POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Elfsborg släppte in flest mål i allsvenskan - nu ska Thelin lyfta defensiven

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Uppsnack allsvenskan om Elfsborg i spelaren.

Förra säsongen släppte Elfsborg in flest mål i hela allsvenskan.
Det ska Jimmy Thelin ändra på.
- Vi måste ha en bättre balans mellan gjorda och insläppta, säger han till Fotbollskanalen.

Förra säsongen var minst sagt strulig för Elfsborg. Ett spelaruppror ledde till att managern Magnus Haglund sparkades och på planen kom laget åtta. Positivt var att man gjorde 53 mål, vilket var tredje bäst i allsvenskan, men då var det inte lika bra att det blev 59 insläppta, vilket var sämst i hela serien. Den som ska fixa till det är nye managern Jimmy Thelin.

- Vi vet att vi måste behålla potentialen hos spelarna, att använda deras egenskaper på bästa sätt, men ändå ha en bättre balans mellan gjorda och insläppta. Det är så klart ett grundfundament. Just nu jobbar vi mycket med att hitta ett sätt att få ut maximal effekt av laget, det är där vårt fokus ligger. Det är en process när det kommer in nya idéer så får det ta den tid det tar och fortfarande har vi en bit kvar vilket är naturligt men vi har stark övertygelse och spelarna är fantastiska i det jobbet och tror på det fullt ut. Så det är vårt mål att balansera spelet, säger Thelin till Fotbollskanalen.

Har det varit mycket fokus på försvarsspel?
- Nej vi delar inte upp det så. Vi har inte lagt klassikt att nu tränar vi bara försvar eller bara anfall. Utan mer att nu har vi anfall men tappat bollen och vad gör vi då? Mer så.

Säsongen 2015 förde Jimmy Thelin upp Jönköpings Södra till allsvenskan och de två senaste säsongerna har han hyllats av tränarkollegor och media, framför allt för sin taktiska förmåga. Nu är han i Elfsborg.

- Det känns jättebra. Innan ville jag ju veta varför Elfsborg just ville värva mig och hur det här matchade ihop. Jag fick väldigt bra intryck av Bosse (Johansson), Stefan (Andreasson) och övriga styrelsen när vi träffades. Vi hade bra samtal och delade mycket av synen på vad man vill ha ut. Det förtroende vi har byggt upp för varandra under de här månaderna med styrelse, tränarteam, klubbledare, spelartruppen känns väldigt stark. Det finns en stark tro och övertygelse om att jobbar vi tillräckligt hårt och gör saker och ting rätt så finns det väldigt stor potential i Elfsborg. Så det känns som en spännande tid framöver, säger han.

Varför ville Elfsborg ha dig?
- Elfsborg är vana vid att jobba långsiktigt. Klubben har jobbat väldigt hårt för att skapa förutsättningar för alla managers som har varit där i många år och tar steg för steg och är noga med det. Jag kände att det matchade mig just nu och att få vara med att fortsätta bygga något. Vi ska krympa poängen som var till guldet förra året som var 25 poäng. Vi vill minska ner det och vara med och utmana och vara där uppe och där finns det potential om allt faller på plats. Sedan om det blir under första säsongen eller andra säsongen det får framtiden visa. Men potentialen och ambitionen är väldigt hög.

Skillnaden mellan Jönköping och Elfsborg?
- Skillnaden är väl att Elfsborg haft en stark framgångsvåg och det är väldigt mycket kunskap och erfarenhet i klubben. I Jönköping var det lite annat, man kom underifrån och gjorde första allsvenska säsongen på 50 år. Det är klart att det finns mycket mer erfarenhet och kunskap. Så min roll blir lite annorlunda. I Jönköping var det mer helheten, här är det fokus på laget på ett annat sätt. Det är den stora skillnaden.

Du har tagit med dig Robert Gojani från Jönköping, han har oftast varit mittfältare men har ändå startat som högerback i de flesta matcherna i Elfsborg - hur har det fungerat?
- Han har varit bra. Men det är bara en utgångsposition. Han utgår därifrån och sedan var han spelar på planen ser inte alltid samma ut. Det vi vill få ut av honom är att han är duktig på att vinna tillbaka bollen och sätta andra i bra lägen och då försöker vi hitta en position som passar honom bra. Sedan kan han spela centralt, ut från högerbacken, det tror jag kommer variera och det är inte hugget i sten var han spelar någonstans.

Du har många centrala mittfältare (Samuel Holmén, Stefan Ishizaki, Robert Gojani, Rasmus Rosenqvist, Alex Dyer och Simon Olsson) - hur ska du hålla alla nöjda?
- Ja, men för mig är det inga problem. Spelarna vet att elva kan spela från start och att arton kan bli uttagna i en trupp, och vi är tjugofem i truppen. Spelarna vet att om man är i Elfsborg så måste man vara med och bidra. Är förtroendet starkt mellan oss och ambitionen är hög så kör man, sedan om det blir några diskussioner så tar vi den då och hittar lösningar. Man måste bidra. Ibland får man säkert spela och ibland tar det längre tid innan man får det. Min känsla av truppen är att den är fantastisk på det sättet att alla är beredda att jobba hårt och acceptera sin roll.

Är det någon eller några spelare som du har varit extra nöjd med på försäsongen?
- Det finns många. Men däremot så är den genomgående viljan till att bli bättre, spelarna kör, träningsviljan är väldigt hög, så det är egentligen det som jag vill lyfta.

Finns det någon baksida med att ha en enorm träningsvilja och spelare som vill köra mycket själv?
- Om man hittar rätt tajming om när.

Kan det bli för mycket?
- Ja, fotboll handlar ju om att det finns ju vissa biologiska och fysiologiska grejer du inte kan… fotboll är en sport som är blandat av allt. Snabbhet, uthållighet och även i huvudet med fokus runt omkring och kunna fokusera på vad du ska göra, så det handlar om att prestera max och sedan återhämta sig. Så det är viktigt med en återhämtning, så där har vi en bra dialog med spelarna att ibland kan någon i tränarteamet ta backlinjen och köra extra för att vi tycker att det är läge, men när det inte är läge så säger vi nej. Balansen är viktig. Det viktiga är att spelarna blir bättre och kan prestera på matchen, inte träna stenhårt på torsdagen och inte kunna spela på fredagen. Så balansgången är viktig.

Har du fått hämta ut spelare från gym och liknande?
- Det har varit mycket snack om hur vi tränar och så men vi använder allt och sedan är det i olika doser bara och alla spelare har olika behov. Vissa spelare har skadehistorik som kräver en viss sak, vissa har kanske obalans i kroppen som kräver en viss sak. Vi använder alla medel men fokus är på planen.

Publicerad 2018-03-28 kl 07:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto