Klart: Costa Rica kniper den sista VM-biljetten - tidigare Arsenal-forward hjälte

VM-Kval Playoff

Costa Rica knep den sista VM-biljetten till Qatar i höst.
Det står klart efter att man besegrat Nya Zeeland med 1-0 i playoff-final.

Efter att Australien under måndagen besegrat Peru på straffar, och knipit den näst sista biljetten till VM i Qatar i höst, var det under tisdagskvällen dags att dela ut den sista VM-biljetten när Costa Rica och Nya Zeeland gjorde upp i Al-Rayyan.

Men till skillnad från matchen mellan Australien och Peru, där det blev mållöst i 120 minuter innan det avgjordes på straffar, blev det mål direkt mellan Costa Rica och Nya Zeeland. Redan i den tredje minuten höll sig den tidigare Arsenal-forwarden Joel Campbell framme och gav Costa Rica ledningen, på passning från Jewison Bennette.

Drygt tio minuter senare fick Nya Zeeland en gyllene chans att kvittera. Forwarden Alex Greive mötte upp ett inlägg i straffområdet och tog sig till skottläge, men skottet smet precis utanför den vänstra stolpen.

I slutet av den första halvleken hade Nya Zeeland en boll i nät. Newcastle-forwarden Chris Wood mötte upp ett inlägg och fick in bollen i mål bakom Keylor Navas - men glädjescenerna blev kortvariga. För efter en VAR-granskning dömde domare Mohammed Abdulla Hassan Mohammed bort målet på grund av ett regelbrott i uppbyggnadsfasen till målet. 1-0 stod sig därmed in i halvtid.

I inledningen av den andra halvleken var sedan Costa Rica nära på att utöka sin ledning. Mittbacken Oscar Duarte sköt från straffområdeskanten och placerade sitt skott väl, men i sista stund blockerade en försvarare avslutet.

När Nya Zeeland jagade en kvittering med 20 minuter kvar att spela fick man ett rejält bakslag. Inhopparen Kosta Barbarouses fick syna det röda kortet efter att han kommit in för bryskt i en närkamp med Fransisco Calvio. Därmed var de reducerat till tio man.

Och med tio man klarade inte Nya Zeeland av att få in någon kvittering, utan Costa Rica gick segrande ur matchen med 1-0. Det innebär att Costa Rica kniper den sista VM-biljetten till Qatar, där man gör Spanien, Tyskland och Japan sällskap i grupp E.

Costa Rica: Navas - Fuller, Duarte, Calvo, Oviedo - Tejeda, Borges - Campbell, Bennette, Torres - Enriquez.

Nya Zeeland: Sail - Tuiloma, Reid, Pinjaker - Kirwan, Lewis, Bell, Garbett, Cacace - Greive, Wood.