TV: Sundsvall mot allsvenskan - Eklund upp i skytteligaledning

Gif Sundsvall tog ett jättekliv mot svensk fotbolls finrum genom seger med 1-0 borta mot Sirius på måndagen.
Nu räcker det med en poäng i söndagens avslutning för att spela i allsvenskan nästa år.

Tredjeplatsen inför måndagens omgång i superettanfotbollen förvandlades till serieledning tack vare Johan Eklunds 1-0 i slutet av första halvlek. Målet blev nämligen matchens enda på Studenternas IP i Uppsala.

När säsongens trettionde och sista omgång avgörs på söndag har "Giffarna" två poäng ner till tabelltvåan Hammarby och är ytterligare en poäng före tredjeplacerade Ljungskile.

Därmed räcker det med en poäng på hemmaplan på söndag för att säkra det allsvenska avancemanget. Gif Sundsvall har även råd att förlora - förutsatt att inte både Ljungskile och Hammarby vinner sina matcher.

Skyttekung avgjorde

Måndagens match innehöll mer kamp än skönspel och målchanserna var lätträknade. På en av dem, i slutskedet av första halvlek, sköt Johan Eklund 1-0 till bortalaget.

- Nu har vi skaffat oss det läge vi vill ha, sade målskytten till TV4 Sport efter matchen.

Målet var Eklunds 16:e för säsongen och innebär ledning i superettans skytteliga.

- Jag ropade på (Pa Amat) Dibba som sprang i djupled bakom deras ena mittback. Och han passar när jag skriker och så väntade jag in bollen och satte den i bortre, sade Eklund om målet.

Gif Sundsvalls motståndare på söndag, Landskrona, lyckades få 1-1 borta mot Ängelholm. Poängen till trots är Landskrona kvar under nedflyttningsstrecket, men laget är bara en poäng bakom Assyriska på en av de två kvalplatserna.

Konkurshot avvärjt

Tidigare på måndagen kom beskedet att superettantabellen inte behöver ritas om. Konkurshotade Ängelholm har nämligen betalat ut månadens löner i tid och kan fullfölja säsongen, enligt Kvällsposten.

Jönköpings Södra hade vid seger hemma mot Öster på måndagen åtminstone en teoretisk chans att nå den allsvenska kvalplatsen. I 65:e minuten gjorde Tommy Thelin 2-0 till hemmalaget, men fem minuter senare var det utjämnat. Jönköping tog ledningen på nytt i 80:e minuten, men två minuter före full tid kvitterade Alhaji Gero med sitt andra mål för kvällen. Matchen slutade 3-3 och det oavgjorda resultatet betyder att Jönköpings Södra, som hade fem raka segrar inför måndagens match, inte har något att spela för mot Hammarby på söndag.

Publicerad 2014-10-27 kl 21:15