TV: Häcken tog historisk titel efter straffdrama mot MFF

Häcken vann idag sin första titel någonsin. Efter att legat under med 0-2 så kom laget tillbaka efter att Oscar Lewicki blivit utvisad och besegrade Malmö FF i ett stort straffdrama.

Det var en intensiv matchinledning där lagen växlade friskt över vilka som hade kontroll med bollen. Samtidigt så hade både Malmö FF och Häcken svårt att skapa några farliga målchanser.

Den första riktigt farliga chansen var i den 20:e matchminuten då Magnus Wolff Eikrem tilläts vända upp och skjuta precis utanför Häckens straffområde. Skottet gick förbi Abrahamsson men strök strax utanför målstolpen.

Efter en halvtimmes spel så kolliderade Nasiru Mohammed och Johan Wiland i en tuff duell där båda spelarna gick tufft in i situationen. Målvakten blev liggandes ett tag med smärtor men reste sig efter några minuters behandling.

I den 38:e matchminuten skulle Malmö FF öppna målskyttet i finalen. Efter ett snabbt inkast från Anton Tinnerholm fick Magnus Wolff Eikrem yta på straffområdets högerkant och skicka in bollen i mitten. Väl vid straffpunkten slet sig Markus Rosenberg sig loss och med en halvbra träff lyckades anfallaren chippa bollen över Abrahamsson och in i mål.

Med en minut kvar av den första halvleken så fick Malmö FF en frispark utanför Häckens straffområdet. Magnus Wolff Eikrem klev fram och fullständigt bombade in matchens andra mål. Bollen flög med väldig fart över Häckens mur, men Abrahamsson var ändå på bollen innan den gick in i nätet.

Bara fyra minuter in i den andra halvleken satsade Oscar Lewikci hårt in i duell med Abubakari. Domaren Anders Ekberg bedömde det som att mittfältaren kommit in med dobbarna före och visade upp det röda kortet. Från läktarhåll hördes tydligt att man inte höll med i bedömningen.

Några minuter efter det röda kortet så skulle Häcken väcka liv i cupfinalen igen. Nasiru Mohammed fick bollen ute på kanten och skickade in ett inlägg mot Demba Savage i mitten. Anfallaren kom först till bollen och kunde nicka in 2-1 och skapa spänning i finalen.

Det skulle också komma ett kvitteringsmål för Häcken. Nasiru Mohammed fick bollen inne i straffområdet och sköt in 2-2 bakom Johan Wiland. Ett stort kramkalas bildades nedanför Häckens klack, samtidigt som resten av Swedbank Stadion befann sig i chock.

Efter kvitteringsmålet så skapades farliga chanser åt båda håll, då Malmö FF ryckte upp sig rejält. Det blev dock inga fler mål utan när Ekberg blåste av matchen så väntade förlängning i cupfinalen.

Det blev en mållös förlängning och matchen fick istället gå till straffavgörande. Där drog Häcken det längsta strået. Hemmalagets Erdal Rakip hade chans att avgöra finalen men Peter Abrahamsson räddade, något han också skulle göra på Tinnerholms straff. Då kunde Simon Sandberg till sist gå fram och skjuta in den avgörande straffsparken.

BK Häcken har nu tagit sin första titel och är klart för kval till Europa League i höst.

Malmö FF:s startelva: Wiland - Tinnerholm, Arnasson, Brorsson, Konate - Eikrem, Lewicki, Christiansen, Berget - Rosenberg, Kjartansson

BK Häckens startelva: Abrahamsson - Sandberg, Wahlström, Sudic, Arkivuo - Abubakari, Gustafson, Ericsson - Nasiru, Jeremejeff, Savage

Se höjdpunkter från matchen i spelaren ovanför.