Svensk knall efter drama - Toivonen hjälte med sekunder kvar

Sverige (herr)

SOLNA. Drömmen om en direktplats till VM lever för Sverige.
En tavla från Hugo Lloris i 93:e minuten gav svensk seger hemma mot Frankrike.
- Jag ser att det är öppet så jag tänker varför inte? säger Toivonen till Kanal 5.

Det var Frankrike som inledde matchen bäst och tog kommandot direkt. Bortalaget skapade dock inga superheta lägen under inledningen av matchen. Men i den 17:e minuten kunde det ha slutat illa för Sverige när mittbacken Victor Nilsson Lindelöf slog en pass rakt i gapet på Frankrikes anfall när de blågula skulle gå till attack, vilket gav fransmännen ett ypperligt läge. Men Sverige lyckades repa sig och stoppa de blåvitas framfart.

Janne Anderssons mannar försvarade sig väl i första halvleken och det var sällan Frankrike tilläts komma in i straffområdet, men i den 35:e minuten lyckades gästerna skapa en hundraprocentig målchans. Frankrike kom runt på vänsterkanten och ett inlägg senare fick Arsenal-anfallaren Olivier Giroud ett nickläge bara någon meter ifrån mål, men avslutet gick en bit utanför och Giroud skallade sedan ihop med svenske mittbacken Andreas Granqvist, som enligt domare Martin Atkinson touchade bollen sist och därför fick Frankrike hörna.

Just den hörnan skulle leda fram till Frankrikes 1-0-mål. Granqvist och Giroud släpptes in på plan först efter att hörnan slagits och svensken tog sig sedan snabbt in i straffområdet medan Giroud dröjde kvar ute på kanten, varpå han blev helt ensam när bollen landade hos honom. Efter en mottagning knorrade han Roberto Carlos-aktigt in en halvvolley i bortre hörnet, helt otagbart för Sveriges keeper Robin Olsen.

En tung smäll för Sverige, som dock kvitterade kort därefter. Emil Forsberg hittade ut med bollen på vänsterkanten till Ludwig Augustinsson, vars efterföljande inlägg gick över Paul Pogba och Marcus Berg i mitten av straffområdet. Då dök Jimmy Durmaz upp i utkanten av straffområdet och sköt in 1-1 i bortre hörnet på första touchen, i den 43:e minuten.

I paus stod det 1-1 och den andra halvleken rivstartade med flera farligheter för Frankrike. Bland annat hade Antoine Griezmann en nick från nära håll som Robin Olsen räddade och Paul Pogba sköt ett långskott tätt utanför den bortre stolpen. Men därefter tog Sverige över spelmässigt och skapade en del heta lägen.

Först dundrade centrale mittfältaren Jakob Johansson på från långt håll med ett skott som gick bara några decimeter utanför den bortre stolpen och i den 66:e minuten tvingades Hugo Lloris tippa en frispark från Emil Forsberg till hörna, med viss möda.

Den andra delen av den andra halvleken blev ganska händelsefattig och Sverige höll ställningarna bra mot fransmännen, som försökte trycka in 2-1 genom att byta in Monacos succéanfallare Kylian Mbappé med en kvart kvar att spela.

Men det blev Sverige som till slut fick sista ordet. Inhopparen Sebastian Larsson stressade Frankrikes målvakt Hugo Lloris ute på ena kanten i den 93:e minuten och det fick Tottenham-keepern att slå bollen rakt i gapet på Ola Toivonen, som från halva plan kunde dundra in 2-1 till Sverige i öppet mål.

- Han (Sebastian Larsson) stressar målvakten. Sedan får han en halvdan träff. Jag ser att det är öppet så jag tänker varför inte, säger Toivonen efter matchen till Kanal 5.

- Fantastisk match av hela laget. Eloge till publiken sista när vi hade det jobbigt. Med deras stöd fick vi mer energi, säger Ola Toivonen till Kanal 5.

Matchen slutade 2-1 och i och med de tre poängen leder Sverige gruppen på målskillnad, med fyra omgångar kvar att spela.

Sverige har, precis som Frankrike, 13 poäng och det blir alltså en kamp in i det sista om direktplatsen till VM. Trean Holland slog Luxemburg under fredagen och har gått upp på tio poäng. Bulgarien föll borta mot Vitryssland med 2-1 och har därför fyra poäng upp till Sverige.

Härnäst väntar träningslandskamp mot Norge på tisdag för Sverige. Nästa VM-kvalmatch spelas den 31 augusti, borta mot Bulgarien.

Sveriges lag: Robin Olsen - Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson - Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Jakob Johansson, Emil Forsberg - Ola Toivonen, Marcus Berg

Frankrikes lag: Hugo Lloris - Djibril Sidibe, Laurent Koscielny, Raphael Varane, Benjamin Mendy - Blaise Matuidi, Paul Pogba - Moussa Sissoko, Antoine Griezmann, Dimitri Payet - Olivier Giroud

I klippet ser ni de två första målen från matchen.

Ola Toivonen gästar den här veckan podcasten Lundh, lyssna på avsnittet via någon av länkarna nedan.