Sverige vann i Moldavien efter dubbla Zlatan-mål

Sverige

Sverige vann borta mot Moldavien med 2-0 efter dubbla mål av Zlatan Ibrahimovic. Det blev däremot en kostsam seger efter att Andreas Granqvist blivit utvisad i slutet.
- Han gör en del märkliga mål, men det var en skön start att få, säger förbundskaptenen Erik Hamrén till Kanal5.

2-0 och tre poäng. Jobbet gjordes, men det var länge precis så svårt och obehagligt som det brukar vara när det kommer till utflykter som de till länder som Moldavien. Det är långt borta. På de allra flesta sätt. Men en sak är och förblir den samma. Landslaget lutar sig mot sin kapten.

Det är Ibrahimovic det hänger på.

Den här gången - i EM-kvalet på Zimbrustadion i Chisinau - bjöds det inte på någon läcker klack, inte på en makalös bakåtspark som den mot England när Friends öppnade portarna. Det här var mer likt kvällen i Budapest för några år sedan då han gav allt i duellen med Ungerns målvakt Gabor Babo i slutminuten och slog in bollen med magen.

Men det här var märkligare.

Hann spänna nackmusklerna

Ilie Cebanu hade hur gott om tid som helst att lyfta upp bollen från sitt straffområde, men den snedträffen var inte att leka med. Ibrahimovic höll sig kvar högt uppe på Moldaviens planhalva. Och tur var det. Det var mer att bollen träffade honom i huvudet än att Ibrahimovic nickade in det förlösande ledningsmålet, hans 52:a i landslagskarriären, bara tio sekunder in i andra halvlek. Som tur var hann Ibrahimovic spänna nackmusklerna och få fart på bollen.

Det kunde blivit något eller några mål till. En nick gick strax över, ett avslut rullade parallellt med mållinjen, en stenhård frispark som Cebanu styrde undan.

I stället fick han sin andra varning. En till och han är avstängd. Det gäller att han undviker den och inte missar någon av de avgörande matcherna mot Ryssland och Österrike när det verkligen drar ihop sig i gruppen i höst.

Till dess måste landslaget lyfta sig ett snäpp. Eller två.

Avgjorde på straff

Zlatans mål tvingade Moldavien att kliva upp ur skyttegravarna, men vad som presterades mot det kompakta, defensivt inriktade hemmalaget i första halvlek kan inte beskrivas som något annat än undermåligt. För lågt bolltempo, för dålig precision i passningar och inlägg och för mycket slarv.

Den bästa chansen hade Isaac Kiese Thelin, i sin första start i tävlingssammanhang. Ibrahimovic spelade fram men bollen förpassades till stolpen av Cebanu.

- Jag fick några chanser och borde ha gjort mål, säger Kiese Thelin till Kanal 5.

KIese Thelin tröttnade och avlöstes av Marcus Berg, Moldavien vacklade mer och mer. Emil Forsberg var ytterst nära att definitivt avgöra direkt efter sitt inhopp med tio minuten kvar. I stället bäddade han för 2-0 när han fixade straffen i 84:e minuten.

Ibrahimovic klev lugnt fram och placerade in sitt 53:e landslagsmål.

Den här gången visste han precis vad han gjorde och Erik Hamrén & Co på bänken kunde andas ut och bokföra första bortasegern (i tredje försöket) i kvalet.

Rött för Granqvist

Den stora positiva överraskningen?

Mittbacken Erik Johansson. Utmärkt i sin första tävlingslandskamp och fjärde totalt. Lugn och säker.

- Jag är väldigt imponerad av honom, säger Hamrén till Kanal 5.

Då var det emellanåt värre med Andreas Granqvist som höll på att ställa till det några gånger. På tilläggstid fick han sitt andra gula kort och visades ut.

Därmed är han avstängd mot Montenegro i juni och Hamrén måste matcha in ett nytt mittbackspar.

Se Zlatans 1-0-mål i Sporten i spelaren ovan.

Så var matchen:

Moldavien var nära att göra 1-0 redan i den femte minuten efter en frispark.

I den 23:e minuten fick Sverige en het chans när Erkan Zengin bröt in från vänsterkanten och avlossade ett skott - som målvakten dock räddade. Efter 35 minuters spel var Sverige ytterst nära att göra 1-0, Pierre Bengtsson chippade in en boll till Zlatan Ibrahimovic som passade till Kiese Thelin vars avslut räddades av målvakten.

Minuten senare fick Zlatan ett bra nickläge - men nicken gick tätt över. Den första halvleken slutade mållös, en halvlek som Sverige tog över mer och mer.

Sverige fick en drömstart på den andra halvleken när hemmalagets målvakt slog bollen rakt i Zlatans huvud och bollen gick in i mål. 1-0 till Sverige bara sekunder in i den andra halvleken. Sverige fortsatte ha bra kontroll på matchen efter målet och i den 61:a minuten spelade Zlatan fram Kiese Thelin, men han fick bollen för långt ifrån sig när han skulle runda målvakten och bollen rullade ut till inspark.

Bara minuten senare fick Kiese Thelin ett bra läge igen - men skottet gick högt över. Sverige fortsatte att trycka på och i den 66:e minuten kom Zlatan igenom men hans vänsteravslut gick precis utanför stolpen.

I den 70:e minuten byttes Kiese Thelin ut och ersattes av Marcus Berg. I den 76:e minuten fick Zlatan ett bra frisparksläge - men skottet gick rakt på.

I den 80:e minuten fick Sverige ett kanonläge att avgöra matchen. Sverige kom tre mot en och Sebastian Larsson gick på avslut - som täcktes av en hemmaförsvarare.

Bara minuten senare fick både Berg och inbytte Forsberg, som ersatte Larsson, varsitt jätteläge utan att göra mål. I den 84:e minuten fixade Emil Forsberg en straff när han blev kapad i straffområdet, Zlatan Ibrahimovic var sedan bombsäker från straffpunkten. 2-0 till Sverige.

Strax efter 2-0-målet byttes Erkan Zengin ut och ersattes av Pontus Wernbloom. På stopptid drog mittbacken Andreas Granqvist på sig sitt andera gula kort för kvällen och blev därmed utvisad.

Publicerad 2015-03-27 kl 22:56