Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSK NEDRÄKNING
28v

MFF 2018: "En sak saknas i ett nästan komplett lag"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Uppsnack allsvenskan om Malmö FF i spelaren ovan.

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen. 
Här är Fotbollskanalens genomgång av Malmö FF 2018.

Placering 2017: Etta i allsvenskan

Nyförvärv: Eric Larsson (b, Gif Sundsvall), Arnor Traustason (mf, Rapid Wien), Fouad Bachirou (mf, Östersund), Sören Rieks (mf, IFK Göteborg), Egzon Binaku (b/mf, Häcken), Isak Ssewankambo (b/mf, Molde, lån)

Förluster: Anton Tinnerholm (b, New York City), Jo Inge Berget (mf/fw, New York City), Magnus Wolff Eikrem (mf, Seattle Sounders), Erdal Rakip (mf, Benfica), Anders Christiansen (mf, Gent), Erik Andersson (mf, Trelleborg), Felipe Carvalho (b, Vålerenga), Dennis Hadzikadunic (b, Trelleborg, lån), Teddy Bergqvist (fw, Varberg, lån), Marko Johansson (mv, Trelleborg, lån), Anton Kralj (b, Gefle, lån), Sixten Mohlin (mv, Dalkurd, lån)

FÖRSÄSONGEN
Malmö FF har blivit bättre, tyngre, och mer defensivt solida. Släppte bara in ett mål i cupen, ett frisparksmål mot BP, och har vunnit alla försäsongsmatcher med undantag för två oavgjorda resultat i U21-liknande träningsmatcher. 

De nya spelarna har varit nära på direkta ersättare för de som har lämnat, även om några fler tänkta bänkspelare har försvunnit än vad som har tagits in, och samtliga nyförvärv har acklimatiserat sig snabbt. Laget har varit relativt skadefria, men Andreas Vindheim blir borta hela vårsäsongen. 

NYCKELSPELARNA
Johan Dahlin (målvakt), Rasmus Bengtsson (mittback), och Fouad Bachirou (centralt mittfält) får nog ses som de dominerande spelarna i centrallinjen. Dahlin och Bengtsson la under hösten till en pondusnivå som MFF tidigare hade saknat, och Bachirou har genomgående varit en av de främsta i MFF under försäsongen.

I övrigt finns det många spelare av hög allsvensk klass. I de fyra offensiva platserna ser det just nu ut som Sören Rieks är den mest givna, även om han inte når upp i Markus Rosenbergs stjärnstatus. Rosenbergs år lär bero mycket på hur hans kropp håller ihop, och om Alexander Jeremejeff och Carlos Strandberg kan ta sina karriärer en nivå upp. 

GENOMBROTTET
Jeremejeff har själv erkänt att hans första halva av 2017 var direkt dålig. Han fick ströminuter och visade inget som tydde på att han skulle ta sig tillbaka mot att vara en startspelare. Till detta köptes Carlos Strandberg in.

Men. Jeremejeff har gått upp mer och mer. Han har tagit åt sig rollen som släpande anfallare och har fått en oväntad utveckling till att bli en av truppens smartaste och passningskickligaste spelare. Har just nu så bra form att han knappt går att bänka. 

Mattias Svanberg kommer också få många fler minuter i år än vad han fick 2017 och ser redan ut att vara bättre. Dessutom är truppen så tunn att flera tonåringar, som Pavle Vagic och Samuel Adrian, är nära speltid. 

FRÅGETECKNET
Det ska inte underskattas hur stor positiv inverkan spelare som Magnus Wolff Eikrem och andra bänkspelare hade under 2017. MFF vann många matcher på grund av att de kunde slänga in två-tre offensiva spelare av hög kvalitet och till slut orkade inte motståndarna med.

I år är truppen klart tunnare och därmed kan MFF tappa en av sina absoluta styrkor från 2017. Om alla är skadefria finns det ungefär två etablerade offensiva spelare som går att byta in. Räcker verkligen det? 

SNACKISEN
Malmö FF äger hela arenan, det finns långsiktiga strategier implementerade, föreningen upplever en konstant utveckling, spelartruppen är stark och (vad det verkar) i harmoni, det existerar inga stora och tydliga maktkamper, det finns mycket struktur och ordning. Många saker är helt enkelt väldigt bra. 

Det finns dock framför allt en sak som inte är där: kontinuerligt Europacupspel. Medan andra allsvenska klubbar pratar om hur de ska nå upp till SM-guldnivå så är MFF mer inriktade på hur de kan komma upp en nivå i Europa, till en nivå som inkluderar klubbar som Anderlecht, Basel, och Olympiakos. Två år utan Europacupgruppspel för Malmö FF nu. Blir det drastiska förändringar om det inte blir något i år heller? Har de råd med en sådan här trupp utan Europacupgruppspel? Hur mycket väger ett nytt SM-guld mot ett lyckat eller misslyckat kvalspel i sommar? 

FOTBOLLSKANALENS TIPS

Alexander Malmkvist: 1
Andréas Sundberg: 1
Aron Forsberg: 1
Jonas Hansson: 1
Ludvig Ternstedt: 1
Martin Petersson: 1
Max Richnau: 1
Olof Lundh: 1
Sebastian Pearson: 1

Publicerad 2018-04-01 kl 11:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons