Interna diskussioner om spelidé.
Efter det har Hammarby tagit två derbysegrar på nio dagar.
Nanne Bergstrand och Bajen har fått en bra start på säsongen.

Ibland kan det vara bra att rensa luften. Fråga Hammarbys spelare och tränare. För bara några veckor sedan fanns det ett internt missnöje mot Nanne Bergstrand för att han oftast ville spela på ett annat sätt än spelarna.

Sedan det där snacket som hölls har laget vunnit två derbyn. Båda tävlingsmatcher. Först besegrades Djurgården med 3-1 och nu AIK efter straffar. Starkt och viktigt. Det ger såklart andrum när man slår ut två rivaler. Och nu är Bajen i semifinal. Då spelar det kanske just i dag mindre roll hur spelet ser ut?

Halv sju skulle matchen ha börjat men bengaler gjorde att avsparken blev försenad. Tre timmar och femton minuter efter utsatt matchstart blev Hammarbys målvakt Ögmundur Kristinsson hjälte. Eero Markkanen sköt högt över och sedan tog Kristinsson hand om den avgörande straffen och satte den.

Det var ett derby präglat av kamp och kramp. Spelet var inget vidare från något av lagen. Andreas Alm skickade ut fyra unga och orutinerade mittfältare. Spännande och modigt, men utan effekt.

Amin Affane ville ha mycket boll och började matchen bra men försvann ju längre den första halvleken gick och fick lämna planen i halvtid.

Niclas Eliasson har varit grym på träningar men det är en annan sak att spela match. Vänsteryttern blixtrade till ibland men måste bli bättre på att värdera.

Det var oftast långa bollar mot Denni Avdic och Fredrik Brustad. Men om det är något Hammarbys mittbackar Lars Saetra och Richard Magyar är bra på så är det just det spelet.

I stället var det Hammarby som skapade de vassaste chanserna. Och varje gång var det Kennedy Bakircioglu eller Fredrik Torsteinbö som hittade ytor bakom AIK:s vänsterback Nils-Eric Johansson som hade det svårt med Arnor Smarason.

Det var just så som matchens första mål kom till – och det var snyggt. Kennedy till Torsteinbö, vändning till höger till Smarason som klippte till på volley.

Andreas Alm gjorde två byten i halvtid. Ut med två av mittfältarna – in med speed i Ahmed Yasin och en av allsvenskans bästa mittfältare, Ebenezer Ofori. Tredje och sista bytet gjorde Alm efter 60 minuter. In med Eero Markkanen och med honom på planen gjorde AIK mål direkt.

Inte helt oväntat var det en fast situation som AIK kvitterade på. Jos Hooiveld nickade in en frispark. 1-1 och AIK tog över matchen.

Men om det var modigt och gav snabb effekt med tre tidiga byten så var det kanske inte så bra på längre sikt. För det var kamp och slit i en match som gick till förlängning och straffar. Och det var många trötta ben när förlängningen skulle börja.

För AIK och Andreas Alm försvann möjligheten till en titel och nu ökar pressen.

För Hammarby är det så klart skönare. Vidare till semifinal där spelskickliga Häcken väntar. Och även om Kennedy, Torsteinbö och Smarason blixtrade till mot AIK så finns det ganska mycket att önska spelmässigt. Men tunga segrar är väldigt viktigt, get ett bättre självförtroende som kan betyda mycket för spelet.

Publicerad 2016-03-15 22:15