Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Unga HBK slår ur underläge: "Goda möjligheter till att vi står inför en ljus framtid"

Halmstad har åkt ur allsvenskan två gånger på 2010-talet - och kommit tillbaka upp direkt.
Nu är det ett ungt lag som ska etablera HBK i högsta serien.
- Det finns ett långsiktigt tänk från klubbens sida på hur man ska kunna förädla, förvalta och utveckla de unga spelarna, säger "åldermannen" Ivo Pekalski, 26, till Fotbollskanalen.

Efter 19 raka säsonger i allsvenskan åkte Halmstad BK ur serien 2011. Efter en säsong i superettan var laget dock tillbaka igen - bara för att på nytt åka ur 2015.

ANNONS

Nu är HBK på nytt tillbaka i den högsta serien - efter ett år i superettan. Den här gången är det ett ungt lag som kommer upp, och det är nu nyckeln för att på nytt etablera Halmstad som ett stabilt lag i allsvenskan.

- Klubben har tagit ett medvetet val att satsa väldigt ungt eftersom det finns väldigt många unga spelare som är duktiga och talangfulla. I de unga finns det en potential där vissa är långt framme och andra ligger kanske lite längre bak i sin utveckling eller har flera steg att ta. Och med den potentialen så är det väldigt viktigt att utveckla dem för att på sikt kunna generera sportsliga resultat som i sig också kan ge, på ett eller annat sätt, god ekonomi. Så det finns ett långsiktigt tänk från klubbens sida på hur man ska kunna förädla, förvalta och utveckla de unga spelarna. Och kan man göra det på rätt sätt och ge de unga både tid och bästa möjliga förutsättningar så finns det väldigt goda möjligheter till att klubben står inför en ljus framtid. Det gäller att göra det medvetet och på rätt sätt, säger Ivo Pekalski, som med sina 26 år är en av de äldre i truppen, till Fotbollskanalen.

ANNONS

Känner du ett ansvar som en av de mer erfarna i truppen att visa vägen för de yngre?
- Det är egentligen ingenting jag går runt och tänker på. Men jag märker ju att jag kanske befinner mig någon annanstans i karriären än många av mina lagkamrater och att jag varit med om en del som är ganska nya för de flesta. Och det blir väl lite naturligt på ett sätt att man delar med sig och kanske hjälper till på de sätt som går utan att det ska vara något konstlat. För det är klart att ansvaret finns där och jag tar det gärna på det sätt som passar mig och på det sätt som passar för resten av laget.

Det kryllar av 90-talister i HBK och en hel del av dem är födda på andra halvan av årtioendet. En av de yngsta, som samtidigt är väldigt långt fram i sin utveckling, är stortalangen Sead Haksabanovic, född 1999. Mittfältaren imponerade stort förra säsongen och var i princip klar för belgiska Club Brügge under vintern. Men i sista stund valde talangen att stanna. Väldigt viktigt för HBK menar Ivo Pekalski.

ANNONS

- Jag tror att hela Halmstad är väldigt glada för att han blev kvar. Det är en väldigt duktig och talangfull spelare som är målmedveten och har en enorm potential i sig. Och för Halmstad som klubb är det också ett signalvärde tror jag. Att det finns en miljö som är bra att utvecklas i och som kan ge frihet och även socialt kan få unga spelare att växa. Och när nästa steg utomlands verkligen känns rätt och man är färdig med sitt här så finns öppningen till att gå utomlands också. Och det kommer han att göra förr eller senare, frågan är bara när det passar honom allra bäst, säger han om mittfältskollegan.

Är det någon annan av de yngre spelarna i Halmstad som man ska hålla ett extra öga på under säsongen?
- Det är väldigt många som har potential. Och som jag sa, med rätt förutsättningar så kan det hämtas ut väldigt mycket från samtliga spelare egentligen. Sen såklart att det finns 99:orna som är väldigt unga men som redan är långt framme. Så där finns en och annan som man gärna får ha lite extra koll på.

ANNONS

Ivo Pekalski, som själv slog igenom ung och sågs som en stortalang, kom till HBK i mars 2016. Då rehabiliterade mittfältaren fortfarande sig efter korsbandsskadan han ådrog sig i Häcken. Debuten för Halmstad skedde i juni och totalt blev det 16 matcher i superettan, plus två i kvalet mot HIF.

- Det är alltid speciellt när du har varit skadad en längre tid och sen komma tillbaka till matchspel ganska tidigt. Sen så blir det ännu en faktor att det är en ny klubb, nya lagkamrater och en ny miljö. Och att man inte liksom hade någon bakgrund på planen med dem sedan tidigare. Det var speciellt men jag kände mig direkt välkommen och trygg och bekväm med alla både på och utanför planen. Sedan var det fysiskt en process som jag fick ta mig igenom hela tiden för att utvecklas och prestera bättre och bättre efter att ha varit borta så pass länge, säger Pekalski.

ANNONS

- Nu kommer jag in med en försäsong, det har jag inte haft på ganska länge. Efter att ha haft en halv säsong förra året efter att jag varit korsbandsskadad. Så situationen är lite annorlunda, men jag jobbar fortfarande på dag för dag för att bli starkare och starkare hela tiden och så länge jag har kontinuitet så känner jag att jag får den utvecklingen jag önskar och att jag blir bättre och bättre hela tiden.

Halmstad slår ur underläge i allsvenskan 2017. På upptaktsträffen i Uppsala trodde hela 78,7 procent att laget skulle åka ur direkt igen. De förväntningarna vill HBK använda till sin fördel.

- Det är ett bra läge att komma in i en säsong, speciellt med den unga truppen vi har. Vi har allt att vinna. Vi ska se till att jobba hårt både på och utanför planen och det är största fokus på utveckling. Vi har alla möjligheter att göra bra ifrån oss, säger Pekalski.

ANNONS

Passar det er att vara underdogs?
- Jag tror inte att det är till någon nackdel. Och som läget är och som det ofta är för nykomlingar så brukar det väl vara så. Framförallt också med tanke på den unga trupp vi har så finns det all anledning att kunna jobba oss upp underifrån och bevisa för oss själva vad vi kan.

HBK åkte på en rejäl smäll i den sista omgången av svenska cupen när man föll med hela 7-0 mot IFK Norrköping. Ivo Pekalski tror att den tunga förlusten kan ha varit nyttig för laget inför säsongen.

- Det kan ha varit en bra väckarklocka och ett tecken på att vi har mycket att jobba på fortfarande. Och att om vi inte är 100 procent i prestation och förberedelse när det gäller träning och taktiskt på planen så kan det smälla till. Det kan vara nyttigt förhoppningsvis, säger 26-åringen.

ANNONS

2010 blev Ivo Pekalski utsedd till årets nykomling i allsvenskan och vann SM-guld med Malmö FF. Då fanns stora ambitioner om att nå ut i Europa med sitt fotbollsspelande, men skador satte stopp för det. Nu går kontraktet med HBK ut efter den här säsongen. Men är det något Pekalski lärt sig är det att inte fokusera för långt fram i tiden.

- Utifrån min historik så är jag väldigt målmedveten i den närmaste framtiden. Och för mig har det handlat om dagar, veckor och inte mycket längre än så. Utan att göra det maximalt bästa jag kan av varje dag för att underhålla min fysik och vara redo att leverera på planen. Förut visste jag exakt vad jag ville men då kanske det var andra saker, som en skada, som kunde stoppa den planen jag hade där tre år framför mig. Och det var ganska oförutsett och då var det ganska svårt att ställa om och det blev en besvikelse. Men det är klart, min målsättning är att bli så sportsligt bra som möjligt, utifrån de förutsättningar jag har. Och sen beror det ju på hur jag levererar och presterar så finns det olika scenarion. Men jag har faktiskt inte tänkt så långt fram. Utan jag ska vara på planen och prestera. Sen får vi se, får jag göra det så får jag ta det andra sen, säger Pekalski.

ANNONS

- Jag har lärt mig att inte vara så långt fram i fokus, utan det är det jag har framför mig som är det viktigaste.

Publicerad 2017-03-30 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto