TV: Zaha segerskytt när Elfenbenskusten gick till kvartsfinal

Afrikanska mästerskapen

Elfenbenskusten är klart för kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen.
Detta efter att Wilfried Zaha sänkte Mali till 1-0.

Med två vinster, en förlust och sex inspelade poäng ställdes Elfenbenskusten mot gruppvinnaren Mali. En match, som under långa stunder dominerades av Mali, vann tillslut av ivorianerna efter Crystal Palace-anfallaren Wilfried Zahas ledningsmål i den andra halvleken.

Mali började matchen piggt och skapade flera chanser med ett ofta kvickt omställningsspel. När "Elefanterna", som Elfenbenskusten också kallas, väl hade bollen spelade man ofta runt den och hade svårt att skapa något konstruktivt i anfallsväg. Det var istället Mali som fortsatte att producera framåt och även fick en gyllene möjlighet att ta ledningen i matchen.

Efter att "Elefanternas" målvakt Sylvain Gbohouo missat bollen fullständigt på hörna kunde Abdoulay Diaby lägga in den i öppen kasse, men anfallaren överraskades av misstaget och lyckades inte skjuta in bollen. Spelövertaget av Mali fortsatte halvleken ut när den förblev mållös, 0-0.

I den andra halvlekens 52:a minut fick ytterspringaren Moussa Djenepo ett riktigt bra läge att spräcka nollan i matchen. Efter att ha frispelats kunde Djenepo bara placera in bollen, men anfallaren snubblade precis vid skottögonblicket - och en ivoriansk försvarsspelare kunde återta bollen. Avsaknaden av målchanser från Elfenbenskusten fortsatte att lysa med sin frånvaro när "Örnarna" visade ytterligare prov på sitt frejdiga anfallsspel. I den 76:e minuten slog däremot blixten ned då Elefanternas Wilfried Zaha stötte in 0-1 bakom en utrusande Djigui Diarra. Ett mål som blev matchens enda när Elfenbenskusten vann mötet mot Mali med uddamålet.

Torsdagen den 11 juli väntar kvartsfinal för Elfenbenskusten mot Riyad Mahrez Algeriet. Mali får i sin tur vända hem från Afrikanska mästerskapen efter kvällens uttåg.