TV: Efter drömstarten – Nigeria vann bronsmatchen i Afrikanska mästerskapen

Afrikanska mästerskapen

Nigeria är bronsmedaljörer i Afrikanska mästerskapen. Det efter att Aston Villa-anfallaren Odion Ighalo gjort matchens enda mål redan i den tredje minuten mot Tunisien.

Se Ighalos ledningsmål i spelaren ovan.

På Al-Salam Stadion i Kairo fick Nigeria upprättelse, efter att ha snubblat på mållinjen i semifinalen mot Algeriet, i och med kvällens vinst i bronsmatchen mot Tunisien. Bronset är imponerande nog deras 14:e medalj i Afcon-sammanhang och den första sedan man vann turneringen 2013.

Nigerianerna, som gjorde två förändringar i startelvan, hade under inledningen av matchen mestadels av bollinnehavet och chockade även tunisierna med ett tidigt ledningsmål redan i den tredje minuten. Efter ett inspel av speedkulan Ahmed Musa stötte den nyinsatte målvakten Moez Ben Cherifia ut bollen på egen försvarsspelare och därefter höll sig nigerianen Odion Ighalo framme och tryckte in 0-1.

Som en naturlig följd av baklängesmålet började “Karthagos örnar” att ta över matchbilden men skapade inte särskilt många hundraprocentiga målchanser. Att Ferjan Sassis, relativt ofarliga, skott utanför straffområdet var tunisiernas farligaste chans i den första halvleken säger en hel del om hur lite man skapade i anfallsväg. Den första halvleken slutade således med nigeriansk uddamålsledning.

Inledningen av den andra halvleken var avvaktande när inget av lagen tog något tydligt kommando i matchen, trots att tunisierna behövde ett kvitteringsmål. De rödklädda hade visserligen en hel del boll, när matchbilden i den andra halvleken började utkristallisera sig, men man hade fortsatt svårt att komma till några farliga lägen.

Istället var det Nigeria som stack upp med jämna mellanrum och var närmast ett mål genom exempelvis Samuel Chukwuezes skott utanför straffområdet, som tvingade målmannen Ben Cherifia till en räddning. Ett av relativt få utropstecken i det tunisiska laget var anfallaren Wahbi Khazri, som däremot inte kunde få någon slutprodukt i sina ofta fina dribblingar. Den andra halvleken förblev således mållös när Nigeria vann bronsmatchen med uddamålet.

Efter deltagandet i Afrikanska mästerskapen väntar nu kval till African Nations Championship, en turnering som endast är för i spelare i den inhemska liga, för bägge nationerna.

Nigeria: Uzoho - Aina, Troost-Ekong, Omeruo, Collins - Ndidi, Iwobi, Etebo - Chukwueze, Ighalo, Musa

Tunisien: Ben Cherifia - Dräger, Hnid, Meriah, Haddadi - Chalali, Skhiri, Sassi - Badri, Khazri, Khenissi

Publicerad 2019-07-17 kl 22:50