TV: Svagt försvar fällde Sverige mot Elfenbenskusten

Sverige (herr)

Sverige tog visserligen ledningen – men försvaret räckte inte till. Elfenbenskusten vände till slut och vann med 2-1 i vinterturnéns första landskamp.
- Jag tycker att vi gör det vi ska göra, säger backen Linus Wahlqvist.

Janne Andersson hade släppt startelvan som skulle ta sig an Elfenbenskusten tidigare i veckan. Det som kanske stack ut mest var att Elfsborgs Per Frick fick chansen från start i anfallet.

Elfenbenskusten å sin sida är på plats i Abu Dhabi för att ladda upp inför afrikanska mästerskapet. I startelvan mot Sverige fanns bland andra PSG:s Serge Aurier och Wilfried Bony.

Den första kvarten av matchen var något trevande från båda sidor. Sebastian Andersson var nära att bryta igenom men Elfenbenskusten fick den hetaste chansen på en frispark strax utanför straffområdet. Kristoffer Olsson försökte sig på en soloräd men gjordes bryskt ned av en ivoriansk spelare vilket resulterade i en varning.

Därefter följde en period av tryck från Elfenbenskusten. Wilfried Bony var en av spelarna som fick chansen att sätta ett ledningsmål efter att ivorianerna återigen tilldelats en frispark i bra läge.

Det var kanske inte helt rättvist att det blev Sverige som spräckte nollan - men det var ett riktigt snyggt anfall. Viktor Claesson körde en överstegsfint och spelade fram bollen till Nicklas Bärkroth som i sin tur spelade in den framför mål. Wilfried Kanon blev otursfågeln som råkade rulla in bollen i eget mål.

Först verkade det som att Sverige skulle få behålla den ledningen i paus - men Elfenbenskusten ville annorlunda. Efter en omställning, där Bärkroth tappat bollen, försökte Emil Wahlqvist rensa i svenskt straffområde men träffade oturligt nog Serge N'Guessan.

- Bolltapp straffar sig, sa TV4- och C More-experten Anders Andersson.

Janne Andersson gjorde en ändring i paus, Pa Konate gick ut till förmån för Joakim Nilsson. Det dröjde inte många minuter in i den andra halvleken innan Elfenbenskusten slog till igen. Giovanni Sio fick på en stenhård nick som seglade in bakom Peter Abrahamsson till 2-1. Återigen blev svenskarna bolltittare.

I den 62:e minuten gjorde Janne Andersson fler ändringar. Alexander Isak kom in för Per Frick och blev därmed den yngste spelaren i A-landslaget på 97 år. Även David Moberg Karlsson, Joel Allansson och Saman Ghoddos fick komma in på planen.

- Tycker killarna gör det jättebra med ingångsvärdena vi har. En första halvlek där vi ligger bra, även om vi tappade bollen några gånger. Bland annat när de gjorde målet, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Resterande tid av matchen var chansfattig. Den hetaste svenska chansen kom i slutminuten efter en hörna. Elfenbenskusten kunde dock ta en bekväm seger och Janne Andersson har onekligen lite att jobba på, inte minst i defensiven.

- Jag tycker att vi gör det vi ska göra. Vi pratar mycket om att ligga lite lägre och kompaktare, säger backen Linus Wahlqvist.

Sverige: Abrahamsson - Salomonsson, Brorsson, Wahlqvist, Konate - Bärkroth, Olsson, Lewicki, Claesson - Andersson, Frick.

Elfenbenskusten: 16 Gbohouo, 2 Pepe, 3 Nguessan, 5 Kanon, 7 Angban, 8 Kalou, 11, Kessie, 12 Bony, 17 Aurier, 18 Traoré, 20 Serej.