TV: Sagan fortsätter – Madagaskar klara för kvartsfinal efter straffdrama mot Kongo

Afrikanska mästerskapen

Trots ett sent baklängesmål i den 90:e minuten kunde Madagaskar, efter straffläggning, vinna mot DR Kongo.
Framgångssagan för Madagaskar, den fortsätter efter att kongoleserna Marcel Tisserand och Yannick Bolasie missat båda sina straffar.

Efter en mycket imponerande gruppseger, före bland annat Nigeria, avancerade Madagaskar, i sitt första Afrikanska mästerskap någonsin, till kvartsfinal. Det efter en först dramatisk förlängning och sedan en rafflande straffläggning.

Den stora överraskningen detta Afrikanska mästerskap, Madagaskar, började matchen på ett förtroendeingivande sätt och gjorde även 1-0 i den nionde minuten. Efter att han med det krångliga namnet Lalaina Nomenjanahary lämnat över bollen kunde Ibrahim Amada avlossa en projektil som gick via stolpen och in i mål.

Trots att madagaskerna fortsatte att imponera var det DR Kongo, även kallat Kongo-Kinshasa, som kvitterade. Lite mer än tio minuter efter öppningsmålet nickade anfallsstjärnan Cédric Bakambu in utökningen. Efter kvitteringsmålet växte kongoleserna alltmer in i matchen när de första 45 slutade med likaläge, 1-1.

Liksom under den senare delen av den första halvleken inledde DR Kongo resterande 45 med ett tydligt spelövertag och skapade flera målchanser framåt. I den 55:e minuten fick däremot Madagaskar en utmärkt chans att ta ledningen i matchen. Efter att försvararen Jerome Mombris framgångsfullt drivit mot offensivt straffområde och avlossat ett skott fick Carolus Andrea chansen på retur från den kongolesiska målvakten, men anfallaren lyckades inte träffa mål.

Allteftersom avstannade trycket från Kongo och spelet böljade istället fram och tillbaka. Något som gynnade “Barea”, som Madagaskars landslag kallas, då man tog ledningen i den 77:e minuten. Efter ett fint förarbete av Romain Metanire kunde Faneva Andriatsima språngnicka in 2-1, ett mål som länge såg ut att bli matchens sista. I den 90:e minut kvitterade däremot DR Kongos Chancel Mbemba på hörna, vilket tvingade matchen till en förlängning.

I inledningen av förlängningen tog DR Kongo återigen tag i kommandot, men man hade svårt att, bortsett från en enstaka fasta situation, komma till några riktiga chanser. Det trots att Madagaskar såg mycket passiva ut och verkade vara i fortsatt chock efter det sena baklängesmålet. Trots två förlängningshalvlekar var resultatet på tavlan fortsatt 2-2 och matchen skulle avgöras via straffläggning.

Efter flera mycket säkra straffar från Madagaskars håll, samtidigt som DR Kongos Marcel Tisserand och Yannick Bolasie missade kongolesernas, kunde Barea vinna matchen och avancera vidare i Afrikanska mästerskapen.

Efter förlusten slutar DR Kongos äventyr här medan Madagaskar sensationellt spelar kvartsfinal fredagen den 11 juli 21:00. Mötet i den matchen avgörs under morgondagen då man ställs mot vinnaren i matchen mellan Ghana och Tunisien.