Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fotboll och politik hör ihop – oavsett vad SvFF vill

Olof Lundh

Sverige matchar mot Nordkorea.

En diktatur.

Om förbundet vill slippa frågor så borde de fixa annat motstånd.

Landslagets vinterturnéer ut i världen visar allt som oftast prov på att de som säger att fotboll och politik inte hör ihop antingen har fel eller så talar de inte sanning. För det är klart att ett möte med Nordkorea även är politiskt laddat.

För några år sedan var det match mot Saudiarabien och det blev ett rejält liv kring huruvida det var okej att Sverige mötte ett land som inte låter kvinnor gå på fotboll. I fjol väntade Bahrain vars regim brutalt slog ner demonstrationerna i sambad med den arabiska våren.

Assisterande förbundskapten Roland Andersson tyckte inte det var konstigt med Saudiarabien 2006 och vräkte några tunnor bensin på elden. Erik Hamrén är mer försiktig och hänvisar allt som oftast till att styrelsen beslutar om vilka Sverige ska möta.

Annons

I år är det Nordkorea som väntar i Sveriges första match i ett King’s Cup som det svenska förbundet fått Kentaro att arrangera. Thailand hade inte tänkt ha någon turnering i år då man tätt därefter inleder kvalet till Asiatiska mästerskapet 6 februari.

Något som är tydligt eftersom Thailands tyske förbundskapten Winfired Schaefer valt att ta ut ett U23-landslag för att han inte vill att A-landslagets stjärnor ska riskera att bli skadade inför kvalspelet mot Kuwait om några veckor.

I fjol var förbundets fotbollschef Lasse Richt oerhört missnöjd med Kentaro när Sverige matchade mot svaga landslag i Qatar samtidigt som Danmark och Norge spelade i King’s Cup, och därför var uppdraget till agentföretaget enkelt: fixa King’s Cup.

Exakt hur det gick till går nog inte att få reda på men i slutändan är det två Kentaro-förbund i form av Sverige och Finland som är här och sedan har man fått fart på Thailand. Tanken var från början Malaysia men i slutändan köpte någon hit Nordkorea.

Annons

Vilken ingen kan anse är okontroversiellt. Särskilt eftersom förbundet åtminstone indirekt legat bakom King’s Cup via Kentaro och därmed öppnat för Nordkorea. För även om man har diplomatiska förbindelser och handlar med landet i fråga vore det på sin plats att säga vad man tycker om en sådan diktatur.

Även om ingen riktigt vet om det är sant att Nordkoreas spelare straffades efter VM 2010 och förlusten med 0-7 mot Portugal så är det klart att bara den typen av uppgifter från en av världens hårdaste regimer gör att man undrar om vad som händer vid nya förluster?

Det är i sådana lägen som jag vill se en spelare eller en ledare som brinner för en sådan fråga även uttrycka sin ståndpunkt. Att hela tiden ducka och komma med att idrott och politik inte hör ihop är för lamt och för svagt – och där har förbundet en roll i att utbilda spelarna.

Annons

Nej, det är inte så att man ska bojkotta matcher mot de här länderna när man möter dem i turneringar, för vi kan inte ställa högre krav på idrotten än på svenska företag. Det gäller dock att veta var svensk fotboll står i frågan – och våga uttrycka det – precis om i frågor om mer skolgympa.

Fotbollen är ett viktigt politiskt redskap, och det även i demokratier för annars hade inte Reinfeldt och Merkel suttit på läktaren i Berlin, och då gäller det att utnyttja det och inte låtsas som om verkligheten inte finns.

*****

Erik Hamrén chockade med sin öppenhet i dag och kom med startelvan direkt efter träningen var slut. Han skrattade gott åt jämförelserna med Nordkoreas landslag och dess slutenhet, apropå det slutna landslaget...

Startelvan var den väntade: Pär Hansson - Adam Johansson, Pontus Jansson, Daniel Majstorovic, Pierre Bengtsson - Anders Svensson, Jakob Johansson - Jiloan Hamad, Erton Fejzullahu, Simon Thern - Tobias Hysén.

Annons

Kan inte kritisera elvan eftersom motståndet är tufft, kanske skulle jag haft med Erdin Demir istället men det är en smaksak och det finns en hel del för många spelare att bevisa:

  • Pär Hansson kan höra på svenskfotboll hur Lasse Eriksson tror han kan ta platsen som tvåa bakom Isaksson, även när Wiland är frisk.
  • Pontus Jansson kan få fart på både Parma och öppna vägen till det riktiga landslaget.
  • Är Daniel Majstorovic landslagskarriär över eller inte? Måste vara stark här.
  • Kan Jiloan Hamad vara ett alternativ på kanten? Christian Wilhelmsson är på väg ut och Tobias Sana är bänkad.
  • Det är ont om heta anfallare bakom Zlatan Ibraimovic. Är Erton Fejzullahu en man för det riktiga landslaget. Hans högsta nivå är hög, men har han jämnheten där uppe?

*****

Apropå fotboll och politik så sägs Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra vara på ingång till Chiang Mai för att se Thailand i King´s Cup, för fotboll är bra att spegla sig i och hon är från trakten.

Annons

Den 45-åriga Yingluck – coolt namn - är syster till förre premiärministern Thakshin Shinwatra som ägde Manchester City ett år men som fick sälja då Thailand frusit hans tillgångar.

Yingluck Shinawatra vet att fotboll är politik och har på senare tid skickat in 250 miljoner kronor i en satsning på sporten i Thailand – mycket pengar i ett fattigt land - och hoppas naturligtvis att kunna räkna hem en del i opinionsmätningarna.

*****

 Kentaros huvudägare Philippe Huber var oerhört involverad när just Thakshin Shinawatra köpte Manchester City, så Huber har garanterat bra kontakter här apropå att få till King’s Cup.

Publicerad 2013-01-22 kl 13:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto