TV: USA världsmästare efter rivstarten - krossade Japan

VM 2023 (dam)

En häpnadsväckande start. En storslagen matchhjälte. En historisk tredje titel.
Carli Lloyd gav aldrig Japan en ärlig chans när hon sköt VM-guldet i fotboll till USA.

Japan hade vunnit alla sina matcher i årets världsmästerskap. Men inte ställts mot Carli Lloyd. VM-finalen på BC Place Stadium i Vancouver hade inte ens pågått i tre minuter när hon stormade fram på en lågt slagen amerikansk hörna och stötte in 1-0 bakom Japans målvakt Ayumi Kaihori.

Det finns chockstarter - och så finns det chockstarter. USA bjöd Japan på en av de senare i natt. Minst sagt.

För två minuter efter Carli Lloyds första mål var hon framme igen vid en snarlik situation. Inte ens fem minuter in i VM-finalen ledde USA med 2-0.

Japan chanslöst
En drömstart, en mardrömsstart, som inte var över. Innan kvarten var spelad stod det 3-0 sedan Lauren Holiday påpassligt hållit sig framme efter en misslyckad japansk rensning. Och precis när matchuret tickat förbi 15 minuter var det dags för Carli Lloyd igen:

Den amerikanska lagkaptenen fick bollen på egen planhalva, vände upp, tog sig förbi en motståndare, såg att Kaihori stod långt ute - och sköt. Från halva plan. Kaihori snubblade och USA ledde med 4-0. Efter en kvart.

Det regerande världsmästarlaget var utspelat, chanslöst. Först i den 27:e minuten fick Japan sin första riktiga chans - men då blev det mål. Yuki Ogimi skruvade skickligt bollen runt Hope Solo till halvtidsresultatet 4-1.

Det borde inte gå att få nerv i en sådan match. Men japanskorna lyckades, med lite amerikansk hjälp. I den 52:a minuten nickade Julie Johnston bollen i eget mål och plötsligt hade omöjliga 4-0 blivit 4-2.

USA skrev historia
Men knappt hann någon skymta det japanska hoppets gnista tändas innan Tobin Heath släckte det med sitt 5-2-mål i den 54:e minuten. Återigen hade Japan släppt in ett mål efter en fast situation.

Tiden som återstod blev en ren och njutbar utförsåkning för USA, en omöjligt brant uppförsbacke för Japan.

Med elva minuter kvar byttes Carli Lloyd ut mot Abby Wambach, som i sin sista landskamp fick vara med och skriva fotbollshistoria. USA, världsmästare 1991 och 1999, är det första damlandslaget någonsin att vinna tre VM-guld i fotboll.

Fakta: Världsmästare genom historien