Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Jurist sågar förbundets utredning: Katastrof för trovärdigheten

Allsvenskan

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem har granskat Svenska fotbollsförbundet utredning av agenthärvan från i våras.
Han är inte imponerad.
- En katastrof, säger Alhem om trovärdigheten.

I april i våras avslöjade TV4 Sport och Fotbollskanalen.se en rad märkliga turer kring agenten Oliver Cabrera. Förbundet inledde direkt en utredning tog sju månader på sig att utreda en av de största härvorna rörande en agent och flera klubbar – och i slutändan straffades bara en av de inblandade: Oliver Cabrera. Agenten miste sin licens med omedelbar verkan och på obestämd tid och har om hans överklagan inte godkänns jobbat färdigt som agent.

I utredningen frias alla inblandade klubbar helt – trots att TV4 och fotbollskanalen.se i granskningen från i våras med dokument och vittnesmål kunde peka på att Gais och Örebro känt till regelvidriga arrangemang kring övergångsaffärer där Cabrera varit inblandad. Dessutom petade förbundet sin egen chefsjurist Krister Malmsten när det visade sig att han vetat om att Cabrera satt på dubbla stolar och inte gjorde något.

Annons

Men utredningen som alltså resulterat i ett hårt straff för agenten Oliver Cabrera förbiser på flera ställen helt klubbarnas roll i härvan.
- Man kan konstatera när man läser den att man verkar vara väldigt inriktad på att nå ett slutresultat som blir så lite ingripande som möjligt för de klubbar som är berörda. Och man hittar en syndabock, säger Sven-Erik Alhem.

Det faktum att man nöjt sig med vad Gais har att komma med i frågan om deras inblandning i turerna kring slavkontraktet som Wanderson skulle skriva på, och det utan att höra Wanderson själv – och att man dessutom i utredningen skriver att Wanderson inte vill medverka trots att man inte ens pratat med honom är enligt Alhem graverande för förbundet.
- Det är helt enkelt a och o för utredningens trovärdighet. Skulle det visa sig att man inte på ett seriöst sätt gett honom möjlighet att medverka, hans uppgifter är ju suveränt betydelsefulla för den här utredningen, och skrivit in ett faktum som sedan inte visar sig vara hållbart, då är det en katastrof för trovärdigheten, säger han.

Annons
Publicerad 2010-12-05 kl 20:47

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto