Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Sång och dans ska hjälpa Östersund i allsvenskan - "Vi kan överraska"

Med hjälp av sång och dans ska Östersund hålla sig kvar i allsvenskan. Inga problem, tror stjärnan Jamie Hopcutt.
- Vi har en bra känsla att vi kan överraska och göra det här riktigt bra, säger engelsmannen till Fotbollskanalen.

Att 23-årige Jamie Hopcutt skulle hamna i Östersund var inte direkt planerat. Ändå är det nu hela fyra år sedan engelsmannen packade väskorna och lämnade sitt fotbollsdyrkande hemland bakom sig.  

Anledningen till att den ovanliga flytten överhuvudtaget blev av var tack vare Graham Potter. ÖFK-tränaren hade skolat en ung Jamie Hopcutt en gång i tiden, och när det svenska laget annonserade att de tänkte hålla en provträning i England bestämde sig den dåvarande 19-åringen för att åka dit.

ANNONS

- Nästa dag ringde Graham mig och frågade om jag ville hänga med, säger Hopcutt.

Att bege sig utomlands var inget enkelt beslut. Dock lockade tanken av att få spela fotboll på professionell nivå igen. Hopcutt hade tidigare spelat i de lägre divisionerna i England med klubbar som York, Ossett Town och Tadcaster Albion. Den sista säsongen innan äventyret i Sverige harvade han nere i divison nio.

- Det var en chans för mig att hålla på med fotboll på heltid. I England är det svårare att komma tillbaka om man en gång har slutat att spela på en professionell nivå, berättar Hopcutt.

Kontraktet skrevs och Jamie Hopcutt hade plötsligt flyttat till Östersund.

- Jag har alltid stått nära min familj, så det var väldigt tufft att vara borta från dem. Jag räknade inte med att lämna vid en sådan ung ålder, säger han och tillägger:

- Men det har gått bra trots allt.

Kontrasten mellan Östersund och England är stor. Dock känner inte engelsmannen att detta någonsin har varit ett problem för honom.

- Min hemstad är nog 3-4 gånger större än Östersund, tror jag. Men jag tycker inte att det spelar någon roll hur stor en stad är. Det viktigaste är att man får koncentrera sig på fotbollen.

ANNONS

Östersunds FK chockade hela fotbollslandet i höstas. Då stod det klart att den jämtländska klubben hade klättrat från fjärdedivisionen hela vägen upp till allsvenskan på bara fem säsonger.

Det finns en rad olika faktorer som spelar in i succén och en av dem tror Jamie Hopcutt definitivt är mångfalden som finns i laget.

- Sedan jag kom till klubben har den alltid varit multikulturell. Varje år har vi haft minst sju spelare från olika länder. På något sätt så för det en grupp närmare, vi får en bra känsla i laget och det tar vi med oss ut på planen, berättar han.

ÖFK sysslar inte bara med fotboll. Klubben har gjort sig känd för att ha en del kulturella inslag i spelarnas vardag. Trots fyra år på nacken har Jamie Hopcutt fortfarande svårt att vänja sig vid de lite mer udda aktiviteterna. 

- Förra året dansade vi och i år ska vi sjunga. Det är väldigt ovanligt och samtidigt svårt. Jag tror dock det gör att vi kommer närmare varandra, vi hjälper varandra både på och utanför plan liksom. Men jag tycker fortfarande det är lite konstigt, medger engelsmannen.

ANNONS

Det är inte bara spelarna som är med, även ordföranden och andra involverade i klubben brukar delta i övningarna. Inte ens tränaren Graham Potter kommer undan.

- Förra året var det svårt eftersom det var dans. Vi tränade tre timmar varje gång och det var rätt tufft, sång blir nog lite enklare. Men på något sätt tror jag faktiskt att det här hjälper oss i våra resultat.

Ni måste skrattat extremt mycket under tiden?
- Ja, definitivt. Förra året fick Graham dansa ett soloparti, vi andra stod i en ring och så fick han dansa framför oss. Då skrattade vi en hel del kan jag säga, säger Jamie Hopcutt.

Vad säger vännerna hemma i England när du berättar om det här?
- När jag berättar för de där hemma så får jag svaret: ”Varför? Det där är ju bara konstigt”. I England skulle det här aldrig förekomma, så när jag berättar om det så kan det inte förstå det överhuvudtaget.

I och med ÖFK:s fantastiska utveckling har även fotbollsintresset ökat bland invånarna. Många vill visa sin uppskattning gentemot spelarna, som ses som fullkomliga hjältar.

ANNONS

- När jag kom till klubben så hade vi folk som både jobbade och spelade fotboll samtidigt. Nu är vi i allsvenskan, och det märks av. Man blir igenkänd och blir bjuden på en massa grejer och så där. Det är en skön känsla, det märks att staden verkligen njuter av det, säger Hopcutt.

Nu väntar dock allvaret i den högsta serien. ÖFK-spelarna känner att deras chanser att hänga kvar är goda. 

- Det kommer bli tufft givetvis. Men vi är självsäkra allihop, vi har en bra känsla att vi kan överraska och göra det här riktigt bra, säger Jamie Hopcutt.

Personligen tycker han att det ska bli extra roligt med lite större matcher.

- Det ska bli kul att spela mot de stora lagen, och en utmaning att få testa sig själv på den högsta nivån i Sverige, säger Hopcutt.

Även om det inte är något han tänker på just nu så vet engelsmannen att han vill återvända hem någon gång i framtiden. Dock är han noga med att påpeka sin tacksamhet gentemot Östersund.

- Att spela i Sverige har gett mig chansen som jag aldrig fick i England. Men ja, en dag skulle jag vilja återvända, passionen i England är verkligen fantastisk. 

ANNONS

Tar du med dig sången och dansen då?
- Nja, det vet jag inte. Jag tror inte att de engelska spelarna hade uppskattat det speciellt mycket, skrattar Jamie Hopcutt.

Se Hopcutts hattrick mot Utsikten från förra säsongen i spelaren ovan.

Publicerad 2016-03-23 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto