Lundh: "Skit samma hur det såg ut - en betydelsefull signal"

Sverige

WIEN. Erik Hamrén fick ett resultat med sig.

Oavgjort i Wien ger lugn till oktober.

Skit samma hur det såg ut i perioder, det är en betydelsefull poäng och signal.

Kampen om att få spela EM i Frankrike sommaren 2016 inledde Sverige på ett fullknökat Ernst Happel-Stadion. Inramningen var häftig och röd-vit och med ett defensivt laddat lag så var uppdraget enkelt att formulera: förlora inte matchen.

Senast Sverige var i Wien, i juni 2013, så inledde man matchen starkt men fick se sig nerpressat i brygga av några individuella misstag som ledde till en straff som David Alaba skickade in. Tätt därefter gjorde Österrike ytterligare ett mål och sedan kom aldrig landslaget igen.

Det ledde till en höst fylld av ödesmatcher och där Hamrén tvingades ompröva mittbackarna, Anders Svenssons roll i laget och sedan förlita sig på Zlatan Ibrahimovic förmåga att avgöra matcher, men det räckte aldrig mot Portugal och VM i Brasilien förblev en hägring.

Fick stark déjà-vu-känsla när Jimmy Durmaz slarvade och Österrike fick grepp om Sverige och till slut blev det korrekt straff när Sebastian Larsson tog med handen. Ännu en gång var David Alaba säker från elva meter och skickade in 1-0 redan efter sex minuter och närmare 50 000 rusiga fans lyfte mot den lysande månen på den klara himlen.

Återigen var det svenskt misstag som ledde till att Hamréns landslag hamnade i brygga, men denna gång ville Sverige annat och Kim Källström hittade Zlatan med en frispark och nicken förvaltade Erkan Zengin briljant; tog emot bollen med bröstet och vräkte in 1-1 med ett tungt volleyskott.

Jublet speglade verkligen att Zengin äntligen fått en möjlighet i en riktig landskamp och greppat tillfället på bästa sätt. Kramen han gav Zlatan vittnade om att lagkaptenen gått hem hos honom. Faktum är att Zengin kunde gett Sverige ledningen efter att ha brutit in framför mål och skickat en missil i ribban.

Därefter tog hemmalaget över. Långa stunder var det spel mot ett mål och utan Sven Dufva 1 (Andreas Granqvist) och Sven Dufva 2 (Andreas Isaksson) så hade det rasslat i det svenska målet.  Inte nog med att Dufvorna räddade, även Alaba o Co slarvade under den första halvleken.

Dessutom kunde Sverige ha mist lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic efter en armbåge på David Alaba men tjeckiske domaren Pavel Královec gjorde nog rätt som inte gav rött kort. Det var upprört bland de österrikiska spelarna och medierna efteråt men så farligt var det inte.

Sverige körde med något som liknade mer 4-1-4-1 men trots det fick de österrikiska spelarna härja rätt fritt i ytan mellan mittfält och försvar i första halvlek och det var fler än Isaksson och Granqvist som var irriterade och frustrerade när det uppstod frilägen och chanser.

Emellanåt var det rörigt och som österrikisk förbundskapten hade jag varit vansinnig över för dåligt utnyttjande av chanser. Uppbackade av en ljudlig och röd-vit publik som piskats i gång av en tung ljudanläggning och utdelade flaggor så är det ingen tvekan om att Österrike i sina bästa stunder gör skäl för liknelsen med Tyskland.

Det är kvickt, rappt, påhittigt och offensivt men man saknar en riktig spets som ser till att utnyttja möjligheterna som man tar fram i våg efter våg. Tappade räkningen på hörnor, men det blev tydligen bara 10-1 till Österrike och 11-5 i avslut och hemmalaget mattades med tiden när man inte fick hål på Isaksson.

För det är klart att Sverige i perioder uppträdde rutinerat och såg till att sänka tempot och hålla i bollen. Vilket gjorde att hemmalaget kom av sig efter några frenetiska perioder i både den första och den andra halvleken då man surrade kring det svenska straffområdet och hade läge på läge.

Erik Hamrén däremot kan vara nöjd med att satsningen på Zengin gav ett mål och att det nya systemet må ha hackat men det slutade med att uppdraget i Wien blev slutfört och en poäng på bortaplan är precis den start man behövde. Förbundskaptenen får äntligen lite lugn och något att bygga på.

Ryssland och Liechtenstein väntar härnäst på Friends Arena och det är givet att landslaget och förbundskaptenen får en skjuts av att ta poäng borta mot en av rivalerna. Även om ryssarna inledde med en kross så är en hemmamatch mot Capellos landslag något för Sverige att se fram emot.

Då håller det inte att landslaget spelar defensivt utan måste visa större kreativitet, för på hemmaplan måste det bli segrar. Samtidigt är det en skjuts att man ligger lika med Österrike och att Hamrén kan sänka guarden en aning och jobba med tillförsikt inför oktober månad.

Publicerad 2014-09-09 kl 00:38