Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kritik mot SvFF: "Problematiserar inte kring dömda spelare"

Sverige

Erik Hamrén kontaktade Miiko Albornoz som fällts för sexuellt utnyttjande av barn. Nu får SvFF kritik.

- Det håller inte, man måste reflektera och problematisera, man måste göra mer, säger Carina Ohlsson, förbundsordörande i Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

Foto: Scanpix

Erik Hamrén berättade på tisdagen att han kontaktat Miiko Albornoz. Enligt uppgifter till fotbollskanalen.se ville förbundskaptenen diskutera framtida landslagsspel, och nu har en nygammal diskussion blossat upp igen. En diskussion som dök upp efter att misshandelsdömde Alexander Gerndt togs ut – och som gjorde det igen eftersom Miiko Albornoz är dömd till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn. Nämligen om hur Svenska Fotbollförbundet hanterar frågan om spelare som är dömda för brott.

SvFF har tidigare haft hållningen att liknande frågor är utagerade då spelarna fått sitt straff. De bedöms som uttagningsbara om de kvalificerar sig på sportsliga grunder. Utöver det så har SvFF inte tagit upp frågan om kvinnomisshandel eller sexuellt utnyttjande.

Annons

En inställning som inte fungerar, tycker Carina Ohlsson, förbundsordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR.

- Det här är ett samhällsproblem som finns överallt, också inom fotbollen, och eftersom det finns en diskussion om det här är det viktigt att det lyfts inom idrotten, bland spelare och ledare. Det är viktigt att man tar sig an frågan och funderar på hur den ska hanteras, säger hon till fotbollskanalen.se.

Hur ser du på att SvFF bara konstaterar att exempelvis Miiko Albornoz är uttagningsbar?

- Det håller inte, man måste reflektera och problematisera, man måste göra mer. Så är det i resten av samhället och det måste även Svenska Fotbollförbundet göra. När det gäller sådana här brott är det också viktigt att markera för de utsattas skull att man tar det på allvar.

- Det gäller även på klubbnivå. Vi (SKR) har exempelvis ett samarbete med AIK där vi pratar om normkritik och jämställdhetsfrågor. Ofta har klubbarna kommit längre än förbunden inom idrotten, tyvärr. Det borde vara tvärtom. De borde ha mer övergripande resurser på förbundet. De kan inte bara vända bort ansiktet och tänka ”nu är det här borta”. De måste tänka ”vi måste förstå det här och vara med”.

Annons

SvFF borde föregå med gott exempel gentemot klubbarna?

- Ja, det är jätteviktigt. Klubbar ska kunna vända sig till sitt förbund för att få råd och stöd, säger Carina Ohlsson.

Tidigare i år fick SvFF kritik för att de i sitt strategidokument tagit bort en formulering om att motverka våld. I det tidigare strategidokumentet stod det att: ”Fotbollens företrädare skall föregå med gott exempel i etik- och moralfrågor, motverka alla former av diskriminering, våld, fusk samt beivra överträdelser."

I det nya strategidokumentet var formuleringen annorlunda: "Vi föregår med gott exempel och visar öppenhet och respekt för människors lika värde samt motverkar alla former av diskriminering samt gynnar arbetet för jämställdhet och mångfald."

Att markeringen mot våld är borttagen betyder såklart inte att SvFF förespråkar våld, men Carina Ohlsson tycker att det är olyckligt att passagen om våld är borta.

Annons

- Det är märkligt att de tar bort en sådan formulering. Tar man bort en sådan är det en markering. Det fanns ju bland annat i Björn Erikssons utredning kopplingen mellan idrott, maskulinitet och våld. Det är ingen bra signal att ta bort det ur ett sådant här dokument.

Fotbollskanalen.se söker förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson för en kommentar.

Publicerad 2013-10-09 kl 15:48
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto