EXTRA: Sverige till OS-final efter nytt straffdrama

Sverige (dam)

Ett nytt straffdrama i OS - då vann Sverige mot värdnationen Brasilien.
Lisa Dahlkvist satte den avgörande straffen som sköt Sverige till final.
- Vad är det som händer?! utbrister målvakten Hedvig Lindahl till Viasat.

I gruppspelet förlorade Sverige med hela 5-1 mot Brasilien, men i semifinalen gick det bättre. Pia Sundhages lag tog matchen hela vägen till straffar, igen (kvartsfinalen mot USA avgjordes just på straffar).

Brasilien började matchen bäst och skapade ett tryck på Sverige under de första minuterna, men det var Sverige som skapade det första heta läget. Nilla Fischer slog en långboll som gav Lotta Schelin ett jätteläge, men anfallaren misslyckades med sin nedtagning och fick inte till avslutet inifrån straffområdet.

I den 26:e minuten var Brasilien istället nära att göra 1-0, men bollen smet precis utanför ena stolpen efter en hörna. Kort därefter sköt Marta ett skott som var nära att smita in i det bortre hörnet.

I paus stod det 0-0. I den andra halvleken skapade båda lagen en del farligheter, utan att det brann till rejält. Hedvig Lindahl stod för flera viktiga räddningar. Bland annat i den 94:e minuten på en nick efter frispark.

Matchen gick till förlängning. Efter full tid ledde Brasilien skottstatistiken med hela 28-3.

Sju minuter in i förlängningen nickade Lotta Schelin en hörna precis utanför den ena stolpen. Men den första förlängningskvarten förblev mållös. Det blev också den andra förlängningskvarten och därför gick matchen till straffar.

Hedvig Lindahl räddade två straffar och Sverige vann med sammanlagt 4-3. Nu väntar OS-final på fredag, mot Tyskland.

- Vad är det som händer?! Det känns ju nästan som att det inte är sant, säger Lindahl till Viasat efter slutsignalen.

- Jag kände mig ganska självsäker inför straffarna och visste ungefär vart de skulle slå sina straffar. Vi kände att vi hade allt att vinna. All press var på Brasilien.