TV: Senegal klart för final – vann efter snöpligt självmål i förlängningen

Afrikanska mästerskapen

Efter att Tunisiens målvakt i förlängningen missat en utboxning gick bollen på egen försvarsspelare och in i mål. Därefter kunde Senegal hålla undan och vinna med uddamålet. Således är Sadio Manés Senegal klart för final i Afrikanska mästerskapen.

Se målet i spelaren ovan.

Senegal innehar det oönskade rekordet att ha spelat flest matcher i Afrikanska mästerskapen utan att ha vunnit titeln. Efter kvällens dramatiska semifinalvinst över Tunisien har man däremot chansen att äntligen vinna sitt efterlängtade guld då man spelar sin blott andra final i Afcon den 19:e juli.

De knappa favoriterna inför kvällens möte, Senegal, inledde även matchen bäst när man hotade det tunisiska försvaret gång efter annan. Senegalesernas tydliga grepp om taktpinnen i matchen blev däremot lösare efter en inledning av stort tryck. Det enda tunisierna lyckades med i anfallsväg var dock några uppstick där man hade svårt att skapa något konstruktivt över huvud taget.

Istället var det Senegal som skapade den första halvlekens klart farligaste chans. I den 38:e minuten blev Sadio Mané fri, efter ett fint instick från Krepin Diatta, och avancerade förbi en utrusande tunisisk keeper, men storstjärnan missade det öppna målet fullständigt. Således slutade den första halvleken mållöst.

I den andra halvleken började tunisierna betydligt bättre än vad man gjorde i den första. Med en ivrig press mot de senegalesiska försvararna skapade “Karthagos örnar” flera farliga chanser i inledningen. En av dem kom redan i den 48:e minuten då anfallaren Yassine Khenissi blivit fri och lobbat över en utrusande Alfred Gomis – men avslutet hamnade utanför.

Med dryga kvarten kvar av matchen kom nästa jättechans för Tunisien då Ferjani Sassi fick chansen från straffpunkten. Gomis räddade däremot ett tamt försök från tunisierna. Bara några minuter senare var det Senegals tur att få straffspark. Sjukt nog missade även Henri Saivet sitt försök och matchen gick till förlängning.

Under de två förlängningshalvlekarna, som ägde rum efter ordinarie 90 minuter, var Senegal närmast ett ledningsmål. Liverpools Sadio Manés genombrott från vänsterkanten ledde till bland annat ett fint inspel där man däremot inte lyckades få in bollen.

Istället krävdes det ett tunisiskt självmål för nollan i matchen skulle spräckas. Det var vid en senegalesisk frisparkssituation som Tunisiens målvakt Mouez Hassen missade en utboxning och bollen gick istället i huvudet på lagkamraten Dylan Bronn och rullade därefter i mål.

I den 14:e minuten var det Tunisiens tur att igen få en straffspark, trodde domaren i alla fall. Efter en VAR-koll ändrade däremot huvuddomaren sitt beslut och straffen uteblev. Därefter höll Senegal undan och kunde vinna efter en mycket dramatisk tillställning.

Fredagen den 19:e juli 21:00 spelar Senegal en historisk final i Afrikanska mästerskapen. Tunisierna å andra sidan möter förloraren i mötet mellan Algeriet och Nigeria för bronsmatch.

Lagens startelvor:

Senegal: Gomis - Gassama, Kolibaly, Kouyate, Sabaly - Gueye, Saivet, N'Diaye - Diatta, Niang, Mané

Tunisien: Hassen - Haddadi, Meriah, Bronn, Dräger - Skhiri, Sassi - A.Mohamed, Khazri, Khenissi - Msakni