TV: Hammarby undvek cupfiasko - tränaren sågar försvarsspelet

Svenska Cupen

STOCKHOLM. Ett kanonmål av Jiloan Hamad och en sen nätkänning av Pa Dibba räddade Hammarby från fiasko mot Varberg.
Nu ger seger borta mot Österund avancemang i svenska cupen.
- Vårt försvarsspel var fruktansvärt, säger tränaren Jakob Michelsen till Fotbollskanalen.

Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Under söndagen tog Hammarby emot Varberg i den andra av tre gruppspelsmatcher i svenska cupen, efter den inledande 3-2-segern mot Nyköping förra helgen. Inför 6 786 åskådare på Tele2 Arena spelade lagen 3-3, efter en svängig tillställning.

Bortalaget Varberg rivstartade matchen. Redan i den femte minuten satte Gabriel Altemark-Vanneryr 1-0 via Ögmundur Kristinsson och ena stolpen, efter att Jiloan Hamad tappat boll precis utanför straffområdet och gett bort ett inläggsläge till Varberg. Fem minuter senare satte Varberg 2-0. Bajens mittback Joseph Aidoo slog en passning rakt i gapet på en motståndare, varpå Söderström avancerade längs med högerkanten och snyggt lobbade in bollen i bortre krysset.

I den tolfte minuten reducerade dock Hammarby genom Birkir Mar Saevarsson, som blev frispelad på högerkanten och dundrade in 2-1 vid den främre stolpen. Några minuter senare sköt Pa Dibba precis utanför den bortre stolpen i ett bra läge.

2-2 skulle dock komma, i den 26:e minuten. Hammarbys nyförvärv Jiloan Hamad avancerade med bollen på offensiv planhalva och avlossade bössan från 20-25 meter. Resultatet? Ett hårt skott som gick in i Joakim Wulffs högra hörn.

Precis innan pausvilan var Altemark-Vanneryr nära att göra 3-2 för Varberg, men trots att han blev ren inne i straffområdet gick skottet utanför och det var oavgjort i paus.

I den 57:e minuten blev Bajen-anfallaren Pa Dibba helt frispelad av tidigare nämnde Saevarsson. Men när Dibba skulle runda Varbergs målvakt Joakim Wulff, krockade duon och Wulff blev liggandes på konstgräset i flera minuter. Hans huvud fick lindas, men därefter kunde han spela vidare.

Med 20 minuter kvar att spela kom en ny kalldusch för Hammarby. Målvakten Ögmundur Kristinsson och mittbackarna Richard Magyar och Joseph Aidoo hoppade in i varandra i straffområdet när Karl Söderström fick till en nick från nära håll, vilket ledde till 3-2 för Varberg.

Därefter tryckte Bajen på för att få in en kvittering och man skapade mängder av chanser. I 81:a minuten räddade Joakim Wulff ett avslut från nära håll av Pa Dibba och kort efteråt var inhopparen Leo Bengtsson nära mål två gånger om. Först täcktes ett Bengtsson-skott bort av en försvarare och sedan gjorde Joakim Wulff en vass räddning på ett nytt Bengtsson-skott någon minut senare. På tilläggstid räddade sedan Wulff ett avslut från nära håll av Birkir Mar Saevarsson.

Wulff skulle dock få kapitulera en tredje gång. I 94:e minuten placerade Pa Dibba in 3-3 från nära håll, ett mål som kan visa bli väldigt viktigt för Hammarby i kampen om ett avancemang från gruppspelet. Målet innebär nämligen att en seger borta mot Östersund i nästa omgång tar de grönvita vidare till kvartsfinal i turneringen.

- Läget inför den sista omgången hade varit likadant oavsett om vi hade vunnit eller spelat oavgjort nu. Vi måste vinna mot Östersund för att gå vidare. Vi hade velat vinna mot Varberg och vi hade chanserna att göra det men det blev inte så. Vi fick en fruktansvärd start och Varberg var effektivt. Men vi visade karaktär som kom tillbaka till 2-2 och även om vi släppte in 3-2 så visade vi bra karaktär en gång till genom att kvittera till 3-3, säger Hammarbys tränare Jakob Michelsen efter matchen.

Michelsen är allt annat än nöjd över Hammarbys försvarsspel mot superettan-laget.

- Det var fruktansvärt försvarsspel. Vi gav bort billiga mål och vi måste jobba med vår defensiv. Vi kan inte ge bort tre mål så lätt.

- Vi måste jobba hårt på träning med defensiven. Vi har en lång väg kvar att gå med det här laget. Vi kommer inte vara på max under de närmaste månaderna men förhoppningsvis kan vi efter varje transferfönster och varje halvår se utveckling.

Vad är ert största problem i defensiven?
- Det är inte någon enskild spelare eller så, men vi ger bort för många chanser och vi kommer jobba med det som kollektiv.

Hammarbys danske tränare tror inte att laget kommer att vara färdigbyggt till den allsvenska premiären.

- Vi kommer vara väldigt upptagna fram till premiären och vi kommer nog inte vara hundraprocentiga då heller, för vi har så många saker att jobba på. Det här är ett långsiktigt projekt och det kommer komma många hinder på vägen.

Michelsen vill också understryka hur imponerad han är av Hammarbys supportrar.

- Jag måste bara säga att supportrarna är fantastiska. Om 7000 kan göra så här mycket ljud kan jag inte vänta på att få spela inför 30 000 här. Jag vet att varenda spelare i Skandinavien skulle vilja spela inför en sådan här publik

Hammarbys startelva: Ögmundur Kristinsson - Birkir Már Sævarsson, Joseph Aidoo, Richard Magyar (Stefan Batan 78), Björn Paulsen - Jiloan Hamad, Kennedy Bakircioglu (Leo Bengtsson 78), Dusan Jajic, FredrikTorsteinbø (Gershon Koffie 55) - Arnor Smárason, Pa Dibba

Varbergs startelva: Joakim Wulff - Eric Nilsson, Anton Liljenbäck, Pär Asp, Billy Nordström - Karl Söderström (Christoffer Arvidsson 80), Joakim Lindner, Peter Nyström, Elias Andersson, Thomas Boakye (Joel Palmquist 62) - Gabriel Altemark-Vanneryr

-
-

Fakta

Följ svenska cupen 2017

Nu börjar de allsvenska lagen sina förberedelser inför säsongsstarten i Allsvenskan den 1 april. Från januari till april visar C More över 100 försäsongsmatcher inklusive träningsmatcher och turneringar både hemma och utomlands samt alla matcher i Svenska Cupen.

SE LISTAN PÅ ALLA MATCHER HÄR!

Allsvensk abstinens?
Uppladdningen inför Allsvenskan 2017 med försäsongsmatcher och Svenska cupen ingår i C Mores Sport, Film och Serie-paket. Alla matcher från Uppladdningen inför Allsvenskan 2017 kommer även att kunna köpas som PPV för 99 kr per match.
TA MIG TILL UPPLADDNINGEN HOS C MORE

Publicerad 2017-02-26 kl 18:32

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.