Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter Hammarbys publikfest - Bergstrand håller med Mourinho: "Omöjligt att få ut direktiv"

Superettan

José Mourinho vill ändra fotbollens regler och tillåta timeout. Efter Hammarbys publikfest på söndagen får portugisen medhåll av Nanne Bergstrand.
- Det blir väldigt svårt att kommunicera ut budskap till spelarna annars, säger han.

Foto: Scanpix

Under den gångna helgen gav Chelseas manager en intervju med brittiska medier där han förespråkade en regeländring, eller snarare en tillbakagång till hur det såg ut tidigare, vad gäller planerade spelavbrott inom fotbollen. Enligt Chelsea-managern är sporten så taktiskt inriktad och matcherna så jämna att man kan tjäna mycket även på små modifieringar under spelets gång.

Något som skulle möjliggöras om Fifa gick med på att låta klubbarna ta timeout två gånger per match, vilket man får i många andra idrotter som exempelvis basket och handboll.

- Det hade underlättat väldigt mycket för oss tränare och jag tror att fotbollen som helhet skulle tjäna på det. Spelet hade blivit mycket bättre, säger José Mourinho.

Annons

En som håller med är Hammarbys Nanne Bergstrand. Efter söndagens publikfest med 31 074 åskådare på Tele2 Arena konstaterar smålänningen att det var nära nog omöjligt för honom att försöka korrigera budskap och direktiv till spelarna, eftersom alla försök till detsamma omintetgjordes av fansens massiva ljudkuliss som blockerade kommunikationsvägarna från avbytarbänken.

- Det är det mest problematiska för oss inne på vår arena. Därför önskar jag att det fanns timeout i fotbollen så att vi kunde påverka matcherna mycket mer än vi kan idag, säger Bergstrand.

Hur ofta under 90 minuter händer det att man vill förmedla någon förändring vidare till laget?
- Som tränare är det säkert tio gånger per halvlek man tycker att man behöver det.

Ljungskiles tränare Tor-Arne Fredheim håller med om att det kan kännas frustrerande att inte nå ut till sina spelare, men påpekar samtidigt att mycket går att förbereda sig på genom noggrann planering inför matchstart. Om man diskuterar igenom olika scenarier har spelarna lättare att förhålla sig till matchbilden oavsett hur den utvecklar sig.
Annons

- Sedan får man försöka tala med den närmaste spelaren som skickar vidare det man sagt till resten av laget. Utöver det får man signalera med fingrarna så gott det går, säger Fredheim.

Hur bra fungerar det?
- Ibland fungerar det, ibland inte.

Nanne Bergstrand:

- Problemet är att få ut sina direktiv när man ser en förändring i matchen. Om man fått ett över- eller undertag på endera kanten, eller när det gäller enskilda spelares dueller individuellt mot varandra. Om man då försöker ge budskapet till den närmaste spelaren och han ska skicka det vidare till nästa och nästa har innebörden förändrats när det väl kommer fram. Det är dilemmat just under den här typen av matcher.

- Men det är alltid två sidor på myntet. Energin man får av en så här stor publik överbrygger ju alla de här andra hindren. Då blir problemen jävligt små i slutändan.
Annons
Publicerad 2014-08-25 kl 10:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto