TV: Sverige klart för U21-EM - vände underläge mot Kroatien

U21-EM

Tre mål på tio minuter bäddade för svensk seger mot Kroatien.
4-2-vinsten innebär att Sverige är klart för U21-EM i Polen nästa sommar.

Cirka 2 784 åskådare - vilket innebar fullsatt - hade tagit sig till Vångavallen denna regniga måndagkväll. Förutsättningarna var glasklara; vid vinst var Sverige vidare till EM, oavgjort och det skulle bli playoff (förutsatt att Spanien vann mot Estland). Förlust och det hade inte spelat någon roll att svenskarna gått obesegrat genom resten av kvalet.

Första halvlek blev en underhållande sådan. Muamer Tankovic fick matchens första riktigt heta läge när hans nick så när gick förbi Dominik Livakovic i Kroatien-målet. På den efterföljande hörnan var Pawel Cibicki även han nära att ge Sverige ledningen.

Kroaterna var vassa framåt, bland annat på grund av förstärkningen Alen Halilovic, och det märktes tidigt att eventuella misstag i det svenska försvaret skulle straffa sig.

I den tolfte matchminuten tilldelades bortalaget en frispark på offensiv planhalva efter att Pa Konate kommit sent in i en duell. Frisparken letade sig fram till Filip Benkovic vars nick tog i stolpen.

Kroatien tryckte på och till slut kom också målet. Linus Wahlqvist passning - som var något lös - plockades upp av Stipe Perica som sköt in ledningsmålet.

Wahlqvist skulle dock få revansch bara två minuter senare när Strandberg drogs ned i straffområdet. Domaren pekade på straffpunkten och försvararen slog säkert in 1-1.

Svenskarna fortsatte att skapa framåt resterande minuter i den första halvleken. Carlos Strandberg och Simon Tibbling visade vid flera tillfällen prov på bra samarbeten och Pawel Cibicki fick ett gyllene läge i straffområdet.

Det var ett energifyllt svenskt lag som klev ut på planen i den andra halvleken. Efter bara några minuter kom Cibicki fri med målvakten men hans skott tog i stolpen.

Svenskarna fortsatte pressa vilket till slut gav resultat. Först sköt lagkaptenen Kristoffer Olsson in 2-1 i den 53:e minuten och bara en liten stund senare utökade Melker Hallberg till 3-1. Glädjen visste inga gränser hos den senare målskytten som i full fart rusade över halva planen innan han omfamnades av sina lagkamrater. Någon trötthet syntes inte till bland spelarna med andra ord.

Luften hade gått ur kroaterna som nu behövde göra tre mål. Men om man i det läget trodde att Sverige skulle backa hem och känna sig nöjda så trodde man helt fel.

Efter ett fullständigt briljant anfall och fint kortpassningsspel kunde Carlos Strandberg skjuta in även 4-1. I det läget dominerade svenskarna matchen totalt och därför kändes det nog extra snöpligt när Kroatien strax därefter reducerade till 2-4 på en hörna genom Filip Benkovic.

Dessförinnan hade Cibicki, som landade på två assist den här kvällen, tvingats utgå på grund av skada och ersattes av 17-årige Joel Asoro.

Den sista kvarten av ordinarie tid blev, trots ledningen, riktigt nervig. Sverige skapade inte längre lika mycket och Kroatien hade inte gett upp och hade det mesta av trycket. Strandberg kunde dock punkterat matchen i den 82:e minuten när han löpte ifrån det kroatiska försvaret och lurade bort Livakovic. Men något mål blev det inte den gången.

Med två minuter kvar av ordinarie tid visades Asoro ut efter att ha tilldelats sitt andra gula kort på tio minuter. Sverige fick spela med tio man på planen resterande minuter men kunde hålla undan till seger.

4-2 innebär att Sverige är klart för U21-EM i Polen nästa sommar. Dessutom går man in som regerande mästare.

Se höjdpunkter från matchen i spelaren ovan.

Sveriges startelva: Erlandsson - Wahlqvist, Une Larsson, Dagerstål, Konate - Tibbling, Olsson, Hallberg, Tankovic - Cibicki, Strandberg.

Kroatiens startelva: Livakovic - Mikanovic, Benkovic, Milic, Elez - Radosevic, Vlasic, Pasalic, Halilovic - Misic, Perica.

Publicerad 2016-10-10 kl 20:34