TV: Sverige räddades av dråpligt självmål - ett steg närmare EM

U21-EM

En annars händelsefattig match fick ett starkt och viktigt svensk slut. Trots missad straff kunde Sverige kvittera sent mot Spanien, och har därför klart bättre utgångsläge att nå nästa års U21-EM.

Förbundskapten Håkan Ericson hade återigen valt en offensiv startelva för Sverige U21, den här gången i Malmö mot Spanien. Ett mittfält med Muamer Tankovic, Melker Hallberg, Kristoffer Olsson, och Joel Asoro stängde igen Spanien bra i första halvlek.

Sverige hade några nästan-lägen vid fasta situationer och Spanien några nästan-lägen som Sveriges målvakt Tim Erlandsson plockade upp. Annars var det en lugn halvlek.

Däremot hade det bara gått några få minuter i andra halvlek innan Spaniens högerback Héctor Bellerín avancerade framåt och slog en perfekt djupledspass till lagkaptenen Gerard Deulofeu. Deulofeu kom fri med Erlandsson och gjorde 1-0, hans totalt 15:e mål för Spanien U21.

Sverige hoppades få nytta av Carlos Strandbergs storlek och tyngd på topp, men skapade aldrig målchanser förrän de sista minuterna. Då var det 17-åringen Asoro, fem år yngre än några andra på planen, som ryckte sig fri och blev fälld. Olsson slog dock straffen i ribban, men revanscherade sig bara en halv minut senare.

Olsson slog en hörna som en spansk spelare stötte i eget mål, vilket gav 1-1 och därmed en mycket bättre möjlighet att nå U21-EM.

- Det är ett bra resultat på hemmaplan mot Spanien. Som målen trillar är det givetvis skönt att vi får göra det, speciellt efter att vi missat straff, säger Sveriges förbundskapten Håkan Ericson i TV12 efter matchen.

Sverige har nu en poäng färre än Kroatien och en poäng mer än Spanien med två omgångar kvar för lagen. Ettan går till U21-EM, och tvåan kan hamna i play off. Sveriges återstående matcher är mot Estland och Kroatien i oktober.

Startelvorna:

Sverige: Tim Erlandsson - Linus Wahlqvist, Jacob Une Larsson, Filip Dagerstål, Pa Konate - Joel Asoro, Melker Hallberg, Kristoffer Olsson, Muamer Tanković, - Carlos Strandberg, Pawel Cibicki

Spanien: Pau - Bellerín, Jonny, Meré, Gayà - Saúl Níguez, Merino, Oliver Torres - Deulofeu, El Haddadi, Suárez

Publicerad 2016-09-05 kl 20:39