Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kvinnojourer sågar förbundet: "Smiter från ansvar"

Sverige

Landslaget ger Alexander Gerndt en andra chans, trots misshandelsdomen. Samtidigt växer kritiken mot hur förbundet hanterat ärendet.

- De smiter från ansvar, säger Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinnojourers Riksförbund.

Foto: Scanpix

Carina Ohlsson, Alexander Gerndt och Karl-Erik Nilsson.

I december 2011 fälldes den dåvarande Utrechtspelaren Alexander Gerndt i tingsrätten för att ha misshandlat sin före detta hustru. Han överklagade till hovrätten som lindrade straffet till 60 dagsböter och villkorlig dom. Sedan dess har 26-åringen inte representerat Sverige på landslagsnivå, men linjen från SvFF har gjort gällande att ärendet är juridiskt utagerat eftersom två rättsinstanser sagt sitt.

Under en period förra året var Alexander Gerndt även avstängd i några månader från Blågult, innan förbundsstyrelsen deklarerade att han återigen skulle betraktas som disponibel för förbundskapten Erik Hamrén.

Annons

Men när han nu finns med i VM-kvaltruppen som möter Irland nästa fredag är reaktionerna blandade. På sin presskonferens under tisdagen förklarade Erik Hamrén att alla människor, enligt hans synsätt, är värda en andra chans och att såväl Gerndt som landslaget vill gå vidare efter det som hänt.

Men alla tycker inte att situationen är helt glasklar. När fotbollskanalen.se ringer Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR), vänder hon sig emot hela förfarandet kring rättsprocessen.

- Det jag varit kritisk mot är egentligen inte att man tar ut honom till landslaget. Däremot har inte fotbollförbundet följt någon klar linje genom det här. De har ändrat besluten flera gånger. Mäns våld mot kvinnor är en viktig fråga inom idrotten och hela samhället och då måste man hantera den på ett mycket tydligare sätt. Istället för att ducka undan kunde man ha startat ett förebyggande arbete och även erbjudit programverksamhet för att hjälpa den enskilde spelaren, säger Ohlsson till fotbollskanalen.se.

Annons

Att fotbollförbundet tagit avstånd från våld och misshandel i sak räcker inte, anser hon.

- Nej, det faller ju under allmänt åtal. Man måste göra något mer aktivt än att uttala sitt stöd för svensk lagstiftning, säger Ohlsson.

Som vadå?

- Exempelvis kunde förbundet ha gått ut nationellt för att ge klubbarna på lokal riktlinjer för hur man hanterar sådana här saker. Fotbollen skiljer sig inte från samhället i övrigt, utan det finns givetvis fler fall där våld förekommer. Då hade man kunnat visa att man tar frågan på allvar. Det hade varit ett stöd dels för spelaren som person, men även för brottsoffret och familjen, ja faktiskt för hela fotbolls-Sverige.

Enligt henne är det just signalerna från fotbollförbundet som borde ha sett annorlunda ut. Även om man tyckt att Alexander Gerndt avtjänat sitt straff fanns fler möjligheter att arbeta proaktivt.

Annons

- Man kunde ha initierat en djupare diskussion om mäns våld mot kvinnor och hur problematiken ser ut inom idrotten. Man kunde ha ställt krav på att klubbar och distrikt ska jobba med det här i sina verksamheter. Men det har man inte gjort. Istället har man fegat ur. Där tycker jag att man har brustit, säger Ohlsson.

Fotbollskanalen.se har varit i kontakt med svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och dess vice ordförande Rose-Marie Frebran, men båda har varit förhindrade från att ställa upp på en intervju med kort varsel. Andre vide ordförande Jörgen Eriksson har inte gått att nå för en kommentar.

Publicerad 2013-03-12 kl 19:20
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto