TV: Här går Tyskland till semifinal - se Hummels nickmål

VM 2014

Tyskland slog ut Frankrike och gick till semifinal. Redan tolv minuter in i matchen satte Mats Hummels 1-0 på nick.

En feberfri Mats Hummels firade sin återkomst i det tyska laget med att sänka Frankrike i Rio de Janeiro.

Mittbacken nickade in kvartsfinalens enda mål och såg till att Tyskland möter Brasilien eller Colombia i semifinal.

Drabbningen på Maracanã lär inte ha läkt eventuella franska sår från traumat i Sevilla 1982, då målvakten Toni Schumacher däckade fransmannen Patrick Battiston och sedan hjälpte sitt Tyskland att slå ut Frankrike på straffar. Men några nya sår lär den rätt händelsefattiga kvartsfinalen i Rio inte heller ha orsakat.

Andra halvlek blev en ren transportsträcka i en snäll match som avgjordes redan i inledningen.

Fransmän och tyskar var ju överens på förhand: Det lag som fick grepp om mittfältet skulle vinna.

Tysklands tränare Joachim Löw flyttade ner Philipp Lahm från mittmitten, tillbaka till högerbacken, och slängde in Sami Khedira från start i en extremt tydlig 4—2—3—1-uppställning med Miroslav Klose på topp. Från start för första gången i årets VM.

Löws franske kollega Didier Deschamps lämnade formsvage Olivier Giroud på bänken, gav Antoine Griezmann förnyat förtroende till vänster och satsade på Karim Benzema som central anfallare.

Det blev tyskarna som gick segrande ur det taktiska spelet. Real Madrid-anfallaren Benzema hade visserligen matchens första chans i den 7:e minuten, men Tyskland tog ledningen med 1—0 fem minuter senare. Toni Kroos slog en frispark, Mats Hummels — som låg utslagen med halsont och feber när Tyskland kämpade mot Algeriet i åttondelen — nådde högre än Raphaël Varane i det franska straffområdet och nickade bollen förbi målvakten Hugo Lloris.

Frankrike svarade med att skruva upp tempot ett snäpp, med ett rakare spel än tyskarnas bollrullande, men lagen återgick snart till sin ursprungliga gåfotboll med plötsliga blixtattacker i den fuktiga värmen på Maracanã.

Ett lugnt och koncentrerat Tyskland sattes aldrig på riktigt svåra prov av sin motståndare. Undantaget kom i den 34:e minuten, när Mathieu Valbuena sköt och Benzema missade att sätta returen på Manuel Neuers räddning.

Inhopparen André Schürrle hade chansen att definitivt sänka Frankrike vid en tysk kontring i den 82:a minuten, men brände friläget med Hugo Lloris.

Det kvittade. Utöver en sista minuten-chans från Benzema lyckades Frankrike knappt skapa någonting — och lämnar VM.

Publicerad 2014-07-04 kl 19:58