FEM SPANINGAR: "Hur långt kan Blåvitt ta sig på tre år?"

Svenska Cupen(Dam)

Linköping slog IFK Göteborg med 8-0 i svenska cupen. Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar efter matchen.

BLÅVITT STOD UPP BRA - I EN HALVTIMME
IFK Göteborg håller till vardags till i division 1. På söndagen tog de sig an Linköping som slutade trea i damallsvenskan i fjol.

Att det skulle bli en tuff match kunde man ana. Blåvitt lyckades hålla nollan i 26 minuter. Men när fjolårets skyttedrottning Cathinka Friis Tandberg satte fart blev det för svårt att stå emot. Därefter gick det fort. Bara två minuter senare gjorde Irene Dirdal 2-0 följt av ett självmål.

3-0 i halvtid blev en för brant uppförsbacke för IFK Göteborg att bestiga. Men de gångerna Blåvitt ställde om till anfall var det tydligt att det fanns kvalitet.

KAPOCS EFFEKTIV
Det lossnade ordentligt för Cornelia Kapocs i den andra halvleken.

Sju minuter in i den andra halvleken fick Kapocs en passning av Cathinka Friis Tandberg som hon kyligt placerade i mål.

Fyra minuter senare var det dags igen. Då kunde Kapocs avsluta efter en passning från vänster.

Sista målet kom i minut 63. Även det målet gjordes på ett inspel från ytterkanten.

MATCHENS HÄNDELSE
Trots att det blev åtta mål i matchen var det inte något av målen som stack ut som särskilt snyggt. Därför måste matchens händelse ändå vara Cornelia Kapocs hattrick. Hon hittade verkligen rätt inne i boxen.

FRÅGETECKNET
IFK Göteborgs nya målsättning är att spela i damallsvenskan 2027. Är den målsättningen rimlig?

Det är svårt att veta hur långt Blåvitt kommer ha tagit sig om tre år, såklart, och ännu svårare är det att veta om målsättningen är rimlig. Kanske är den till och med för defensiv. Det får tiden utvisa.

I fjol slutade IFK på en andraplats i division 1 södra, en bra bit efter Malmö FF som säkrade avancemang till elitettan. För att hålla sig till verksamhetsplanen är målet att vinna division 1 redan i år och ta en plats i elitettan.

Mycket har hänt sedan i fjol. Laget har fått en sportchef, en ny huvudtränare har anställts och spelare har värvats.

MATCHENS SPELARE
3. Cornelia Kapocs. Otroligt effektiv i den andra halvleken. På tio minuter hade hon fullbordat ett hattrick. Samtliga mål gjordes inifrån Blåvitts box, där hon ofta fick stå omarkerad.
2. Cathinka Friis Tandberg. Hade en succésäsong i fjol då hon vann skytteligan, men årets säsong har inte börjat sämre. Hon gjorde mål mot Rosengård senast och på söndagen slog hon till igen.
1. Filippa Andersson. Hade flera dueller med Alva Selerud på kanten. Andersson stod upp bra, jobbade hårt och visade vilja trots den tuffa matchbilden.

Publicerad 2024-03-17 kl 19:50