Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Atlético Madrid ger hopp – och visar hur snett Uefa är på det

Olof Lundh

Uli Hoeness kunde det här med skattefusk.

Inte konstigt att den förre Bayern-bossen gnällde på de spanska klubbarna.

Atlético Madrids resa är hoppfull, men samtidigt ett tecken på att Uefa är snett på det.

Foto: Scanpix

Två dagar efter att konkursboet Tyresö FF spelat Champions League-final så får Uefa-presidenten Michel Platini se hur Club Atlético de Madrid springer ut till final. Egentligen helt osannolikt sett till klubbens ekonomi och skulder, men Diego Simeone har skapat något som väckt hopp i hela Europa.

Atlético Madrid har trotsat fotbollens stenhårda naturlag om att mest pengar räknat i omsättning även ger de största framgångarna. Självklart finns undantagen, både när det gäller välskötta och misskötta klubbar, men över tid är det obönhörligen så att de klubbar som gör av med mest stålar är vinnare.

Efter det pinsamma med Tyresö FF i final samtidigt som Michel Platini vill sola sig i glansen från Financial Fair Play så hade egentligen Atléticos framgångar varit något som borde glatt fransmannen, men det är precis tvärtom. För den spanska staten har hållit fotbollen under armarna under lång tid.

Annons

Just Atlético Madrid är ett skräckexempel som bara struntade i att betala skatter under ett par år i början av 2000-talet och för tre år sedan hade man 4,5 miljarder kronor i skulder varav 1,5 miljarder handlade om skatter. Något klubbar i få andra länder överlevt, men i Spanien struntade myndigheterna i att driva in stålarna.

Annat var det exempelvis i Skottland där Glasgow Rangers skickades neråt i seriesystemet efter att man dopat sig ekonomiskt via skattefuskande. Någon gång kommer verkligheten även i kapp Tyresö FF och det kan bli konkurs redan om ett par veckor och skulle man överleva till nästa säsong så åker man ut oavsett.

Så därför hade förre Bayen-basen Uli Hoeness helt rätt när han pekade på det bisarra att EU hjälpte Spanien 2012 och att många fotbollsklubbar hade skulder till de spanska myndigheterna, och där alltså EU i förlängningen hjälpte hålla konkurrenter till Bayern München och andra under armarna.
Annons

Att sedan Hoeness själv hade gömt undan flera hundra miljoner kronor från beskattning är en annan sak, men i just det här fallet har han helt rätt. Det är bisarrt att EU ser till att spanska fotbollsklubbar får mer tid på sig att betala eftersläpande skulder och att man inte ser till att spärra av dem av populistiska skäl.

Uefa har de senaste veckorna gått hårt åt en del klubbar som brutit mot de nya finansiella reglerna där man begränsar storleken på förlusterna. Så Paris SG och Manchester City fick inte bara böta drygt 400 miljoner per klubb utan man får även minskade trupper till Champions League, från 25 till 21 spelare.

Så Uefa straffar alltså klubbar som bara gör av med sina rika ägares pengar men däremot kan Tyresö FF och Atlético Madrid vevas igenom på väg till final för att deras länder ser på det här med konkurs och skatteskulder på ett annat sätt än många andra länder. Vilket sänker Uefa:s trovärdighet.
Annons

Ska man införa ett finansiellt regelverk över hela Europa så måste klubbarna rimligen bedömas efter samma kriterier. Exempelvis har danska klubbar en enorm skattefördel över exempelvis klubbarna i franska Ligue 1, där de danska skattereglerna gör att en spelare som Pelle Nilsson väljer FCK och säkert tjänar mer än i Nürnberg.

Hur känner Glasgow Rangers för att skotska ligan och skotska myndigheter körde hårdhandskar mot klubben? Där Rangers kan räkna ut om man varit en spansk klubb så hade det knappast blivit sådana följder. Utan rättvisa så faller Uefa:s regelverk och det kan vara svårt att få gehör för det i längden.

Naturligtvis finns det fler klubbar som har stora skulder utanför Spanien, men det handlar om att de måste kunna sköta sina skulder. Det är naturligtvis deppigt för alla Manchester Uniteds fans att ägarfamiljen Glazer langat på skulder och sedan använt klubben för att betala räntor och amorteringar, men det är inget som strider mot reglerna.
Annons

Att en klubb har skulder är inte värre än att en svensk familj belånat sin bostad och ser till att serva lånen på olika sätt, men det är när man inte sköter lånen och det blir olika för olika som det blir lika orättvist som det är i den europeiska fotbollen. Och det löser inte Uefa:s Financial Fair Play.

Så även om jag kan beundra spelarna i Tyresö och Atlético Madrid så är det fel när klubbar kommer undan det som borde vara den enda regeln som skulle vara inskriven i Financial Fair Play; och det är att man kan sköta sina affärer och betala räkningar i tid. Precis som gäller för oss vanliga som varje månad pröjsar våra räkningar.
Publicerad 2014-05-23 kl 18:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto