Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ängelholm om påstådda strejken och chansen till överlevnad: "Ger oss 25 procent"

Superettan

Ängelholms FF står på ruinens brant. Paul Myllenberg jobbar stenhårt för att undvika konkurs, men medger att möjligheterna är små.
- Vi har kanske 25 procents chans till överlevnad, säger han till fotbollskanalen.se.

Nyheten på torsdagen skakade om superettan i grunden. Att Ängelholm dragits med ekonomiska problem under hela säsongen var knappast någon överraskning, men vidden av situationen – och dess möjliga implikationer – tog de flesta supportrarna på sängen. Den nytillträdde klubbdirektören Paul Myllenberg bekräftade att läget är så prekärt att ÄFF tvingats ansöka om ett slags nödlån på 2,1 miljoner kronor, vilket fått Ängelholms kommunstyrelse att kalla till ett extrainsatt styrelsemöte på måndagen.

Om svaret blir nekande där kommer ÄFF med all sannolikhet att försätta sin verksamhet i konkurs. Något som i så fall betyder att superettans tabell får ritas om så att toppklubbarna Ljungskile och Sundsvall tappar sex poäng vardera i kampen med Hammarby om uppflyttning.

Annons

När fotbollskanalen.se talar med Paul Myllenberg på fredagsmorgonen är han just på väg mot ett personalmöte på ÄFF:s kansli för att informera sina medarbetare om olika tänkbara scenarier, och om vad som inträffar ifall sammanbrottet blir ett faktum efter helgen. Myllenberg berättar att han och den övriga ledningen jobbar febrilt för att få rätsida på situationen, men att påverkansmöjligheterna är små. Beslutet om föreningens framtid ligger i kommunens händer.

- Hur stor chansen är att vi överlever? Det är svårt att värdera, men jag skulle väl säga 25 procent kanske. Vi vet att våra möjligheter är väldigt små, men de finns där, annars skulle vi inte ha gått in i det här projektet. Nu handlar det om att vi måste vara trovärdiga i det vi gör och att vi visar omvärlden att det är en bra investering att satsa på Ängelholm, säger Myllenberg till fotbollskanalen.se.

Annons

Han drar en parallell till det arbete han själv och Sten-Inge Fredin, som från och med den här veckan ingår i Ängelholms styrelse, bedrev med att sanera Helsingborgs ekonomi för några år sedan. Då var HIF i ett liknande läge med stora skulder till kommunen efter att luften gått ur klubben på grund av en misslyckad Europasatsning i början av 00-talet.

- Sammanlagt lyckades vi rensa bort kostnader på 65 miljoner kronor och vi betalade tillbaka vartenda öre som vi lånat av kommunen. Det är den resan vi vill göra igen ihop med den övriga styrelsen i Ängelholm, säger Myllenberg.

Är det helt kört för er om kommunstyrelsen säger nej till er förfrågan på måndag?
- Ja, då krävs att någon annan kommer in med pengar och det har ingen gjort hittills. Vi skulle behöva en rik onkel a la Molde i Norge, och någon sådan verkar inte finnas.

Annons

Det finns inga sådana öppningar i näringslivet?
- Nej, inte hittills i alla fall. Men det är den möjlighet vi har, att någon snabbt kliver in. Vi vill driva den här verksamheten framåt för att vi tror på den. Det finns mycket som kan utvecklas i en bra riktning. Felet med Ängelholm har inte varit att klubben haft spenderbyxorna på, utan tvärtom har A-laget klarat sig väldigt bra under en lång tid med små resurser. Däremot spelar det in att man som enda klubb i Sverige tvingades lämna sin hemmaarena för en annan spelplats den här säsongen för att hålla till på Olympia. Om vi kan lösa de bitarna på ett bra sätt finns absolut en framtid.

Vilket underlag ser du för elitfotboll i Ängelholm?'
- Tittar du på att det bor 1,2 miljoner människor i den här regionen och att ÄFF åtminstone tabellmässigt är tredje bäst i Skåne, efter Malmö och Helsingborg, bör det finnas en potential. Titta på hur många föreningar som samexisterar i exempelvis Stockholms- eller Göteborgsområdet.

Annons

Paul Myllenberg bemöter också uppgifterna om en påstådd spelarstrejk inom Ängelholm. Ryktena började florera efter att nio spelare lämnade återbud till matchen mot Ljungskile den gångna helgen, bara två dagar efter att ÄFF hållit ett extrainsatt årsmöte för att utöka styrelsen och bland annat informera om sin utsatta ekonomiska verklighet.

- Vi hade ett antal skadade och avstängda spelare i den matchen och det var den enda anledningen. Sedan tror jag att våra tränare vägde in att vi hade många viktiga matcher framför oss under en kort tid. Alla som inte var hundraprocentigt friska och skadefria fick stå vid sidan av. Skälet var att vi ville hushålla med resurserna.

Det var inte fråga om en strejk?
- Nej, jag förstår att det uppstår spekulationer men jag kan dementera dem helt. Vi har en väldigt bra och lojal spelartrupp, och alla som inte spelade mot Ljungskile fanns med i vårt vip-tält för att träffa sponsorer. Det hade de inte gjort om det varit fråga om en strejkåtgärd.

Annons

Hur ser du på att så många spelare var borta så kort efter det extrainsatta årsmötet?
- Det kan möjligen se underligt ut, men syftet med årsmötet var glasklart. För att vi ska få drag under galoscherna ville jag och Sten-Inge Fredin slå våra påsar ihop och även få med oss några andra nyckelpersoner. Det handlar om att knyta till sig kompetens från näringslivet. Allt gjordes i syfte att rädda klubben och det är vi i full gång med fortfarande, även om tiden krymper för oss.

Publicerad 2014-09-26 kl 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto