Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blåvitts cupfiasko, HBK:s glädje och Elmanders framtid

Allsvenska Bloggen

Efter ett sanslöst ligacup-drama i England (straffläggningar kan ta kål på en…) ägnar vi lite tid och kraft åt IFK Göteborg.

Först: Jag såg inte hela söndagens möte med IK Frej, men såhär i efterhand spelar det ju mindre roll.

För att dra några korta slutsatser kring matchen räcker det i stort sett att titta på resultatet.

1-1. 

IFK Göteborg fick bara en poäng. De hade behövt tre. Och nu är äventyret i Svenska cupen över för de regerande mästarna redan innan den sista gruppspelsomgången.

Ett fiasko givetvis.

För hur nedtränade de blåvita än må vara (De ligger fortfarande på en väldigt hög träningsdos och körde två tunga pass så sent som i fredags) ska de klara av att avancera vidare från en grupp med tre superettan-lag. Så är det bara.

Annons

Visst kan man gå på en nit (som 1-1 mot Degerfors), de på pappret svagare lagen skräller ju då och då. Men att inte ta sig samman och krångla sig vidare är svagt.

Den stora förklaringen (kanske till och med den enda?) till uttåget är givetvis lagets extrema ineffektivitet. Efter mötet med Degerfors skrev jag att laget vann målchansstatistiken med 20-5. Det var nästan lika stora siffror mot Frej.

Jakob Ankersens miss från en dryg meter tillhör den värre skolan. “Jag var helt hundra på att det skulle bli mål”, sa han själv efteråt. Sören Rieks hade flera chanser som Sören Rieks normalt förvaltar. Tobias Hysén hade två bollar i målramen. Victor Sköld och Gustav Engvall varsin.

Marginaler emot, givetvis. Men också oskärpa.

Det positiva är att laget spelar bra. Med bättre kvalitet inne i straffområdet hade de vunnit de här två matcherna med fyra, fem bollar.

Annons

Alltid något att bygga på inför den allsvenska starten.

Martin Smedberg-Dalence. Mycket bra som högerback under den andra halvleken. Gång på gång vispade han fram fina inlägg och djupledsbollar med sin sylvassa högerfot. I min värld har han klivit om Adam Johansson i backup-kön bakom givna Emil Salomonsson.

Baklängesmålet (ni hittar det här). Först tilläts vänsterbacken Philip Wiström driva boll alldeles för högt upp i banan, sedan brast det i kommunikationen mellan Hjalmar Jonsson, Sebastian Eriksson och Haitam Aleesami (vem hade markering på Joakim Runnemo?) och till sist skulle väl John Alvbåge ha kunnat styra undan det där avslutet? Ett baklängesmål, tre försvarsmisstag. Inte bra såklart och kanske ett tecken på kapten Mattias Bjärsmyrs betydelse för laget (han saknades med ljumskkänningar).

Annons

****

Lite fakta: Så har det gått för de tio senaste regerande mästarna i Svenska cupen.

(År – Vinnare – Hur de presterade året efter).

2006 – Helsingborg – Utslaget i åttondelsfinal

2007 – Kalmar FF – Förlust i finalen

2008 – IFK Göteborg – Förlust i finalen

2009 – AIK – Utslaget i kvartsfinal

2010 – Helsingborg – Mästare

2011 – Helsingborg – Utslaget i kvartsfinal

2012/2013 – IFK Göteborg – Utslaget i kvartsfinal

2013/2014 – Elfsborg – Utslaget i semifinal

2014/2015 – IFK Göteborg – Utslaget i gruppspelet

Slutsats: Det är inte lätt att försvara en titel.

****

Samtidigt som det deppades i Göteborg, jublades det i Halmstad.

HBK är (som enda lag) klart för kvartsfinal redan innan den sista omgången.

Annons

Mötet med Blåvitt nästa helg blir dock inte betydelselöst. De fyra bästa gruppettorna får hemmaplansfördel i kvartsfinalen.

****

Johan Elmander.

I en intervju med Jyllands-Posten berättar den 34-årige anfallaren att han inte tror att han är kvar i Bröndby efter sommaren (kontraktet löper ut).

– Men jag fokuserar fortfarande bara på min säsong här och inte på vad som kommer hända efteråt. Jag har redan haft en liten tanke på var jag helst vill avsluta min karriär, men det är något som jag håller för mig själv, säger han.

Vad tänker Örgryte IS när de läser de där raderna?

Det är ju hos Göteborgsklubben som i stort sett alla räknar med att Elmander ska sätta punkt för karriären.

– Det öppnar ingen dörr och det stänger ingen dörr, konstaterar Karl Corneliusson, ordförande i klubbens sportråd.

– Vi lägger ingen energi på det nu. Men så länge han inte har gjort klart med någon annan klubb finns det en möjlighet. Sedan är det en annan sak om vi och Johan tar den möjligheten.

Annons

Har ni varit i kontakt med honom?

– Nej, inte nu.

Med de objektiva glasögonen på näsan hade en Elmander-återkomst till svensk fotboll varit häftigt. Oavsett vilken klass han håller.

****

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-02-28 22:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto