Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundhs allsvenska tips: Sundsvall och Malmö: "Klart att förväntningarna är höga när man ser truppen"

Allsvenskan

På söndag drar allsvenskan i gång. Fotbollskanalen räknar ner till premiären och Olof Lundh tippar tabellen – i dag Malmö FF och Sundsvall.

Foto: Bildbyrån.

1. Malmö FF

2. BK Häcken

3. AIK

4. Hammarby IF

5. IFK Norrköping 

6. Djurgårdens IF 

7. Helsingborgs IF

8. IF Elfsborg

9. Kalmar FF

10. GIF Sundsvall

11. Östersunds FK 

12. IFK Göteborg

13. Örebro SK

-------------------------------

14. IK Sirius

______________________

15. AFC Eskilstuna 

16. Falkenbergs FF

Malmö FF

Vad kommer att göra fansen glada?
En par hemvändare som gör avtryck: Erdal Rakip och Jo Inge Berget.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Klart att förväntningarna är höga när man ser truppen och hoppas på både SM-guld och gruppspel i Europa. Därmed finns en risk för besvikelse, som när man föll ur svenska cupen.

Annons

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Finns ju ett gäng som skulle kunna vara aktuella av olika skäl om de går starkt eller om det kommer bra bud. Allt från Marcus Antonsson och Carlos Strandberg till Fouad Bachirou, Romain Gall och Franz Brorsson.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Sportchefen Daniel Andersson har en möjlighet att förstärka och det är klart att om det dyker upp intressanta nyförvärv är man med och bjuder. Samtidigt går det inte att se ett riktigt behov utan att det blir skador eller försäljningar.

Hur säkert sitter tränaren?
Går inte att säga att man sitter säkert som tränare i Malmö FF med tanke på att man på senare år sparkat Allan Kuhn och Magnus Pehrsson rätt tätt efter SM-guld. Däremot har Uwe Rösler satt rejäla avtryck under sina tio månader i klubben och i dagsläget är han inte under tryck även om cupspelet var en besvikelse.

Annons

Hur går det för laget?
Det är svårt att inte ha Malmö FF som guldfavorit med tanke på spelarmaterialet och den starka hösten som tog klubben till en tredjeplats och vidare i Europa League. Uwe Rösler fick verkligen ordning på MFF och inför 2019 har man en både bred och vass trupp där man värvat både erfaret och ungt samt förlängt kontrakt med en del tongivande spelare. Man får förvisso inleda seriespelet utan viktige Markus Rosenberg men det bör finnas tillräckligt med kvalitet och starka spelare som kan fylla den rollen. Samtidigt är det fler klubbar som utmanar i toppstriden och det som är hot mot MFF är att det finns så många etablerade spelare att alla inte får plats på planen och det blir en utmaning. Lägg till att Uwe Rösler är en intensiv och eldig tränare som kräver mycket och att det funkar när det går bra, men om det går emot blir det svårare. Ändå svårt att se annat än att Malmö FF slutar på 1:a plats.

Annons

GIF Sundsvall

Vad kommer att göra fansen glada?
Linus Hallenius valde att förlänga efter sin starka säsong och skyttekungen och lagkaptenen är en viktig spelare och symbol för klubben.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
När Ferran Sibila flyttade till Blåvitt är det klart att det finns risk att succén från fjolåret kommer av sig.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
David Batanero är en spelare som lockar en del svenska klubbar precis som William Eskelinen.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Hänger på eventuella skador och försäljningar samt på budgeten men Giffarna har rest sig från den värsta ekonomiska krisen. Möjligen att man behöver förstärka de defensiva delarna av laget.

Hur säkert sitter tränaren?
Joel Cedergren har förändrat GIF Sundsvall och under 2018 gjorde man en fin säsong när man blev 8:a vilket var klubbens nästbästa placering, men nu får han U21-landslagets förre assisterande Andreas Pettersson istället för Sibila och det återstår att se hur laget uppträder. Ännu har Cedergren bara kontrakt över 2019 och om resultaten fortsätter gå starkt lär han vara attraktiv.

Annons

Hur går det för laget?
Ingen missade väl GIF Sundsvall starka 2018 där alla från spanjorer till William Eskelinen där bak och Linus Hallenius där fram presterade. Största tappet efter succén är assisterande tränaren Sibila men däremot lyckades man behålla Hallenius och sportchefen Urban Hagblom har haft en produktiv vinter där Pa Konate, Alexander Blomqvist, Tobias Eriksson och Omar Ehdarri förstärkt truppen. Något som borde tala för Giffarna och kanske en klättring i tabellen, men det är klart att allsvenska motståndare kommer att ha bättre koll under 2019 och attackera matcher mot dem på annat sätt. Dessutom är det många som vässat sina trupper och det tror jag leder till en reaktion för GIF Sundsvall och man landar på 10:e plats.

Publicerad 2019-03-29 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto