Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Frändén om hur Barcelona ville döda snacket om bråk mellan Messi och Zlatan

Lundhs Podcast

Inför El Clasico 2009 gick Pontus Kåmark ut i TV4-Sport och avslöjade att Messi och Zlatan inte drog jämnt.
Något som fick spansk press att skriva tvärtom:
- Det måste ju vara på direkt order från klubben, säger Johanna Frändén i podcasten Lundh.

Foto: Scanpix

På senare år har Johanna Frändén blivit en av Sveriges mest tongivande fotbollsreportrar och krönikörer för Aftonbladet och suttit i SVT:s studio under flera EM och VM. Hon har inte minst bevakat Zlatan Ibrahimovic i Italien, Spanien och Frankrike och har stor erfarenhet av hur sportjournalistiken skiljer sig åt i de olika länderna.

- Det är mycket mer tillgängligt i Sverige. Vi fick nummer till alla allsvenska spelare när jag jobbade i Sverige. Jag berättade det för en fransk kollega häromdagen som skrattade gott. Vi är ju inte heller klubblojala på samma sätt, bevakar sällan bara en klubb. Inte som i Barcelona och Madrid, säger Johanna Frändén i podcasten Lundh.

Annons

- Där är de ju så beroende av klubben så att det är mycket som inte publiceras för att man inte vill skada relationen med klubben. Vinklar saker som inte är så bra till positiva saker. 

I podcasten berättar Johanna Frändén om uppståndelsen som följde när Pontus Kåmark och Jesper Hussfelt inför Zlatans första el clasico med FC Barcelona hösten 2009 gick ut med uppgifter om att Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic inte drog jämnt. Något som blev stora nyheter i Sverige.

- Då gjorde ju Mundo Deportivo dagen därpå en artikel som hette ”Bra stämning mellan Zlatan och Messi” och de nämnde inte det här. Det måste ju vara på direkt order från klubben att ”nån jobbig jävel i Sverige har påtalat det här, kan inte ni skriva att det är bra mellan Zlatan och Messi”, säger Johanna Frändén.

- Så i Spanien finns det skäl att ställa sig frågan om det är helt och hållet fri press. Jag tycker att på sportsidan är det inte det. De censurerar för mycket grejer som vi hade kastat oss över.

Annons

I podden säger Johanna Frändén att de flesta journalister är ganska öppna med det. De kan ibland vara avundsjuka på det klimatet vi har i Sverige och det är liknande i Frankrike. Däremot är det mer tillknäppt i Italien:

- Jag har en god vän i Italien som har bra kontakter i Lazio och Roma, och är jätteduktig. Han kör lite mer svensk stil i och med att han skriver om allting. Han har fått jättemycket problem med det. De ringer från klubben till tidningen och hans chefer har nästan fått sätta honom i karantän emellanåt. Jag har sagt till honom att han skulle ha varit otroligt uppskattad i Sverige. Men där blir det problematiskt.

Vilken journalistik håller du högst?
Jag tycker att vi är bra i Sverige. Sen kanske inte vi tar höjd på samma sätt som kanske franska tidningar gör. Här kan man ju ha grymt fyndiga rubriker och ett avancerat språk, och gör väldigt mycket politik av idrotten. Det gör ju vi även sedan 10-15 år tillbaka i Sverige men här är det en gammal paradgren.

Annons

- Vi är också ganska bra på att släppa grundmallen. Slår man upp L’Equipe så vet du vad man får. Det är bestämt på förhand hur mycket varje match får. Hos oss handlar det ju mer om vad som hände.

124 - Johanna Frändén

Avsnitt 124 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Johanna Frändén. Till vardags är hon kolumnist och reporter för Aftonbladet och bor i Paris men har varit ett stående inslag i SVT:s mästerskapssändningar från EM och VM på senare år. I podden berättar Frändén om karriären som tagit henne till Italien, Spanien och Frankrike, skillnaden på sportjournalistik där och i Sverige, om hur FC Barcelona fick sporttidning att skriva om ”vänskapen” mellan Zlatan och Messi och att man i utlandet är mer klubblojala och nära spelarna. Naturligtvis berättar Frändén om åren med Zlatan, om synen på honom i Frankrike i dag, om att hon aldrig fått sitta ner och intervjua honom en längre stund samt om hans arga blick, att hon inte alls tycker att han mognat och att det är en frihet att inte vara bunden vid att följa en person. Dessutom talar Frändén om relationen till svensk fotboll, varför Italien är störst för henne, om att hon inte saknar att jobba i Sverige, om kvinnliga förebilder, om att hon får stor respekt från spelarna, om det nya medialandskapets plus (Twitter) och minus (en del grabbig webb-tv).

Publicerad 2016-11-14 kl 16:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto