gerhardsson. Ett överraskande val av förbundet och kanske även av Gerhardsson, men det andas framtidshopp att han går från Häcken till A-landslaget för damer för att höja dem ytterligare. Dessutom en bra signal att han går från elit herr till elit dam. Visst, André Jeglertz gick från elit dam till elit herr när han tog Djurgården men annars hör det inte till vanligheter att gå direkt och det är positivt att det sker.

Veckans lottning
Sveriges U21-landslag slapp Tyskland och Spanien men hemmanationen Polen kan bli tufft men man inleder mot England 16 juni. Ännu inte klart vilken tv-kanal som köper rättigheterna, men det lär bli huggsexa om dem (och därmed dyrt) med tanke på succén för landslaget senast och bra tittarsiffror i TV12 och TV4.

Veckans tränare IV
Per-Ola Ljung
fick sparken från jobbet som assisterande tränare i HIF sommaren 2012 vilket ledde till att huvudtränaren Conny Karlsson hoppade av. Något som början på slutet för klubbens era med titlar. Nu får Ljung chansen till revansch när han blir huvudtränare. En budgetlösning ihop med Christoffer Andersson men det är smart att gå på två personer som kan klubben utan och innan. Fast de har en tuff resa framför sig. 

Veckans sorg
Flygkraschen som tog nästan hela det brasilianska fotbollslaget Chapecoense skakade om. Samtidigt visade fotbollen sig från sin vackraste sida när man slöt sig samman. 

Veckans läsning
Blev fascinerad av reportaget i New York Times om hur en finländsk miljardär gjorde allt för att gömma pengarna för sin fru inför skilsmässan. Även Guardians reportage om italienska ultras var läsvärt och samtidigt lite skrämmande. Simon Kupers bild av hur David Beckham ändrat sig och bland annat tränat sig på att tala var också intressant. Jonas Gardell skrev skickligt om Facebook och dess ägares ansvar för vad som förekommer där. 

Veckans Leeds United
Förlust i Ligacupens kvartsfinal mot Liverpool men det är en ovan känsla när klubben hyllas och uppmärksammas i framför allt England, men även Sportbladet hade sex sidor om Leeds. Bra drag och över 32 000 sålda biljetter till mötet med Aston Villa. Ovanpå det verkar Leeds ägare Massimo Cellino vara på väg att släppa en del ägande i klubben

Veckans låt
”En Dag” – Erik Lundin.

Veckans podd 
Del två av podden med Kim Källström som talar om nya tv-karriären, relationerna med Lars Lagerbäck och Erik Hamrén samt varför det var nyttigt att det sprakade till med Zlatan Ibrahimovic då och då. Ute i gryningen på måndag. Alla tidigare 126 avsnitt av podden finns samlade här. 

Veckans citat
"Den största komplimang jag kan ge Arsène är att jag trodde att jag spelade för en stor klubb för 20 år sedan. Det är en helt annan nivå i dag.”

David O’Leary är den spelare som gjort flest matcher för Arsenal och efter sin tid som manager för Leeds och Aston Villa har han försvunnit från offentligheten, men gav i veckan en av få intervjuer och hyllade den franske managern.

Publicerad 2016-12-02 kl 09:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto