TV: Ny svensk VM-kvalseger - Toivonen bakom 3-0 mot Bulgarien

Sverige (herr)

Sju poäng på tre VM-kvalomgångar.
Det har Janne Anderssons Sverige efter måndagens 3-0-seger över Bulgarien.
- Vi gör 60 väldigt bra minuter, där vi gör tre mål, säger Ola Toivonen efter matchen.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson har fått en bra start på nya jobbet. Under måndagen spelades den tredje VM-kvalmatchen för hösten och den slutade i en 3-0-seger (se målen i spelaren ovan). Bulgarien besegrades hemma på Friends Arena, inför 21 777 åskådare, och nu står Sverige på sju poäng i kvalet.

Andersson valde att satsa på Toulouse-anfallaren Ola Toivonen från start istället för John Guidetti som senast mot Luxemburg, och det blev ett lyckat drag. Toivonen visade sig pigg direkt och var nära att nicka in 1-0 redan i den sjunde minuten, efter inlägg från Marcus Berg, men Bulgariens målvakt sträckte ut och räddade.

I den 39:e minuten spräckte dock Toivonen nollan. Efter inspel från Emil Forsberg klackade Marcus Berg vidare bollen i straffområdet och från nära håll kunde Toivonen skjuta in 1-0 i nättaket. Fyra minuter senare var Bulgarien dock nära att kvittera. Efter mindre lyckat försvarsspel från Sverige sida kom Bulgarien i ett två mot ett-friläge, där Ivelin Popov serverades i sidled men sköt utanför efter att Robin Olsen kommit ut och stört avslutet.

Istället för 1-1 gjorde Sverige 2-0 innan pausvilan. Högerbacken Emil Krafth, som gjorde sin första tävlingslandskamp någonsin (Mikael Lustig fick stå över på grund av knäbesvär, väggspelade med Jimmy Durmaz och spelade sedan snett inåt bakåt i straffområdet där Oscar Hiljemark dök upp och placerade in 2-0 i det bortre hörnet.

I den 58:e minuten stängde också Sverige matchen helt. Efter en hörna nickade Ola Toivonen ner bollen till mittbacken Victor Nilsson Lindelöf, som tryckte in 3-0 i bortre hörnet från nära håll. Det var Nilsson Lindelöfs första mål i A-landslagströjan.

Sverige skapade därefter flera farliga lägen, men något 4-0-mål blev det aldrig. Blågult vann med 3-0 och delar nu ledningen i kvalgruppen tillsammans med Frankrike, som under måndagen besegrade Holland med 1-0 på bortaplan.

- Vi gör 60 väldigt bra minuter, där vi gör tre mål. Sedan går vi ner i tempo och kontrollerar matchen lite mer, säger Ola Toivonen efter matchen.

Se alla Sveriges mål i spelaren ovan.

Sveriges startelva: Robin Olsen - Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson - Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Emil Forsberg - Marcus Berg, Ola Toivonen.

Bulgariens startelva: Vladislav Stoyanov - Strahil Popov, Aleksandar Aleksandrov, Vasil Bozhikov, Anton Nedyalkov - Georgi Kostadinov, Simeon Slavchev, Svetoslav Dyakov, Ivaylo Chochev, Georgi Milanov - Ivelin Popov.