Sverige vann i Janne Anderssons avskedsmatch

Sverige (herr)

Janne Andersson tog farväl av landslaget.
Då vann med Estland med 2-0.
- Det är kul att göra mål och kul att göra det en sådan här kväll, säger Emil Forsberg.

1:43

Avbryt
Försök igen

Svenska herrlandslaget hade ingen chans att nå EM 2024 i Tyskland. Blågult hade därför ingenting att spela för när Estland gästade Friends Arena under söndagen, förutom att ta revansch för 3-0-förlusten mot Azerbajdzjan senast.

EM-kvalmötet var Janne Anderssons sista landskamp som förbundskapten. Dessutom hade Albin Ekdal, lagkapten för dagen, aviserat att han avsluta sin landslagskarriär efter nuvarande samling.

Janne Andersson gjorde flera ändringar sedan förlusten mot Azerbajdzjan senast. Bland annat fick Viktor Claesson chansen från start, precis som Ludwig Augustinsson och Emil Krafth.

Inför landskampen syntes Janne Andersson med tårar i ögonen.

Sverige fick en gyllene chans att ta ledningen direkt då först Viktor Claesson och sedan Viktor Gyökeres stötte bollen i ribban.

Efter 21 minuter fick Sverige dock utdelning då Viktor Claesson nickade in 1-0 för efter ett inlägg av Ludwig Augustinsson. Resultatet stod sig halvleken ut.

Sverige inledde den andra fyrtiofemman piggt och Viktor Gyökerers var centimeter från att utöka ledningen när han, framspelad av Kulusevski, blev ren med målvakten. Anfallaren stördes något av en försvarare och Karl Hein i Estlands mål stod för en bra reflexräddning.

Till slut fick Hein ge vika då Emil Forsberg, vackert frispelad med en klack från Viktor Claesson, satte 2-0 för Sverige efter 55 minuters spel.

I den 70 minuten ställde sig hela Friends Arena upp då en märkbart tagen Albin Ekdal byttes ut och med det avslutades hans landslagskarriär.  Albin Ekdal fick sedan ta emot pris som matchens lirare.

Sverige vann med 2-0 och på slutsignal tackade Janne Andersson spelarna vid bänken genom att ta dem i hand.

- Jag tycker vi gjorde en jättebra match. Vi vann ”bara” med 2-0. För mig är det närmare 5-0 än 2-1. Det gläder mig att spelarna gjorde det vi pratat om inför matchen, säger Janne Andersson.

-  Det var en speciell match på många olika sätt men det kändes bra. Det var kul att vara ute på planen och spela fotboll idag. Man har känt under dagen att grabbarna varit väldigt taggade på att få avsluta på ett bra sätt. Speciellt med efter förra matchen men också för att det är mångas sista landskamp idag. Det är en bra genomförd match, säger lagkapten Victor Nilsson Lindelöf.

Sverige: Olsen - Krafth, Nilsson Lindelöf, Helander, Augustinsson - Claesson, Ekdal, Cajuste, Forsberg - Kulusevski, Gyökeres.

Estland: Hein - Peetson, Tamm, Mets - Paskotski, Kält, Poom, Pikk - Vastsuk, Tunjov - Jurgens.