Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALBANIEN
38v

Albanska klubben riskerar tio års avstängning för riggade matcher

Foto: Bildbyrån.

Den albanska klubben Skënderbeu misstänks för systematisk matchfixning.
Enligt en läckt rapport från Uefa riskerar man nu tio års avstängning från Uefas alla turneringar.
Detta enligt The Guardian.

Det europeiska förbundet Uefa kan komma att dela ut ett stenhårt straff till den albanska klubben Skënderbeu för systematisk matchfixning och kopplingar till organiserad kriminalitet. Den ansedda engelska tidningen The Guardian skriver under måndagen att man tagit del av en rapport från Uefa (som inte gjorts offentlig) där klubben pekas ut för att ha riggat ett stort antal matcher. En av slutsatserna man drar är enligt tidningen att Skënderbeu ”fixat fotbollsmatcher som ingen annan någonsin gjort i sportens historia”.

Skënderbeu har vid ett tidigare tillfälle, säsongen 2016/2017, stängts av efter att Uefa fått misstankar om hela 53 matcher vars slutresultat ska varit manipulerade. I den senaste rapporten framkommer misstankar om ytterligare matcher som misstänkt riggade. Två exempel är gruppspelsmatcherna i Europa League (säsongen 2015/2016) mot Sporting Lissabon och Lokomotiv Moskva. Den albanska klubben förlorade båda matcherna med 5-1 och 3-0.

Ett annat tillfälle som pekas ut som högst misstänkt är returmötet med nordirländska Crusaders i Champions Leagues andra kvalrunda 2015. Skënderbeu hade vunnit hemma med 4-1 och ledde bortamatchen med 2-1. Därefter, när det albanska laget löpte liten risk att åka ur, ska det enligt rapporten skett livebetting med hög frekvens - och laget släppte in två mål under de sista tio minuterna. Crusaders fick dessutom två mål bortdömda.

Enligt rapporten pekas Skënderbeu ut som en klubb där man gjort ”försök att manipulera matcher för att tjäna pengar på kriminell vadslagning på en global skala” – och att det genererat miljoner dollar i intäkter.

Enligt tidningen har klubben gjort ett uttalande på sin Facebooksida:

”KF Skënderbeus juridiska avdelning följer den nödvändiga rutinen kring ärendet och uttrycker sin övertygelse om att fallet kommer att avslutas på ett positivt sätt”.

FK Skënderbeu har vunnit den albanska ligan vid sex tillfällen.

Publicerad 2018-03-19 kl 23:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons