Häcken klart för cupfinal - slog Hammarby efter drama

Häcken är klart för final i Svenska Cupen. Lagets stora hjälte hette som många gånger förr Paulinho som sänkte Hammarby under söndagen med två mål och en assist.
- Vår europadröm lever, sa tränaren Peter Gerhardsson efteråt.

Malmö FF - Djurgårdens IF
Malmö FF
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ ONSDAG

Matchen var bara två minuter ung när Hammarbys anfallare Alex fick bollen i straffområdet. Brassen tog emot bollen med ryggen mot mål innan han snyggt vände om och sköt in 1-0 till Hammarby. Det var brassens fjärde mål på lika många matcher i Hammarbytröjan – ett av målen på straff mot AIK. En chockstart som fick hela Tele2-arena att koka i den annars regnkylda Stockholmskvällen.

Häcken tog över efter tuffa inledningen

Efter att måljublet på läktaren lagt sig så utvecklades matchbilden till en match där varken Hammarby eller Häcken skulle få ordning på sina respektive passningsspel.  Istället så blev det en hård batalj inledningsvis där domaren Johan Hamlin fick vara väldigt aktiv innan det hårda närkampsspelet lugnade ner sig en aning. Gästernas första riktigt stora chans kom i den 21:a matchminuten då Nasiru Mohammed tilläts kliva in i straffområdet och skjuta ett rappt skott mot den bortre stolpen. Hammarbys målvakt Ögmundur Kristinsson var däremot snabbt nere längs marken och kunde styra under bollen.

Häcken skulle fortsätta pressa på för ett kvitteringsmål och ned bara några minuter kvar av den första halvleken kom också lagets bästa chans. Alexander Jeremejeff blev framspelad av Paulinho framme i straffområdet och blev helt fri bara några meter från målet. Kristinsson kom däremot ut snabbt och täckte anfallarens vinklar och kunde förhindra Häcken från att göra 1-1. Istället så gick lagen in i pausvila med en hemmaledning på resultattavlan.

Paulinho vände matchen med två identiska mål

Kvitteringsmålet låg ändå i luften och tio minuter in i den andra halvleken skulle också gästerna från Hisingen jubla. Paulinho fick bollen ute på vänsterkanten och tilläts av ett passivt Hammarbyförsvar gå in i banan och snyggt placera in 1-1 i Kristinssons bortre hörn.

I ett försök att förändra matchbilden så gjorde Nanne Bergstrand ett järvt drag efter en timmes spel då han beordrade ett trippelbyte där Måns Söderqvist, Imad Khalili och Erik Israelsson byttes in. I och med bytena så gav det hemmalaget ingen möjlighet till fler byten trots risken att en eventuell förlängning väntade. Men bara någon minut senare skulle nästa kalldusch komma för Hammarby. Återigen fick Paulinho bollen på vänsterkanten och tilläts på ett identiskt vis gå in i banan och skjuta in bollen i samma nätmaska som tidigare i halvleken.

Häcken skulle tysta Hammarby en sista gång

Efter att den grönvita publiken öppet sitt missnöje med spelet så började Hammarby med tio minuter kvar att trycka på för ett kvitteringsmål. Direkt skulle målet också komma genom en vacker frispark av Melker Hallberg utanför straffområdet. Mittfältaren fick en bra träff på bollen som gick över muren och ställde en chanslös Peter Abrahamsson i mål.

Men när det såg ut som att matchen var på väg mot förlängning så fick Paulinho bollen igen i offensivt straffområdet. Denna gång valde brassen att passa lagkamraten Nasiru Mohammed som vackert kunde bomba in 3-2 till gästerna, ett mål som tystade hela arenan. Hemmalaget försökte senare att återigen resa sig men Häcken var för starka.

I och med segern så är Häcken nu klara för final i Svenska Cupen där Malmö FF väntar, den 5 maj. Vem som får hemmaplansfördel avgörs under måndagen.

Efteråt var Häckens tränare Peter Gerhardsson väldigt glad att man undvikit en förlängning i matchen

- När målen börjar falla för oss så växer vi ute på planen. Sedan när Hammarby kvitterar så kändes det tungt då både Martin Ericsson och Alexander Jeremejeff gått ut skadade. Så förlängning var ingenting som vi ville ha, sa Peter Gerhardsson efteråt.

Nu väntar Malmö FF i final, en match som Häcken hoppas kunna vinna för att få chansen att spela ute i Europa.

- Det är ingen tillfällighet att Malmö har en av Allsvenskans starkaste trupper. Sedan så får vi se imorgon om det blir hemma eller borta. Det är skönt att komma till final och vår Europa League-dröm lever fortfarande, sa Gerhardsson.

Nanne Bergstrand var långt ifrån nöjd med sitt lags passningsspel men menade att man samtidigt haft små marginaler emot sig under matchen.

- Det är bara gratulera Häcken till finalplatsen. Mot AIK hade vi marginalerna med oss, men idag hade vi inte det och de vinner rättvist. Jag hade gärna tagit en förlängning idag igen, sa han efteråt.

Så ställde lagen upp:

Hammarby: Kristinsson, Sævarsson, Sætra, Magyar, Batan - Hallberg, Haglund, Smárason, Bakircioglu, Torsteinbø - Alex.

Häcken: Abrahamsson - Andersson, Arkivou, Sandberg, Mashamaite, Gustafsson, Ericsson, Schüller, Mohammed, Jeremejeff, Paulinho.

Se Sporten i spelaren här ovan med höjdpunkter från matchen.