Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundhs allsvenska tips – Elfsborg, KFF, ÖSK och AFC

Allsvenskan

Allsvenskan närmar sig med stormsteg. Fotbollskanalen räknar ned till premiären och Olof Lundh tippar den allsvenska tabellen - först ut är Elfsborg, Kalmar FF, Örebro SK och AFC Eskilstuna.

Foto: Bildbyrån

Läs andra delen - Norrköping, Hammarby, Gif Sundsvall och Halmstad - här!
Läs tredje delen - Djurgården, AIK, J-Södra och Häcken - här!
Läs fjärde delen - Malmö, IFK Göteborg, Sirius och Östersund - här!

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. IF Elfsborg
9. Kalmar FF
10.
11.
12. Örebro SK
13.
---------------------------------
14.
______________________
15.
16. AFC Eskilstuna


Kalmar FF

Vad kommer att göra fansen glada?
Melker Hallberg hittar hem till Kalmar igen och till den spelare han var när Udinese köpte honom. Blir ett rejält tillskott.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Målskyttet som är en akilleshäl och där ingen av anfallarna övertygar.

Annons

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Ismael förlängde kontraktet och det gör att KFF har större chans att få bra betalt för brassen, vilket klubben behöver. Om Rasmus Elm skulle göra en kanonvår kan han få erbjudanden från utlandet.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Om man säljer av Ismael och eller Romario kanske det finns pengar över till att hitta en mittback som ger bättre stabilitet till försvaret. Sedan måste anfallarna vakna, annars får sportchef Borstam-Andersson jaga en forward.

Hur säkert sitter tränaren? 
Peter Swärdh har inte spelartruppens förtroende, men han kanske ändå kan hänga kvar om han accepterar att de tongivande spelarna sätter agendan på planen. Långsiktigt är det ingen bra grund, men över 2017 kan det räcka.

Hur går det för laget?
Oerhört svårtippat lag med en mix av bröderna Elm, en del brassar, en del talanger och en hel del allsvensk rutin. Borde blanda sig i kampen på den övre halvan men det är något som gör att spelet inte övertygar. Hade svårt i cupspelet och försvaret håller inte den klass som behövs för att nå ända fram och det är klart att man som KFF-supporter kan undra var målen ska komma i från. Hänger på om Rasmus Elm kan spela och hålla klassen, då kan man överraska vilket behövs för att locka publik till kvarnstenen Guldfågeln Arena. Fast det räcker inte med att mittfält av hög klass och Kalmar hamnar på plats 9.

Annons

Örebro SK

Vad kommer att göra fansen glada?
Värvningen av Kennedy Igboananike är klockren för ÖSK och om anfallaren kan kontrollera sin rastlöshet (många klubbskiften efter tiden i allsvenskan) så får man en målfarlig spets som man behöver.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Att kvaliteten som helhet gått ner i ÖSK och det blir en kamp på nedre halvan ännu en säsong. För många spelartapp har kostat och Astrit Ajdarevic, Martin Broberg och Robert Åhman Persson är saknade.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Hittar Nahir Besara rätt så är han en spelare som gör skillnad för ÖSK och det kan locka en utländsk klubb att lösa honom. Annars är det ont om riktiga rariteter som drar scouter till Behrn Arena.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Michael Almebäck var inte lika stark under återkomsten och nästan två insläppta mål per match tyder på att försvaret har läckt. Man har dessutom värvat en del spelare som det är oklar kvalitet på och det lär visa sig hur de står sig till i sommar.

Annons

Hur säkert sitter tränaren? 
Alexander Axén har kontrakt året ut med Örebro SK och i dagsläget är han hetare än klubben. Jobbet han gjort med begränsade resurser är vasst.

Hur går det för laget?

Örebro SK har med jämna mellanrum blandat sig i toppstriden (2009, 2010, 2014) men det slutar alltid med att de bästa spelarna försvinner. ÖSK har inte resurser att förlänga med stjärnorna och förstärka utan tvingas se spelare lämna för bättre klubbar och löner på andra ställen och klubben har erfarenhet av hur det går när man inte sköter ekonomin. Återigen har Axén och ÖSK-ledningen varit ute och letat fynd men ännu är inte laget färdigt för en ny kamp på övre halvan utan man hänger kvar och hamnar på plats 12.


AFC Eskilstuna

Vad kommer att göra fansen glada?
Vilka fans? Nej, det var elakt. Nu har faktiskt klubben sålt årskort och Eskilstuna verkar ta till sig AFC. Det glädjer väl staden att det blir allsvensk fotboll för första gången sedan 1964.

Annons

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Att det är svårt att ta klivet upp i allsvenskan och byta tränare och halva truppen och sakna allsvensk rutin och ändå prestera.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Tim Erlandsson har gjort det bra i U21-landslaget, men tillhör Nottingham Forest och är i AFC på lån. Om han gör det bra kan det gå snabbt. I övrigt är det tunt.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Beror på vad målsättningen är, men om man vill hänga kvar så lär man behöva leta kvalitet och då framför allt i backlinjen och i anfallet. Även om man plockat in en del spelare som misslyckats på andra ställen så lär det knappast räcka.

Hur säkert sitter tränaren? 
Pelle Olsson gjorde ett Houdini-trick när han etablerade Gefle i allsvenskan, men då hade han en stomme av spelare som svetsats samman. Annat läge i AFC där Olsson hoppat in efter att Özcan Melkemichel gått till Djurgården och det kan ta emot sportsligt. Frågan är om klubbens starke man Alex Ryssholm har tålamod med Olsson och den fotboll han står för? Tveksamt.

Annons

Hur går det för laget?
Inget talar för att AFC ska hänga kvar i allsvenskan annat än att gruppen av spelare som samlats överträffar sig själva. Även om Emmanuel Frimpong tillhört Arsenal och närmast kom från ryska ligan så finns ett skäl till att han hamnar i allsvenskan, och det är sällan kvalitet. Med tanke på att man tappat en del spelare samt tränaren som tog upp klubben och bytt stad så vore det en bragd om man hängde kvar i allsvenskan, men det blir bara ettårigt gästspel och man hamnar på plats 16.


IF Elfsborg

Vad kommer att göra fansen glada? 
Issam Jebali förlängde kontraktet och blir en viktig spelare när Viktor Claesson försvunnit. Tunisiern är en artist som gör poäng. Sedan verkar Samuel Holmén vara på väg hem i sommar. Lägg på Simon Olsson så finns det en del kul på Borås Arena.

Annons

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Att det blir ett år till utan allsvensk medalj. Det har varit för stor omsättning på spelare.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Givetvis Jebali om han hittar rätt. Simon Olsson är en supertalang som många lär ha koll på. Även Adam Lundqvist och Jesper Karlsson har ögon på sig från scouter.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
En mittback. Skador på Jon Jönsson stör och man behöver kvalitet och alternativ där.

Hur säkert sitter tränaren? 
Andra vändan för Magnus Haglund i klubben och det har väl gått så där när man generationsväxlat. Ändå lär man inte skifta ut honom hur lätt som helst.

Hur går det för laget?
Offensivt kan det spraka kring Elfsborg även om tappet av Viktor Claesson är kännbart. Problemet är bara att defensiven är för svag och man släpper in väldigt mycket mål. Inget talar för att Haglund löst det problemet och då blir det svårt att utmana i den yppersta toppen. Även om Elfsborg i sina bästa stunder kan slå de flesta lag, och särskilt hemma i Borås, så finns det dippar också. Utan jämnhet kommer IF Elfsborg vara ett mittenlag och sluta på plats 8.

Annons

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-29 kl 14:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto