Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

U21-landslagets framgång en utmaning för Hamrén

U21-EM

U21-landslaget har försatt Sverige i trans.
Guidetti o Co kan gå på vatten.
Vilken utmaning för Erik Hamrén inför höstens EM-kval att balansera dem – och sina gamla lirare.

Foto: Scanpix

Tänk att Håkan Ericson skulle gå och bli folkkär. U21-landslagets förbundskapten stämde upp i en ekivok folkvisa när folkmassorna i Kungsträdgården krävde en sång av honom i samband med onsdagens guldfirande, och drog ner en hel del skratt och förtjusning.

Har sett på flera ställen att Ericson nu lyfts fram som en framtida förbundskapten. En del fans vill se ett skifte redan i höst. Hur hanterar Erik Hamrén, som inte alltid gillar att dela rampljuset, att hans studiepolare från GIH som han styrde mot U21-jobbet plötsligt seglat förbi honom i status och rankning?

Ja, det är naturligtvis angenäma problem för Erik Hamrén att brottas med, men han ska även hantera trycket från U21-landslaget och #NyaSverige och allt som följer i form av rubriker och artiklar inför höstens EM-kval. Det blir inte så himla lätt, men det är skönare att kunna välja mellan alternativ.

Annons

Efter den fantastiska EM-insatsen som bär en fet bragdstämpel, även om det dammiga gamla Bragdguldet inte är något att stå efter, så är det bara att inse att både Fotbollsgalan och Idrottsgalan är räddade. Är något alla vi gillar så är det hjältar och att få en möjlighet att hylla dem.

Sportsligt har U21-landslaget gjort det makalöst bra. Bara att ta sig till U21-EM är enormt och att dessutom döda dödens grupp och sedan skicka hem Danmark och besegra Portugal på vägen till pokalen är banbrytande. Det vittnar om att framtiden för svensk fotboll efter Z inte är kolsvart längre.

Sista veckan i augusti är det dags för förbundskapten Erik Hamrén att presentera truppen till de avgörande mötena med Ryssland och Österrike och räkna inte med för många U21-hjältar. Senast var tre av dem med mot Montenegro och till i höst är Andreas Granqvist, Pontus Jansson, Martin Olsson, Mikael Lustig tillbaka.

Annons

Även om det är positiva problem för Erik Hamrén så blir det en utmaning att balansera jakten på en plats i EM 2016 och U21-landslagets framfart och alla de spelarna som nu bara är sugna på att vara med. Har svårt att se att Hamrén gör några stora skiften i truppen, även om jag givetvis kan ha fel.

Det kanske är lite partyförstörande att se problemen men det är väl därför jag är journalist. Det gäller att leta efter skärningspunkterna där det kan skava till. Det är underbart för svensk fotboll att de klivit fram, men det gör förbundskaptensjobbet svårare, och särskilt om man har svårt med det mediala.

Oavsett hur Erik Hamrén gör är den mediala bilden rätt given, och även fansens reaktioner är givna, för det lär bli fart hur det än blir med truppen och rubrikerna går att skriva på förhand. Erik Hamrén bör fundera hur han ska hantera det mediala spelet så han undviker en ny dikeskörning som inför mötet med Iran, och ha klara svar.

Annons

Utan att ta något från U21-landslagets prestation så är det ett helt annat tryck kring A-landslaget. Om Sverige fått åka hem tidigt från U21-EM i Tjeckien så hade uppståndelsen varit rätt begränsad. Annat är det när A-landslaget havererar och om det inte blir resultat i höst så smäller det till.

Inte så att jag inte förstår att alla charmas av U21-landslaget och dess öppna stil och att det andas att de vill spela för Sverige. Däremot innebär det inte med automatik att de fortsätter på liknande vis om de kliver upp ett snäpp till A-landslaget, utan risken är överhängande att de går in i samma stämning som råder där.

Dessutom är det två oerhört tuffa uppgifter som väntar, och även om Hamrén säkert vill injicera lite av U21-landslagets starka moral att aldrig ge upp så har hans manskap gått genom EM-kvalet utan förlust. Efter två segrar under våren ser det ljust ut och man kan till och med förlora i Moskva och ändå nå EM.

Annons

Vilka spelare borde Hamrén ta ut då? Isaac Kiese Thelin är redan med i A-landslaget och det är klart att om John Guidetti och Oscar Hiljemark hittar klubbar i sommar och får speltid bär de vara med precis som Oscar Lewicki, Alexander Milsoevic, Filip Helander och framför allt Ludwig Augustinsson.

Vilka ska då få kliva av? Det är svårare, även om jag kan se att Pontus Wernbloom, Kim Källström, Martin Olsson, Marcus Rohdén, Per Nilsson, Jonas Olsson, Anton Tinnerholm, Ola Toivonen är spelare som hamnar under press när man ska strama ner manskapet till 23 spelare.

Räkna inte med några större skiften, för precis som Håkan Ericson höll linjen med de som tagit U21-landslaget till EM så lär Hamrén hålla fast vid sina killar. De har tagit Sverige på gränsen till ett EM-slutspel i Frankrike och får garanterat chansen att slutföra jobbet.

Annons

Rätt eller fel? Ja, det avgörs som alltid av resultatet. Som att Anders Limpars besvikelse från 1994 väger rätt lätt bredvid ett VM-brons eller att alla utom Lasse Nilsson och en del andra i Elfsborg har lagt petningen av Victor Claesson åt sidan.

Fast det blir spännande att följa och det är knappt att jag kan ta semester med tanke på presskonferensen i slutet av augusti och den efterföljande landslagssamlingen med två tuffa EM-kval. Blir det #NyaSverige eller gamla Sverige som ska försöka ta Blågult till Frankrike 2016.

 


 

Helgens måste

VM-finalen USA-Japan är 01:00 natten till måndag i TV4. Kröningen på fotbollsmästerskapen och jag hoppas och tror på Abby Wambach.

Helgens avstå

Stranden, värmen till trots.

Veckans Leeds United

Först köpte Leeds United Chris Wood från Leicester för runt 30 miljoner kronor – klubbens dyraste värvning på 13 år – och sedan krävde spelarfacket att klubbens ska stoppas från att värva då man inte betalat Cameron Stewart nio miljoner för att man bröt skrivet avtal med honom i fjol.

Annons

Veckans beundran I

Patrik Carlgren o Co såg till att Sverige vann straffläggningen som går att se om och om igen.

Veckans instagrammare

Alla i U21-landslaget, då det kändes som om man var med överallt när de firade EM-guldet. Tack för det @quaison @oscarhiljemark @tibblingsimon @andylinde @milosevicalex @jacobrinne @ludwigaugustinsson @joebaffo @sebastianholmen @pakonate @azeneli13 @krisolsson @sweu21 @johnguidetti @branimirhrgota @ikiesethelin @mikaelishak10 @jacobrinne @patrikcarlgren

Veckans beundran II

Alla fans som slöt upp i Kungsträdgården och gav U21-landslaget och svensk fotboll en mäktig inramning. Största guldfirandet sedan Rålambshovsparken 1994. Går att se igen och igen.

Veckans ”åh fan”

Idrottsministern Gabriel Wikström tog regeringsplanet till för att lämna Almedalen och Visby för Prag för att se finalen i U21-EM. Populism i sin renaste form, men inget förvånar när det handlar om att politiker vill sola sig i glansen av framgångar.

Annons

 Veckans skribent

Simon Bank har hamnat lite i bakvattnet i Kanada-VM när U21-EM snott allt fokus men både skildringen efter Englands uttåg ur VM och när Frankrike förlorade mot Tyskland är briljanta i sin kombination av kunnande, på-plats-känsla och fotboll.

Veckans låt

”Lush Life” – Zara Larsson.

Veckans citat

We’re all looking after Laura, letting her know it wasn’t her fault. We’re there for her; we’re a team through all the highs and lows. We have to stick together.”

Englands Karen Carney slöt upp bakom Laura Bassett efter att hon gjort självmål i 92:e minuten som innebar att England missade VM-finalen.

Publicerad 2015-07-03 kl 12:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto