Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Visa att ni är jävligt starka tillsammans

Lundhs Krönika

TOULOSE. Var insatserna mot Danmark ett hack i kurvan? Eller har Hamréns landslag mer att ge? Minst två livlinor återstår på EM-äventyret.

Intersports reklam med Erik Hamrén tar avstamp i hans gamla vädjan till fansen. Om att visa att landslaget tillsammans med fansen är jävligt starka. Efter måndagens match var det rätt mycket hamrande på tomma tunnor.

Efter EM-premiären mot Irland promenerade jag från Stade de France och pratade med mängder av svenska fans. Besvikelsen var påtaglig. Även ilskan. Vad fan vad det här? Är Sverige inte mer än det här?

På sociala medier fick jag och kollega Andréas Sundberg kritik för att vi inte hade underkänt en enda svensk spelare. Hur i helvete tänkte vi? Efter den svenska insatsen? Att jag pekade på resultatet med en poäng och hårda skriftliga omdömen hjälpte inte.

Annons

Fansen kände inte direkt att landslaget var jävligt starkt. Dags för Sverige att visa det mot Italien, om man inte ska ligga i brygga inför Belgien-matchen. Dock har poängen mot Irland den effekten att hoppet lever även efter förlust i Toulouse.

Sverige mot Italien i EM ger blandade minnen. Från ett bolltapp i Holland 2000 som gav 1-2 och hemresa till den magiska klacken från Zlatan och ”due-due” i Portugal 2004. För riktigt gamla fotbollskännare finns Ronnie Hellströms tabbe från Mexiko-VM 1970.

Klart är att Italien är några snäpp upp från Irland, men fotboll är ett märkligt spel, där ett begränsat Island kan stå som segrare efter 1-1 mot Portugal och det efter att man har varit utspelat i långa perioder. Som alltid är det resultatet som styr bilden.

När Sverige kliver in för möte med Italien i match två i gruppspelet är det dags att förtränga insatsen mot Irland för de svenska spelarna. Istället handlar det om att se på sakerna som Oscar Lewicki: vi är tvåa i gruppen och med allt att spela för.

Annons

Det enda positiva från EM-premiären i Paris var en poäng som innebär att Sveriges EM-hopp lever till nästa onsdag. Utan att vända in och ut på alla scenarier så har Sverige en fördel; man kan spela på resultaten då man spelar sist av alla grupper.

Så Erik Hamrén har alla möjligheter att pumpa upp hoppet inom laget. Den bistra frågan är om det finns något att pumpa upp? Och i så fall vad? Hur bra är egentligen detta svenska landslag som åkt till EM i Frankrike?

Ända sedan Sverige föll i VM-playoff mot Portugal har landslagsmaskineriet hackat. Fallet på världsrankningen har varit brant vilket bland annat gav en extremt svår lottning i VM-kvalet till Ryssland 2018. Både 2014 och 2015 har varit tunga.

Eftersom fotboll är komplext går det att ha olika ingångar. Antingen är spelarna för dåliga, se bara klubbarna de spelar för, eller så ligger det på förbundskapten Hamréns brist på spelidé och ständiga skiften i laget.

Annons

En del tittare och läsare är förbannade över att man tar upp frågan om att våga spela och att visa mod. Samtidigt talar alla från Zlatan (i sin app) till andra spelare och Hamréns spion Peter Wettergren om att våga spela.

Dessutom har Erik Hamrén tjatat om mod, attityd och vilja under sina dryga sex år som förbundskapten. När man då ser ett svenskt landslag uppträda som mot Irland måste man undra. Jämför med hur Lagerbäcks lag uppträdde mot Portugal.

Självklart kan det vara så att spelarna inte har kvalitet nog att kunna spela, och därför inte vågar. De kanske även faller på att förbundskaptenen inte har kvalitet nog att organisera det material han förfogar över.

Landslaget har hela tiden pekat på insatserna mot Danmark som tog Sverige till EM 2016 som ett bevis på dess kvalitet. Där man över två playoffmatcher visade en Lagerbäck-fotboll när det gällde både spelidé och genomförande. Samtidigt var det mot Danmark.

Annons

Efter en uppladdning utan skador och där Hamrén och spelarna hyllat upplägg, träningar och förutsättningar så var det platt fall mot Irland. Ett självmål av Clark räddade en poäng och man hade knappt ett skott på mål.

Nu väntar skiften i startelvan: Albin Ekdal tar Oscar Lewickis plats och John Guidetti tar Marcus Bergs plats. Lägg till det påtvingade skiftet där Victor Nilsson Lindelöf får täcka upp för den skadade Mikael Lustig och Erik Johansson är mittback.

Huruvida det hjälper vet vi i eftermiddag. Erik Hamrén och spelarna har alla möjligheter att visa att det inte bara är skitsnack om att de är starka tillsammans. Fast möjligheterna till det blir färre och färre, dags att ta den.

Helgens...

Helgens måste
Sverige-Italien
i Toulouse fredag, Österrike-Portugal lördag och svenska EM-basen Pornichet söndag.

Helgens avstå
Helgen.

Veckans tal till nationen
Tysklands
förbundskapten Jogi Löw fick förklara sitt byxgrävande på presskonferensen inför matchen mot Polen. Bilderna på den tyske tränaren blev något folk pratade om och en viral succé

Veckans ”åh fan”
IFK Göteborg
låter Åsebro ta ärendet kring Sebastian Eriksson och del av hans övergångssumma till SvFF:s skiljenämnd.

Veckans lir
Roy Hodgson
bytte in Jamie Vardy och Daniel Sturridge och fick utdelning.

Veckans mediaspaning
Varje morgon smäller Frederic Pavlidis ihop en grym koll på vad medier runt om i Europa skriver om EM. Grymma sammanfattningar.

Veckans underligaste
När Rune Hauges anställda Camilla Lindgren ville ha en bok dedikerad till den norske agenten, som SvFF jobbat med i många år. Min reaktion om att jag inte trodde att han skulle uppskatta läsning av den möttes av kommentaren: ”Jo, han kommer att gilla att läsa den”. Skrev i dedikationen att han lär känna till det mesta i boken och signerade.

Veckans värvning
Island
snappade upp Lars Lagerbäck. Även om det isländska fotbollsundret har betydligt fler förklaringar (inomhushallar och expansiv tränarutbildning) så har den svenska tränaren visat att han kan få spelare att växa ihop.

Veckans deppigaste
Kravallerna i Marseille och Lille. Otroligt sorgligt att se och det oavsett vem som är skyldig. Även om huliganerna är ansvariga för sina handlingar så var det skakande vilken dålig säkerhet som fanns på Stade Vélodrome när England mötte Ryssland. Och det efter flera dagars bråk.

Veckans citat I
”Jag trodde de hade vunnit EM, så som de firade på slutet. Det var makalöst. Men det är otroligt bra av dem att ha kommit så här långt, ett så litet land. Och det är normalt att de spelar försvar, försvar, försvar när de kommer hit och försöker kontra. Men enligt mig är det en småaktig inställning.”

Portugals storstjärna Cristiano Ronaldo efter ha gått mållös från 1-1 mot Island.

Veckans girigaste
Fifa
-basen Gianni Infantino som på ett bandat möte klagar på både sin lön och att organisationen inte tar hans tvättkostnader. Mannen som skulle tvätta Fifa-byken bryr sig mer om vem som betalar hans tvätt.

Veckans låt
”Uti vår hage” – State of Sound.

Veckans citat II
”Alltså, det är så barnsligt. Det är typiskt, de är så stöddiga innan matchen, tror de ska vinna med 5-0, och sen blir det 1-1 och då kan de inte ens ta i handen”.

MFF-backen Kari Arnason om Cristano Ronaldo som lämnade planen utan att tacka för matchen. 

Veckans Leeds United 
Pep Clotet Ruiz
är klar som assisterande till nya managerna Garry Monk. Den tidigare HBK-tränaren och assisterande i MFF får alltså Elland Road som arbetsplats.

Kommande veckas poddgäst
Förre Uefa-höjdaren Karen Espelund kuppades ut ur exekutivkommittén för några veckor sedan och norskan berättar om åren i fotbollens toppskikt: om manliga härskartekniker, om vissa ledares historielöshet, att EM i Frankrike aldrig var i fara trots terrordåden och varför hon absolut inte vill jobba inom Fifa. Podden finns ute i gryningen på måndag och alla tidigare 107 avsnitt finns här

Publicerad 2016-06-17 kl 10:04

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto