TV: Östersund klart för allsvenskan för första gången

I Södertälje tog Östersund klivet. Om än stapplande. Oavgjort 1-1 mot Syrianska räckte för att Östersund skulle ta det historiska steget upp till allsvenskan.
- Fantastiskt. Mycket hårt arbete bakom det här, säger tränaren Graham Potter till TV4

Olyckskorparna hade svart statistik att peka på inför tisdagens hängmatch i superettan. Östersund hade förlorat alla fyra gånger laget mött Syrianska borta. Laget har inte ens förmått göra något mål.

Det såg länge ut som om det skulle bli en ny 0-1-förlust mot Syrianska.

Men i 71:a minuten gjorde Jamie Hopcutt målet som gav kvittering till 1-1 och allsvenskt avancemang.

- Det är inte så lätt att gå ut och veta att en poäng räcker. Och när de gjorde mål var det tufft. Men spelarna visade karaktär när de kom tillbaka in i matchen, säger Graham Potter till TV4.

Gör Jönköpings Södra sällskap

Matchen inför blott 903 åskådare på Södertälje Arena - de tillresta ÖFK-supportrarna hördes klart mest - höll långt från allsvensk kvalitet.

Men där är Östersund.

Inför sista omgången har Östersund fyra poäng mer än Sirius på kvalplats och kommer att göra redan klara Jönköpings Södra sällskap till allsvenskan. Den sista matchen mot Ljungskile hemma den 1 november blir betydelselös.

Slarv bakom 1-0

I första halvleken skapade Östersund mest och hade bollen mest, men säkrade även bakåt med vetskap om att en poäng skulle räcke för att ta det historiska steget.

Syrianskas mittback Mattias Liljestrand var avstängd och lagets försvar försvagades än mer av att mittbacken Marko Mihajlovic tvingades utgå i mitten av första halvlek, synbarligen ljumskskadad.

Men första halvlekens mål blev ändå hemmalagets. En gåva från ÖFK-målvakten Haraldur Björnsson, som oattackerad tappade in bollen vid Syrianskas första hörna, slagen av Saman Ghoddos.

Östersund inledde sedan andra halvlek krampaktigt och tillätt Syrianska att ta tag i spelet.

Men Brwa Nouris djupledsboll togs om hand på bästa sätt av Jamie Hopcutt, han som avgjorde borta mot Jönköpings Södra senast. Två mål som gav fyra poäng och säkrat avancemang till högsta serien.

Se reportaget om Östersund i spelaren ovanför.