Enkel premiärseger för Brasilien

OS 2021 (herr)

Brasiliens damfotbollslag har två OS-silver i bagaget. Många hoppas att det efterlängtade guldet ska komma i år, på hemmaplan. Och det började bra - med en 3-0-seger över Kina i premiären.

Två gånger tidigare, 2004 och 2008, har Brasilien tagit sig hela vägen till final i OS. Båda gångerna har dock USA lagt beslag på guldet. Resan mot en ny guldmatch började på bästa sätt för hemmanationen, när fotbollsturneringen smygstartade OS i Rio.

Brasilien dominerade matchen fullkomligt och hade flera bra lägen, framför allt på fasta situationer och i blixtsnabba spelvändningar. I den 36:e minuten satte Monica pannan mot ett inlägg och tryckte distinkt in det förlösande 1—0.

- I Brasilien finns det en del press från publiken, men det lossnade när vi fick in det första målet tidigt i matchen, säger förbundskaptenen Oswaldo Alvarez.

Marta framspelare

Efter en knapp timmes spel såg Marta till att Brasilien kunde öka på den ledningen ytterligare.

Rosengårdsspelaren tog en lång löpning på högerkanten, plockade elegant ner bollen i steget, fortsatte neråt kortlinjen innan hon läckert slog en precis passning in i straffområdet. Där mötte Andressa Alves med bredsidan och satte säkert 2—0.

I den 66:e minuten hade Marta själv läge att utöka ledningen ytterligare när hon drog iväg ett lågt och lurigt skott, men bollen gick utanför. Marta fick dock lämna matchen mållös och byttes ut i den 80:e minuten.

Ökade på rekordet

På tilläggstid nickade Cristiane in 3-0 på en frispark. Det var den 31-åriga PSG-spelarens 13:e OS-mål, och hon ökade därmed på sin status som den bästa målskytten i OS-sammanhang - ett rekord den tidigare Linköpingsspelaren redan hade.

- Jag hade flera lägen i den första halvleken, men färre i den andra. Jag försökte spela med mycket tålamod och vänta in att något skulle hända, säger hon.

I nästa omgång möts Sverige och Brasilien, klockan 03.00 natten mot söndag svensk tid.

- Åh, jag är så glad just nu. Vi behövde vinna så att vi kan förbereda oss inför nästa match med mer självförtroende, säger Cristiane, som gör sitt fjärde OS.

Publicerad 2016-08-04 kl 07:12