TV: Superskrällen - Stuart Baxters Sydafrika slog ut hemmanationen Egypten

Afrikanska mästerskapen

Efter anfallaren Thembinkosi Lorchs sena ledningsmål i den 85:e matchminuten kunde svenskbekantingen Stuart Baxters Sydafrika vinna mot med uddamålet mot Egypten.
Således blev hemmanationen chockartat utslagna inför ett fullsatt Cairo International Stadium.

Trots tre segrar av tre möjliga och noll insläppta mål förlorade hemmanationen, såväl som förhandsfavoriten, Egypten mot Sydafrika. Sydafrikanerna, som var sämst av de fyra treor som gick vidare till åttondelsfinal, ställs härnäst mot Nigeria i kvartsfinal.

Precis som under tidigare matcher i turneringen tryckte egyptierna på under inledningen av kvällens möte. Sydafrikanerna klarade däremot av påtryckningarna inledningsvis och lyckades freda sitt mål.

De få gånger “Bafana Bafana” lyckades få till ett anfallsspel gick det ofta mycket fort när man försökte komma till avslut snabbt. Ju längre den första halvleken led växte sydafrikanerna alltmer in i matchen och skapade även de första 45 kanske farligaste målchans. I den 22:a minuten avlossade Percy Tau ett mycket vackert skott på frispark, som Egyptens Mohamed El Shenawy räddade. Således slutade den första halvleken mållöst, 0-0.

Sydafrika började den andra halvleken på ett förtroendeingivande sätt när man skapade en del chanser och stod upp bra mot ett intensivt egyptiskt anfallsspel. I den 57:e minuten fick Egypten dock en utmärkt chans att spräcka nollan. Efter en fin framspelning av storstjärnan Mohamed Salah kunde Trezeguet avsluta mot den sydafrikanska keepern, men skottet var alltför tamt och gick mitt på målvakten.

Under fortsättningen av den andra halvleken fortsatte Sydafrika att övertyga och tog även ledningen i den 85:e minuten. Efter en kontring kunde Thembinkosi Lorch skjuta in slutresultatet 1-0 bakom en utrusande El Shenawy. Därav var superskrällen ett faktum.

Egyptens resa slutar här efter kvällens förlust medan Sydafrika möter Nigeria i kvartsfinal. En match som spelas den 10 juli 21:00 och sänds på C More samt Sportkanalen.