TV: Algeriet mästare i Afrikanska mästerskapen efter drömstart

Afrikanska mästerskapen

Manchester City-stjärnan Riyad Mahrez och hans Algeriet vann Afrikanska mästerskapen
Drömstarten efter 80 sekunder blev avgörande när man vann med uddamålet mot Senegal.
- Det är historia! säger förbundskapten Djamel Belmadi till beIN Sports, enligt France Football.

Se höjdpunkterna från finalen i spelaren.

Efter 29 år av medaljtorka i Afrikanska mästerskapen är väntan, i och med kvällens finalvinst, över för algerierna. Inför Afcon var senaste gången man vann en medalj 1990. Efter en uddamålsvinst i finalen mot Nigeria stod man som segrare inför 105 302 besökare i Alger.

Algerier fick en drömstart. 80 sekunder in i matchen chockstartade man nämligen matchen med att göra 0-1. Efter att anfallaren Baghdad Bounedjah avlossat ett skott täckte Senegals Salif Sané avslutet, som sedan tog en båge över målvakten Amigo Gomis och gick in i mål.

Efter mardrömsstarten tog senegaleserna tag i taktpinnen, men man hade svårt att komma till några farliga chanser. I slutskedet av den första halvleken tryckte däremot "Terangas Lejon" på ordentligt för få till ett kvitteringsmål men de många fasta situationer som gavs resulterade inte i närheten av något nätrassel. Därav slutade den första halvleken med en algerisk ledning, 0-1

Inledningen av den andra halvleken var betydligt öppnare än den första. Till en början var det inget av lagen som tog något tydligt kommando i matchen men Senegal tryckte på allt mer och fortsatte på den fina avslutningen som man hade i den första. I den 61:a minuten skulle också senegaleserna få chansen från straffpunkten efter hands på en algerisk försvarsspelare. Men efter en kortare VAR-granskning ändrade domaren sitt beslut och straffsparken uteblev.

Därefter fortsatte Senegal att trycka på mot det algeriska målet men man hade fortsatt bekymmer att få till något riktigt farligt av sitt övertag. I kombination med att frustrationen hos senegaleserna växte och dålig precision i avsluten lyckades inte de grönklädda få hål på algerierna. Algeriet kunde därav vinna med uddamålet och är således slutliga segrare av Afrikanska mästerskapen.

- Det är extraordinärt. Det är historia! Det är här det första Afrikanska Mästerskapen vi vinner utanför våra gränser. Sedan 1990 har det varit ett långt tomrum. Vi är ett fotbollsland. Vi förtjänade det, tycker jag, säger Algeriets förbundskapten Djamel Belmadi till beIN SportS, enligt France Football.

Liksom för resterande nationer i (bland annat) Afrikanska mästerskapen väntar nu kval till African Nations Championship 2020, en turnering som endast är för i spelare i den inhemska ligan.

Senegal: Gomis - Gassama, Sabaly, Salif Sané, Kouyate - Gueye, Ndiaye - Saivet, Sarr, Sadio Mané - Niang.

Algeriet: M’Bolhi - Zeffane, Bensebaini, Benlamri, Mandi - Mahrez, Feghouli, Bennacer, Guedioura - Belaili, Bounedjah